Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki
Kuchnia Łukaszaciasteczka wielkanocne – zajączkowe wyzwanie Ciasteczka powstały zresztą jako przepis wtórny do keto ajerkoniaku. Zostałam bowiem w posiadaniu trzech białek jaja i stwierdziłam, że wypróbuję przepis na moje standardowe kruche ciasto z użyciem białek zamiast całych jaj. Fakt, że ciasteczka wyszły bardzo jasne, wręcz białe. Jednak wykrawało się je koszmarnie. Z niektórych zajęcy powychodziły jakieś potwory a to bez ogonka(...)łapek albo uszu… Trochę creepy, co? Jeśli zdecydujecie się na ciasto li tylko na białkach, to przynajmniej nie powtórzcie mojego błędu i rozwałkujcie ciasto na dość gruby placek. Cienkie ciastka rozpadają się w mig zanim zostaną jeszcze przetransferowane na blachę. No to łapcie przepis na keto ciasteczka wielkanocne: Ciasteczka wielkanocne zajączki Słodkie keto ciasteczka wielkanocne obwieszczają rychłe nadejście Świąt. Szykujcie
Modern Cave GirlŁatwe i bardzo szybkie ciasteczka bezglutenowe. Tak proste, że przygotowywała je moja ośmioletnia Córcia. Sama odmierzała składniki, zagniatała ciasto, rozwałkowywała, wykrawała, dekorowała i na końcu także zajadała... Ze wszystkiego mając niesamowitą frajdę. I oto w tym wszystkim chodzi, by pieczenie sprawiało radość, a gotowy produkt smakował, jej posmakował i to nawet bardzo, od razu zniknęło 10 sztuk... :-) Inspiracją był(...)małe kawałki) Dodatkowo: - mąka kukurydziana do podsypania blatu - czekolada do polania ciastek - cukier trzcinowy do posypania + białko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i energicznie zagnieść kruche ciasto. My dosypałyśmy dodatkowo łyżkę mąki kukurydzianej (w oryginale była 1/2 białka, my dałyśmy całe). Gotowe ciasto podzielić na mniejsze porcje, u nas 3. Kawałki ciasta rozwałkowywać na blacie podsypanym delikatnie
Smaczne Zdrowemałe mazurki lub jeden większy): * kruchy spód: – 1 szklanka mąki pszennej – 100g zimnego masła – 1 żółtko – 1 łyżka cukru pudru – szczypta soli * masa chałwowa: – chałwa 250g – 50 ml mleka * dodatkowo: – cierpki dżem/konfitura – użyłam wiśniowej Z podanych składników ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na min 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować
CookYourselfChciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem . Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki
Aga w kuchnispróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Kruchy spód ( na formę 20-23 cm ) : 120 g masła 180 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru (50 g) 2 łyżki kakao (30 g) 1 żółtko szczypta soli Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód
Food SquareDlaczego Warto je upiec ? -Jest łatwe do przygotowania -Nie jest wysokie, zmieści się w dłoni dziecka -Zwabia zapachem do kuchni-w koncu kuchnia to serce domu! -Przywołuje piękne wspomnienia, kruche ciasto to smaki dziecinstwa :) -Łączy pokolenia ! Smacznego
Wanilia i Kardamonjabłka, jabłka moje ulubione owoce! Jak powiedzenie głosi: "Jedno jabłko dziennie uchroni Cię od lekarza". Jak w łatwy sposób przemycić jabłka w swoim dziennym jadłospisie? Upiec wegańską szarlotkę! Składniki: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ryżowej 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki ksylitolu Mus: 1 jabłko cynamon Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, olej oraz ksylitol
Truskawkowa FiestaYyyy *odsuwa od siebie misterne plany przejęcia władzy nad plantacjami kawowymi,książkę z przepisami,3 otwarte karty z blogami kulinarnymi,kodeks i notatki z wykładów...* no dobrze... Składniki A) ciasto kruche 500 g mąki krupczatki 200-250g (kostka) masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki
U FiolkiProste i pyszne ciasto. Kruchy spód i słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe. Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części
Tradycyjna Kuchniapieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera, to trzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru. Około
KasiaiKrzysiu.plskładniki na ciasto kruche: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta
Domowy Smak Jedzeniaodsuwa od siebie misterne plany przejęcia władzy nad plantacjami kawowymi,książkę z przepisami,3 otwarte karty z blogami kulinarnymi,kodeks i notatki z wykładów...* no dobrze... Składniki A) ciasto kruche 500 g mąki krupczatki 200-250g (kostka) masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki
Fiolka w kuchniSkładniki: Masa serowa: 1,2 kg sera białego twarogowego 1/4 kostki masła 5 całych jaj cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 0,5 olejku arakowego puszka brzoskwiń Kruche ciasto czekoladowe: 2 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany kostka masła (200g) 2 żółtka Wykonanie: Mąkę i kakao dokładnie wymieszać. Dodać
Krakowskie smaki Anikiboka - Fotolia.com Aby ciasto kruche było bardziej elastyczne nie pękało i łamało się podczas wałkowania, oraz było bardziej kruche po upieczeniu, należy zastąpić 1/3 lub 1/2 część margaryny podanej w przepisie smalcem. Zarówno margaryna jak i smalec powinny mieć pokojową temperaturę , trzeba wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Tak przygotowane ciasto na pewno nie będzie nam się
Przepisy i porady kulinarne