przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:367/1100)

Tarta truskawkowo-rabarbarowa - J.R.R. Tolkien "Hobbit" 235

musiał obejść się smakiem." J.R.R. Tolkien "Hobbit", str. 12 W przepisie użyłam formy do tarty o średnicy 29 cm. Masło i woda do ciasta powinny być zimne. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie   330 g rabarbaru (około 3 sztuki) 340 g truskawek 3 białka

Passions hobbies life
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką 1725

błyskawicznym tempie:) Przepis z bloga Doroty :) Do ciasta można wykorzystać też inne owoce, jak np. jeżyny, borówkę amerykańską czy porzeczkę. Składniki na formę o wym. 33cm x 20 cm: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki; 250 g masła lub margaryny, zimnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru; 5 żółtek; Mąkę, proszek do pieczenia

In my kitchen
Sernik domowy na kruchym cieście 257

Składniki: ( na bardzo dużą brytfannę bądź 2 tortownice 18 cm, w przypadku mniejszej tortownicy, pomniejsz liczbę składników) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 całe jajko 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 5 całych jaj bakalie- ja użyłam żurawinę suszoną cały

KreatywnePiny
Szarlotka w wersji mini 169

jeden placek, jak u  Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :)  Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania

pink envelope
Życzenia na nadchodzący rok 2015 i podsumowanie roku 2014 221

zaskoczeniem :) Myślałam, że niektóre z przepisów będą zdecydowanie wyżej, innych z kolei w ogóle nie spodziewałam się na tej liście:) A wy co sądzicie o takim wyborze? MIEJSCE I KRUCHE CIASTO MILIONERA (6694 wyświetleń) MIEJSCE II   NAPÓJ OCZYSZCZAJĄCY Z OGÓRKÓW (4923 wyświetlenia) MIEJSCE III SERNIK OREO (3450 wyświetleń) MIEJSCE IV DOMOWE KRÓWKI (1937 wyświetleń) MIEJSCE V KAJZERKI (1769 wyświetleń

My Culinary Art
Tarta śródziemnomorska - quiche. 333

Tarty są szybkie, proste i smaczne. Sama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie

Z butelką mleczka w tle
Najlepsza szarlotka pod słońcem 1061

Najlepsza szarlotka pod słońcem Złote i pięknie rumiane ciasto, delikatny mus jabłkowy oraz rozpływająca się w ustach pianka bezowa. Ten smak, aż ciężko opisać słowami. Polecam wypróbować, prawdziwa petarda!     Składniki: *na blaszkę o wymiarach 36 x 26cm Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół) 3 łyki cukru(...)naturalnego lub kwaśnej śmietany Pianka: 5 białek szczypta soli pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe       *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło (lub margarynę), żółtka jaj i jogurt lub śmietanę *** *** Wszystko razem zagniatamy ręcznie

Blog z Apetytem
Sernik z płatkami migdałowymi 97

Sernik z płatkami migdałowymi to delikatne w smaku i pyszne ciasto idealne dla wszystkich wielbicieli słodkości. Smakosze serników będą zachwyceni. Składniki Ciasto kruche : 2 szk. mąki 0,5 szk. cukru 3 jajka (2 żółtka, jedno całe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 0,5 margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 0,5 cukru 3 żółtka

Wasze Przepisy
Szarlotka z budyniową pianką 222

Jabłka:  1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu Pianka: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 budynie - proszek (u mnie waniliowe) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce, zmiksować, jak porządnie się rozkruszą, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztą wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć

Kuchnia domowa Ani
Kruche jajeczka z brzoskwiniami 211

łyżka cukru z prawdziwą wanilią Lukier: 1 białko 1 ubita szklanka cukru pudru Kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: Kilka połówek brzoskwini z syropu Sposób przygotowania: Schłodzone składniki na ciasto kruche siekamy ze sobą, a następnie ugniatamy do uzyskania kształtnej kuli. Owijamy folią spożywczą i na godzinę przekładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy na placek o grubości

Kuchnia w czekoladzie
Quiche z mięsem mielonym 199

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Pieczona jest na cieście kruchym lub francuskim. Jej nadzienie może być słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Odmianą tarty jest quiche , który różni się od tarty tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym zawsze masą śmietanowo-jajeczną. Zarówno tartę jak i quiche serwujemy

Krokusowy Dom
Eklerki 198

roku jak ten zebrane latem, ale z okazji wiosny można to zaakceptować. Pamiętajcie, żeby nadziewać je bezpośrednio przed podaniem inaczej eklerki zmiękną i nie będą tak smaczne jak te kruche. Ciasto parzone ma to do siebie niestety. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 18 eklerków i żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Eklerki rozeszły się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI

Pieguskowa Kuchnia
Tarta porzeczkowa 200

mnie ten przepis? Brakiem jajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale  Moje Wypieki  zadbały o mnie;) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami

Życie zaczyna się w kuchni
Muffiny z czekoladowo-orzechowym wnętrzem 244

środku masy zrobić dołek i wlać do niego śmietanę z jajkiem. Wymieszać szybko tylko do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez mąkę. Powstanie mieszanka konsystencją zbliżona do kruchego ciasta. Mi najlepiej mieszanie szło widelcem. Następnie posypać czekoladową kruszonką i wgnieść ją niezbyt dokładnie w środek (tak jak wgniatamy rodzynki w ciasto drożdżowe). Powstanie marmurek. Ciasto nie jest zwarte, kruszy

Posadzone i zjedzone
Jajeczna tarta z groszkiem i marchewką 183

mrożonego groszku zielonego, 300 g mrożonej marchewki mini, 2 łyżki masła klarownego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1   płaska łyżeczka soli, szczypta mielonej ostrej papryki, 1 jajko, na ciasto kruche (okrągła forma o średnicy 24 cm): 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta cukru, opcjonalnie 1-2 łyżki wody, masa: 1 łyżka posiekanego świeżego

Moniki Smakołyki