więc przepisy na zimowe słodkości jeszcze się przydadzą :) Jeśli tylko planujecie mieć gości, bądź wybieracie się do bliskich, proponuję upiec tartę, która z powodzeniem wystarczy dla dużej ilości osób. Kruche ciasto wypełnione słodkim marcepanem, śmietankowym serkiem z nutą pomarańczy, a całość posypana chrupiącymi orzechami w miodzie cynamonowym. Smakuje obłędnie! ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła
Mienta blogrodzina zajada si ę bardziej moim mazurkiem niż włoską colomba, co jest dla mnie wielkim komplementem. M ó j mazurek przypomina tart ę z kruchego ciasta, pokryt ą powidłami i bakaliami. W smaku jest wyśmienity, zwłaszcza następnego dnia. SKŁADNIKI Ciasto 300 gr m ą ki krupczatki
La grande e la piccola cuocaPękam z dumy. Ja, antytalent wszelkich ciast (poza najłatwiejszymi wyjątkami), upiekłam fantastyczną szarlotkę. Na zdjęciach może prezentować się ciekawie, ponieważ ma ona okrągły kształt. Jak się możecie domyślać nie było to zamierzone działanie. Po prostu mój mąż wyrzucił styraną życiem prostokątną blaszkę(...)sąsiedzi mieli tylko okrągłą. Średnica 25 cm. Szarlotka okazała się nie tylko pyszna, ale też fotogeniczna. Może jednak nie będę przekreślała pieczenia? Okazuje się, że już umiem zrobić kruche ciasto, a to otwiera przede mną nowe horyzonty... Składniki na szarlotkę: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masło
Karola gotujepysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni! Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm) 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko Masa serowa: 800 g mielonego twarogu 1 budyń śmietankowy z cukrem(...)jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 op. cukru wanilinowego dodatkowo: 3 budynie czekoladowe (na 0.5l każdy) 1 litr mleka 5 łyżek cukru Wykonanie: Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić
Walijskie PichcenieCIASTO: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 155g serka homogenizowanego (może być 150 lub 175 zależy jak pakowane) ja użyłam z kawałkami czekolady(...)czuć, jednak najlepszy waniliowy 1 jajo 1 margaryna lub masło (250g) DODATKOWO: Jabłka ok 6-7 sztuk sredniej wielkości cynamon Składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść tak jak kruche ciasto. Kiedy będzie się bardzo lepić do rąk podsypać mąką, ma być elastyczne.Dzielimy na 2 części (jedna mniejsza, druga większa). Większą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki wyłożonej pergaminem
Moje Słodkie Piekiełkoznów mamy kolejną propozycję dla łasuchów, którzy uwielbiają ciasto kruche To kakaowa tarta z karmelizowanymi gruszkami, cynamonem i kardamonem – do porannej kawki będzie jak znalazł Składniki: - 125g schłodzonego masła - 225g mąki pszennej - 65g cukru pudru - 10g kakao - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 80g powideł śliwkowych - 40g orzechów włoskich - 600g gruszek - 80g cukru trzcinowego(...)pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu Forma do tarty 25 cm. Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy żółtko (białko zostawiamy do wykorzystania w późniejszym etapie), sól oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto aż uzyskamy jednolitą masę (w ten sam sposób możemy połączyć składniki w malakserze). Z ciasta formujemy
Kuchenne Wariacje/blat przesiać mąkę pszenną, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę. Zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć(...)niej i dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i podpiekać przez około 15 minut, do ładnego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika, odłożyć. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu umieścić wszystkie składniki
Opowieści z piekarnikawcale nie gorszy od oryginału. Dzięki mniejszej ilości placków smak cytrynowej śmietanki jest mocniej wyczuwalny i przez to bardziej orzeźwiający. Ciasto jest najsmaczniejsze kolejnego dnia! Składniki na ciasto kruche: 500g mąki pszennej 50g cukru pudru 1/2 szklanki śmietany 18% 125g margaryny lub masła 2 łyżki domowego cukru z wanilią 1 żółtko 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem(...)cukru pudru 1-2 łyżki domowego cukru z wanilią 3 łyżki soku z cytryny lub więcej, jeśli chcemy, by kwaskowaty smak był bardziej wyczuwalny czekolada deserowa do dekoracji Ciasto: margarynę i jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtko i jajo, kolejno większą część śmietany,. Wszystkie składniki razem
Słodki Zakątekcieście słyszałam już tyle razy, że w końcu musiałam spróbować i mogę powiedzieć jedno jest rewelacyjne i warte każdej chwili poświęconej na jego przygotowanie. Nie będę pisać nic więcej, po prostu musicie je zrobić sami jeśli jeszcze(...)robiliście. Spód: 1 lekko szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 żółtka szczypta soli Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut
Cynamonowe szczęściewolimy ciasta niższe, ale można oczywiście wykorzystać mniejszą blaszkę, wówczas ciacho będzie wyższe. Najlepsze jeszcze letnie, ale na drugi dzień również bardzo smaczne, to dzięki oliwie... ;-) Składniki ciasta: - 500g mąki krupczatki - 62g masła - 3 żółtka - szczypta soli - 250ml mleka - 1/4 szklanki* oleju - 50g świeżych drożdży - 1/4 szklanki* cukru trzcinowego lub zwykłego +dowolne owoce (u mnie 2 duże jabłka) *szklanka 250ml(...)krupczatki - 125 zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - ok.1/3 -1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie gruby) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta. W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką
Smaczne ZdrowePyszna , w sam raz na obiad lub kolację :) Tartę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień . Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 kostki masła 2 łyżki śmietany Farsz: 2 udka z kurczaka 4 duże pieczarki 5 jajek 1 duża cebula 3 łyżki masła 150 g sera żółtego(...)pomysł na zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz, szczypta chilli do smaku Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko, śmietanę i miękkie masło. Szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną. Rozwałkować ciasto na większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chilicukru pudru2 łyżki śmietany 18%łyżeczka proszku do pieczenia1,5 kg jabłekcukier waniliowyodrobina soku z cytrynyłyżeczka cynamonu2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru750 ml mlekaWykonanie:Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki i dokładnie wygnieść nim spód brytfanki, posmarowanej masłem i obsypanej
Moje pyszne gotowaniecytryny galaretka brzoskwiniowa Masa orzechowa: 250 g zmielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 150 g cukru 250 g masła w temp pokojowej Polewa: czekolada gorzka 2 łyżki oleju Ciasto: wszystkie składniki zagnieść i wylepić spód foremki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach przez ok 20 minut(...)tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dusić do miękkości. Zestawić z ognia, wymieszać z suchą galaretką i odstawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i nadal miksując dodawać orzechy. Masę wyłożyć na zastygnięte jabłka
Smakołyki Asiśrodku jest u mnie sporo, można dodać mniej oczywiście. Polecam spróbować wam zrobić taki serniczek, to ciekawe doznanie smakowe :) Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 podwoić składniki Ciasto kruche: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej Masa serowa(...)ulubiony") 50 g masła 1 żółtko 2 białka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru garść owoców czarnej porzeczki cukier puder do dekoracji 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i chowam do lodówki na 30 minut. 2. Białka ubijam na sztywno. Masło ucieram z cukrem, dodaje żółtko i po łyżce sera. Dodaje mąkę ziemniaczaną, ubite białka, owoce i mieszam
Gotowanie...to proste !