przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:351/1100)

Makowiec japoński z ciastem orzechowym 114

Makowca japońskiego zapewne już poznaliście (to taki z dodatkiem startych jabłek), ale ten jest trochę inny. W przeciwieństwie do wersji podstawowej, jego spód i wierzch stanowi kruche ciasto orzechowe. To wyjątkowo udane połączenie. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Francuska tarta z gruszka i serem roguefort 155

Francuska tarta z gruszka i serem roguefort to szybki i sprawdzony przepis na każdą imprezę. Kruche ciasto francuskie, soczysta gruszka, kremowy ser i ziołowy smak tymianku. I żeby już było całkiem dekadencko, przed podaniem tartę polewamy płynnym miodem. Ciasto francuskie odkryłam ostatnio na nowo. Kolejny raz zachwycam się jak szybko i łatwo można z niego coś przyrządzić. Oczywiście

dolcevitainmykitchen
Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką 210

Zielono i słodko dzisiaj na blogu. Głównie na cześć mojego imiennika - Patryka :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła, schłodzonego szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia

Czerwień i błękit
Ciasto z malinami i pianką budyniową 144

Maliny uwielbiam pod każdą postacią i mogłabym je jeść codziennie. Lekka budyniowa pianka na kruchym cieście, połączenie idealne. Składniki: ciasto - 250 g masła - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek piana - 5 białek - 1 szklanka cukru kryształu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki oleju - 2 budynie waniliowe

Zainspirowana w kuchni
Babeczki z kremem buraczkowym 123

godziny 23.00.Z góry serdecznie dziękuję! Kruche spody: 250 g mąki 80 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki ciemnego kakao Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy dużym nożem. Następnie w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy cukier i śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na połowę, do jednej(...)kilka minut. Kiedy napęcznieje, zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i przelewamy przez sitko bezpośrednio do kremu.  Gdy krem zacznie tężeć, nakładamy łyżką na upieczone spody z kruchego ciasta. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby krem dobrze stężał.  Smacznego

bistro mama
Sernik tradycyjny 192

niestety M za nimi nie przepada - nad czym bardzo ubolewa, bo ja je bardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 175 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 4 jajka 100 ml mleka(...)pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć równomiernie na blaszkę i nakłuć widelcem. Podpiec

My simple kitchen
Niebiański przysmak 143

szklanka cukru 2 galaretki owocowe Masa 2: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany  1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto, dobrze schłodzić, co najmniej 2 godz, podzielić na 2 części i piec każdą z nich ok 15 min w 180'C. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej

Ciasteczkowy Potwór
Rabarbar i truskawki 67

przygotowane ciasto nazywam tartą na zimną. U nas tarta z owocami bardzo wszystkim smakuje. Taka tarta na zimno wystarczy na jedno posiedzenie. Oczywiście zamiast truskawek czy rabarbaru można wybrać inne owoce sezonowe. Krem mascarpone pasuje do większości owoców. Krem można doprawić likierem. Skusiłam się na likier kokosowy. Często piekąc tarty zostaje mi ciasto. Tym razem zrobiłam z resztki ciasta kruszonkę(...)mascarpone 200 ml śmietanki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kokosowego likieru Kruszonka resztki spodu 2 łyżki owsianych płatków 2 łyżki cukru Zacznij od kruchego ciasta. Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść w malakserze z mąką i cukrem. Miksuj aż utworzy się kruszonka. Następnie dodaj zimną wodę i miksuj aż ciasto zacznie tworzyć kulę. Owiń ciasto

codojedzenia
Porzeczkowiec z pyszną bezową pianką 119

Porzeczkowiec z pyszną bezową pianką Proste i w miarę szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie, z puszystą bezą i soczystymi porzeczkami. Niezwykle smaczne i eleganckie ciacho. Słodycz bezowej pianki i lekko kwaskowe owoce świetnie ze sobą współgrają. Polecam!     Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka

Blog z Apetytem
Ciasto francuskie z pomidorami i cebulą. 71

Ciasto francuskie z pomidorami i cebulą. To najprostsze przekąski z ciasta francuskiego z pomidorami i cebulą . To są idealne rustykalne przekąski na każdą porę dnia. Przekąski z ciasta francuskiego wypełnione są świeżymi i soczystymi pomidorami i cudowną czerwoną cebulą . Nie ma nic bardziej ekscytującego niż przygotowanie smacznej i szybkiej przekąski , której wykonanie naprawdę nie wymaga wiele czasu a efektem jest(...)Przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy ciasto francuskie przez 10 – 12 minut. Wyciągamy i posypujemy bazylią. Ciasto francuskie z pomidorami i cebulą może okazać się ulubionym przepisem na lato. Chodzi o proste składniki wysokiej jakości, z którymi nie trzeba zbytnio nic robić. Kruche ciasto francuskie z cebulą i pomidorami oraz bazylią to idealna przekąska

Zdrowy Styl Joanny
Przepyszne ciasto Styropian, czyli sernik bez sera+FILM 106

Cześć, dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast-ciasto Styropian, znane też jako sernik bez sera. Robi się go bardzo szybko, jest puszyste i przepyszne. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Składa się z kruchego ciasta posmarowanego dżemem porzeczkowym, masy na bazie kwaśnej, gęstej śmietany, i ciasta. Polecam i zapraszam Zapraszam też na film SKŁADNIKI  *proporcje

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jak osiągnąć idealnie chrupiącą skórkę i kruszonkę na cieście? Praktyczne porady dla początkujących 141

spód ciasta. To rozwiązanie zapewnia dopieczenie się wypieku, gdyż kruszonka potrzebuje zaledwie 15 minut, by się zarumienić i zyskać złotawy kolor. Najkorzystniejsza temperatura dla smaku i wyglądu kruchego ciasta to 180 st. Celsjusza. (Artykuł zewnętrzny

Kuchcik gotuje
sernik na białkach 96

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki 40 g cukru pudru 200 g masła, schłodzonego 2 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. 2/3 części ciasta wykładamy foremkę (ok. 22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno) i podpiekamy w 180 st. C. 1/3 część ciasta wkładamy do woreczka spożywczego

Domowy Smak Jedzenia
Sernik pomarańczowy 84

sernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK POMARAŃCZOWY Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie Składniki: – 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości) – 200 g ciastek

nietylkopasta.pl
Sernik z nutellą 125

Sernik z nutellą to połączenie, które na pewno zostanie na długo w pamięci każdemu łasuchowi czekoladowych ciast. Kruchy, czekoladowy spód, kremowa i delikatna masa serowa. Całość zwieńczona jest polewą z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki. Sernik z nutellą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik

Proponowane wyszukiwania