Więcej wiedzy o pieczeniu i pomysłów na Instagramie – obserwuj! Skubaniec lub pleśniak z wiśniami, jak nazywa go moja mama, to przepyszne kruche ciasto z wiśniami, bezą, polane czekoladową polewą. Pleśniaka moja mama piekła przez kilka lat, minimum 2 razy w miesiącu! Ale mi niestety przez większość tego czasu to ciasto nie smakowało. Ba! Nawet nie chciałam go spróbować
Słodki PomysłMazurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. SKŁADNIKI Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Dodatkowo: powidła śliwkowe WYKONANIE Ciasto: wszystkie składniki siekamy, i zagniatamy elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę
słodki bratekpszennej 1/2 szkl. cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g masła lub margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja ma 23x33 cm). 2 placki pieczemy w 170 st. C przez
Cynamonowe szczęścieWitajcie :) Nie znam takiej osoby która pogardziła by kawałkiem sernika. Dzisiaj taki prosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. Ciasto jest lekkie i delikatne, do niedzielnej kawki
Sama słodycz i szczypta chiliłatwe do zrobienia. Przepis na polewę 1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Składniki na bajaderki ok 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, suchych bez owoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe i babkę czekoladową) 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 100g masła 2 łyżki kakao 4 łyżki dżemu 1 łyżeczka aromatu
KurnikowoJesień pachnie szarlotką, dziś wreszcie u mnie ciepło i słoneczko, od razu lepiej! Rewelacyjny sposób na pyszną szarlotkę dla tych którzy nie lubią zagniatać ciasta kruchego, składniki sypie się na blachę, przekłada jabłkami a na wierzch posypuje startym bardzo zimnym masłem, podczas pieczenia wszystko się składa w jedną całość. Polecam ..mój ulubiony wypiek na jesienne dni. Do tego ciasta polecam
Wanilia i KardamonWitajcie. Okres lata to wspaniały moment, kiedy możemy spróbować wielu sezonowych warzyw, owoców. Tym razem w poście znajdziecie przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem i pyszną bezą. Smak ciasta jest idealny. Połączenie słodkiej bezy z trochę kwaśnym rabarbarem sprawia, że aż tak nie czuć tej słodkości i chętnie sięga się po następny kawałek ! Zapraszam ! www.uczymyjakslodzic.pl Składniki: Spód
Gotuj z Mąkąpłynnego miodu, dałam spadziowy - 1 kg mąki pszennej dałam typ 550 - 25 dag masła - 4 jaja - 2 płaskie łyżeczki sody - 3/4 szklanki cukru pudru 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 4 równe części, upiec 4 placki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut, na złoty kolor. Jabłka: - 2,5 kg jabłek - 2 suche galaretki
Apetyczna babeczkaskładniki na ciasto kruche: 200 g mąki 30 g cukru pudru 100 g masła 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki. Siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy np. na kształt prostokąta, odcinamy po ok. 1 cm z każdej krawędzi. Ciasto przekładamy
Domowy Smak Jedzeniaburakami / Low-calorie chocolate cake with beets : 2. Panierowany camembert z żurawiną / Coated camembert with cranberries : 3. Domowe masło orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta
Qlinarnie i Qlinarniemigdałów. Do tego delikatny śmietankowy krem z mascarpone, który świetnie komponuje się z truskawkami. Tarta zniknęła bardzo szybko i smakowała nawet mojemu mężusiowi, który za tartami nie przepada. składniki: kruche ciasto 200 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 50 g tartych migdałów 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 200 ml śmietanki
Monia miesza i gotujepieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać
Anioły w kuchniSernik w każdym wydaniu jest pyszny, jeśli połączyć go z jabłkiem z Polskich sadów to mamy duet idealny. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Apetyczna babeczkastolnicę lub blat i tworzymy z niej niewielki kopczyk. Masło kroimy w kostkę i dodajemy je do mąki wraz z solą. Całość siekamy nożem (można też użyć przyrządu do kruchego ciasta), a następnie rozcieramy palcami (masochiści mogą najpierw schłodzić dłonie ;)) Stopniowo dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę. Posypujemy blat lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt
Ratunku obiadNadeszła pora na słodkości. Będąc wczoraj na zakupach napotkałem świeże śliwki i zdecydowałem się na przygotowanie tarty. Zrobiłem ją na klasycznym kruchym cieście. Aby ją troszkę urozmaicić wypełniłem ją masą sernikową. Dało to efekt śliwek osadzonych na puszystej pierzynie. Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem i życzę udanych wypieków. Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 8 osób Koszt
kulinarnyJazostały z ciasta) + 1 jajko150 g sera koziegook. 50 g parmezanu albo mozarelliwiązanka zielonych szparag1 mała czerwona paprykakilka suszonych pomidorów z zalewysól, pieprzświeży tymianekZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach ok 15 minut
Bon Appetit Małgorzatyproszku do pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubićdodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać
Anioły w kuchniCiasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierogi z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego, pieczone w piekarniku. Pyszne pierożki prosto z pieca - chrupiące na zewnątrz, a w środku ze smakowitym farszem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam je w towarzystwie sosu czosnkowego, który moim(...)zdaniem idealnie tu pasuje. Takie pierożki to fajna opcja na obiad, kolację, a także jako przekąska imprezowa. Polecam też pieczone pierogi z kapustą i grzybami , wykonane z ciasta jogurtowego. Składniki: Ciasto krucho-drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 150 g kwaśnej śmietany 14 g suchych drożdży 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz
Kuchnia MagdaLeny