Czas czytania: 3 min Flan z gruszkami z sosem koniakowym to specjał pochodzący z Francji z rejonu Charentes. Spód do tarty przygotowany jest z klasycznego kruchego ciasta i tu przypomnienie pamiętajcie, proszę o tym, aby ciasto nie było zbyt grube!!! Jeśli okaże się, że Wasza forma jest mniejsza niż ta podana w przepisie i ciasta jest za dużo, to odetnijcie
SprawdzonaKuchnia.plpieczenia -puszka mleka skondensowanego słodzonego -1 łyżeczka kakao -opakowanie płatków migdałowych -aromat pomarańczowy -niezbyt słodki dżem/konfitura pomarańczowa -tabliczka gorzkiej czekolady -kandyzowana skórka pomarańczowa Mazurek- wykonanie krok po kroku: Ciasto kruche: Najpierw przesiewamy mąkę. Na stolnicy łączymy ją z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, proszkiem do pieczenia, 2 łyżeczkami aromatu pomarańczowego oraz masłem (z całości czyli 300g należy odjąć około
Arbuziakijest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto, położyć farsz i zawinąć boki. Nic prostszego :) Ciasto, na którym upiekłam tartę jest moją zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne, idealnie kruche. Wyrobienie zajmuje kilka minut więc jest to bardzo prosty przepis. PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CUKINIĄ, GROSZKIEM I SEREM
HealthyCreationspuder do posypania Sposób przygotowania: Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier, masło, żółtka i aromat rumowy. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem
DominikaDolcipachnącymi listkami mięty - to doskonały deser na rozpoczęcie sezonu truskawkowego!😍 Już niewielki kawałek takiej tarty to czysta rozkosz dla podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka 😉 Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym kremem i soczystymi truskawkami po prostu musi smakować obłędnie, dlatego nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej i przygotujcie ten pyszny w smaku i banalny w wykonaniu
Słodko-Słony Świat Ilonyciasto kruche 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 125 g masła 2 żółtka szczypta soli nadzienie 0,5 szkl cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 60 g masła 100g liczi moczonych w alkoholu Z podanych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty) z reszty formujemy dekorację (dowolną) i obkładamy dookoła. Pieczemy
Gotowanie jest łatwekroimy w 1 cm paski. Przygotowany rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem a następnie dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na przygotowanie kruszonki: masło, cukier i mąkę wyrabiamy ręką do czasu uzyskania kruchego ciasta. Wyrośnięte ciasto nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, rozkładamy na nie rabarbar i posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut
paapilotkaaRogaliki z tego przepisu wychodzą niezwykle kruchutkie. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję bo znikają jeszcze ciepłe :) Ciasto kruche: 2 1/4 szkl mąki kostka masła 1/3 szkl cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka powidła śliwkowe (przepis tutaj ) jajko do posmarowania rogalików Lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 1-2 łyżki wody Ciasto: Mąkę
Smakołyki Asiblogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 3/4 szkl cukru 3 żółtka
Ala piecze i gotujeskładniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez
Domowy Smak JedzeniaCzasami się zdarza że chce nam się coś słodkiego a pod ręką nic nie mamy :) Polecam Wam takie oto pyszne , proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z powidłami i pianką. Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chilizachwycimy przybyszów, których będziemy mieli pod naszą strzechą, w te jak pogodne dla nas święta. Proponujemy ciasto, które rozpływa się w ustach, z niezawodną czarna porzeczką Lodzi. Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki pszennej 250 gram zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło
kgwjanczewogorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy(...)blacie na około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Smacznego
Słodkie Przyjemnościtartę gruszkową z budyniem , może z wyglądu nie jest za piękna :) ale w smaku naprawdę przepyszna :)Składniki na kruche ciasto :250 g mąki100 g cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 jajka1 żółtko 125 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik gruszek w syropie2 tabliczki czekolady rozpuścić
Sama słodycz i szczypta chiliustach i prowokuje, by sięgnąć po więcej. Połączenie dobrego wiejskiego twarogu i mleczka kokosowego okazało się idealnym pomysłem. Przepis podaję na dużą tortownicę, o średnicy 28 cm. Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka oleju Potrzebne składniki znajdziecie na stronie
Apetyczna babeczka