okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin ze śliwkami i marcepanem na cieście francuskim
Kuchenne Wariacjeserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto kruche: 200 g mąki tortowej 100 g mąki pełnoziarnistej 200 g margaryny 100 g cukru 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść ręcznie. Gdyby ciasto się
kulinarnyswiatdomipomysł na coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory – śliwki z cynamonem pod orzechową kołderką w otoczeniu niezwykle kruchego ciasta. Mniam! Składniki Ciasto (porcja na 2-3 tarty) Ciasto można podzielić na porcje i zamrozić, nie będzie trzeba zagniatać następnym razem J ¼ kg mąki pszennej ¼ kg mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 1 kostka masła roślinnego 3 żółtka ¼ szklanki śmietany
Kulinarne InspiracjeTartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno. Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 150 g masła schłodzonego 1 żółtko(...)wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło. W międzyczasie usmażyć szpinak na maśle, pod koniec doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 6 równych części i każdą rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż średnica foremek do tartaletek. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć dna i boki
wyzwania kuchenneoprószenia Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę, żółtko oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Całość zagnieść na jednolite kruche ciasto. Ciastem wylepić dno blaszki wyłożonej pergaminem, ponakłuwać widelcem i podpiec 10/15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku. Gdy ciasto się podpieka zrobić masę serową: Wszystkie składniki do przygotowania(...)koniec wlać pulpę z mango i delikatnie zmiksować. Białka jaj ubić osobno na sztywną pianę, połączyć z masą serową, delikatnie rózga od miksera wymieszać dokładnie. Masę wylać na podpieczony kruchy spód, całość piec przez 55-60 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Zimny oprószyć cukrem pudrem. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonJeśli przypadkiem ktoś z Was spędził tydzień na myciu słoików, szorowaniu rąk kwaskiem cytrynowym i usuwaniu plamek z owocowych soków...a w kuchni ciągle jeszcze leżą
dolcevitainmykitchendziś mam dla Was kolejny pomysł na to jak je pysznie wykorzystać w cieście. Klasyczne miodowe blaty przełożyłam masą grysikową, oraz prażonymi jabłkami, a na wierzch dałam masę kajmakową, którą obficie posypałam posiekanymi orzechami. Nie muszę chyba Wam pisać jak pysznie to wszystko wyszło. Ciasto(...)masła (może być również margaryna) 300 g płynnego miodu 1 kg mąki pszennej 4 jaja 2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe
Cynamonowe szczęścieTego ciacha chyba nie muszę Wam przedstawiać ☺️ Idealne połączenie smaków. Kruchy spód, kwaskowate maliny, krem z bitej śmietanki i mascarpone, a to wszystko zakończone pyszną, chrupiącą bezą❤️Poezja☺️ Składniki blaszka 23 /33: Kruchy spód: żółtka 4 szt, cukier puder 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Masło 130 g, mąka pszenna 170 g, Warstwa malinowa : Galaretki malinowe(...)całą noc. Kruche ciasto: wszystkie składniki zagnieść, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Rozwałkować na papierze do pieczenia, najlepiej przykryć wierzch drugim papierem i wałkować. Wtedy ciasto nie przyklei się nam do wałka. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 60 min. Następnie nakłuć widelcem i piec w 200 st. C przez 15 min. Aż ciasto będzie rumiane. Odstawić
kulinarne odsłony patiwięc lato i jesień i tak na zmianę. A przy takiej pogodzie mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu. I tu z pomocą przyszło mi gotowe ciasto kruche. Pierwszy raz z niego skorzystałam, ale ogólnie jest fajne i nadaje się do wypieków. Dodałam jabłka i borówki, które świetnie pasują do tego typu deserów. Do wykrojenia ciasta na kształt
Ewa w kuchnisłodkiego. Ciasto Jakuba z jabłkami (nie mam pojęcia skąd ta nazwa XD) to połączenie kremu do karpatki, prażonych jabłek oraz pianki/bezy z kisielu. Wszystko to zamknięte pomiędzy kilkoma warstwami kruchego ciasta. Jest bardzo proste do przygotowania i można je dowolnie modyfikować używając różnych owoców Ciasto Jakuba z jabłkami Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego margaryny lub masła
PatiGotujezostać wyjęte przynajmniej 3 godziny przed planowanym pieczeniem, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Chodzi m.in. o takie składniki jak jogurty, mleko, masło, śmietana, jajka. Inaczej jest w przypadku np. ciast kruchych, gdzie dodajemy zimne masło. Temperatura podczas pieczenia. Zbyt wysoka, niska lub zmieniana podczas pieczenia temperatura może być powodem zakalca. Za krótki czas pieczenia. Powoduje, iż mamy niedopieczone ciasto, które
Zasmakuj KuchniCiasta z jabłkami mogłabym jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzą. Wciąż szukam nowych przepisów, żeby nie piec na okrągło jabłek pod kruszonk ą , szarlotki na kruchym cieście lub jogurtowego ciasta z jabłkami. Z pomocą przyszła moja przyjaciółka, która podzieliła się ze mną przepisem na migdałowe ciasto z jabłkami i marcepanem. M iękkie, aromatyczne, wilgotne ciasto
La grande e la piccola cuocababy w różnych wariantach – babka drożdżowa czy piaskowa baba z lukrem to zdecydowane faworytki. Wielkanocne wypieki to także tradycyjne serniki – na zimno i na kruchym spodzie oraz obowiązkowo mazurki – kruche ciasto oblane kajmakową masą i przyozdobione wielkanocnymi motywami. Wielkanoc to bardzo wdzięczny czas kulinarnych popisów. Świąteczne posiłki nie muszą być rok rocznie takie same – nowoczesne odsłony tradycyjnych dań i ciast
Kulinarne Przebojeciasto, które zaintrygowało mnie już dosyć dawno temu. Takiego zestawienia składników nigdy wcześniej nie robiłam, więc byłam ciekawa co mi z tego wyjdzie. Na spodzie i na wierzchu kruche ciasto, wypełnione po brzegi masą z kaszy manny, budyniu i brzoskwiń. Spodziewałam się, że będzie dobre (w przeciwnym razie nawet bym do niego nie podchodziła ;-), więc upiekłam od razu z podwójnej
Arabeska waniliowaChrupkie ciasto francuskie, soczyste i słodkie jabłko a do tego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte
Życie ze smakiem