placek z jagodami z przepisu Agnieszki Kręglickiej wpadł mi w oko ze względu na nie-plackowy jego wygląd - kruche ciasto z założonymi mocno do środka brzegami wypełnione w tym środku nadzieniem jagodowym. Od razu wiedziałam, że taki zrobię, zamieniając tylko mąkę na orkiszową i lekko korygując przepis zgodnie z Pięcioma Przemianami. I nie po raz pierwszy moje ciasto(...)kruche okazało się tak kruche, że nijak nie udało mi się rozwałkować go i uformować tak jak w przepisie. Pozostało mi więc zrezygnować z tych planów i wylepić po prostu dno większą częścią ciasta, a mniejszą przeznaczyć na kruszonkę. W efekcie nie miało to w sumie żadnego, bądź prawie żadnego znaczenia;) Ciasto było tak dobre, że za parę
Zdrowa Kuchnia Sowywiem, czemu tak mało jest ciast z ananasem na moim blogu były do tej pory aż dwa ( pinacolada i sernik ), teraz dołącza do nich kolejne, do którego zrobienia zainspirowało mnie apetyczne zdjęcie, które znalazłam gdzieś w czeluściach internetu. Przyjrzałam się uważnie przepisowi,trochę go zmodyfikowałam i o to jest lekko zmodyfikowana Hawana - czyli ciasto miodowe (u mnie trochę blade, dlatego(...)śmietana i owoce w galaretce. Jeśli szukacie jakiegoś efektownego, a jednocześnie lekkiego ciasta to bardzo polecam. Ciasto miodowe (blaszka 23x33 cm): 1 i 3/4 szkl mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 1/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę
Cynamonowe szczęścieciasto kruche 2 szklanki mąki Basia 1 margaryna 3 łyżki wody odrobina soli Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę, potem dajemy na godzinę do lodówki. Przygotować foremkę na tarte potem rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę. Pieczemy w piekarniku 180 st ok 30 min . potem potrzebujemy 1 czekoladę mleczną roztopić i posmarować podpieczony spód tarty. Następnie przygotowujemy: Budyń waniliowy
Moje WyrobySezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle prosty, szybki w wykonaniu, a efekt końcowy cieszy oko. Jak to mówią u mnie, jest to ciasto „ obudowane ” coś podobnego do Kopca tylko proste.😄 Ci, którzy nie liczą się z nadmiarem kalorii
zdrowo i aktywnieSłodycz masy migdałowej idealnie współgra z lekko kwaśnym agrestem i soczystymi truskawkami. Pyszne smaki lata zamknięte w kruchym cieście :) ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g mąki jasnej orkiszowej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 125 g masła jajko masa: 125 g masła 70 g cukru trzcinowego 2 jajka 60 g mielonych migdałów dodatkowo: ok. 250 g agrestu
Mienta blogMazurek z Kłodawy - kuchnia podkarpacka Mazurek z podkarpackiej wsi Kłodawa przypomina popularną w regionie kruszonkę, czyli tarte kruche ciasto. Świąteczna wersja ciasta składa się z 3 warstw, z których środkowa zawiera kakao. Pomiędzy warstwami znajduje się dżem, piana z białek, a także orzechy z migdałami. Mazurek z Kłodawy to proste ciasto z niewyszukanych składników, które jednak warte jest miejsca
Trzeci talerzOdkąd sięgam pamięcią paszteciki z ciasta krucho - drożdżowego miały swoje stałe miejsce na naszym świątecznym, wigilijnym stole. Do dziś podajemy je do barszczu, zamiast uszek. W zestawie z barszczem świetnie sprawdzają się również w sylwestrową noc. Ciasto jest łatwe do wykonania, nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Nieco więcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie farszu ale zapewniam was, że warto. składniki
babka w formieSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle prosty, szybki w wykonaniu, a efekt końcowy cieszy oko. Jak to mówią u mnie, jest to ciasto „ obudowane ” coś podobnego do Kopca tylko proste.😄 Ci, którzy nie liczą się z nadmiarem kalorii
Zdrowie i pysznie na talerzuNajlepsze ciasto kruche z owocami. Od jakiego czasu często korzystam z tego przepisu, bo pasują do niego każde owoce. Najlepiej smakuje na ciepło, z gałką lodów. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 50 g smalcu szczypta soli na nadzienie: 5 białek 1 szklanka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasteczek potrzebne jest około 4-5 porcji lukru!/ 30 g białka 150 g cukru pudru 6 kropli soku z cytryny Dodatkowo: czerwony i czarny barwnik spożywczy Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko wyłożyć na stolnicę, posiekać dobrze nożem a następnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę
Świat CiastaZapach pieczonej szarlotki nie da się porównać z niczym innym. I zawsze jakoś tak wychodzi, że szybciej się zjada niż robi :). Składniki na dużą blaszkę 40x24 cm. Ciasto kruche: - 45 dag mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru pudru - 25 dag masła - 2 łyżki smalcu - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Podzielić
Apetyczna babeczkaCiasta Siostry Anastazji mnie zachwycają . Przygotowanie zajmuje sporo pracy , ale efekt końcowy jest tego wart. Biszkopt orzechowy niezwykle mięciutki i puszysty. Masa jabłkowa pyszna , z dwóch stron otulona drożdżowo-kruchym ciastem . Bardzo polecam spróbować tego ciasta :) Wymiary blaszki: 28 x 24 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka
Różne smaki w kuchni