przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:365/1100)

Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 140

Totalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt(...)można, no nie? Dobra, to nie właściwe pytanie :) Ale czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :)Składniki:400 g mąki pszennej120 g cukru brązowego4 żółtka Jajko120

Słodkie Przyjemności
Wspaniałe ciasto Niebo jabłkowo-orzechowe+FILM 159

Cześć Kochani, jesień w pełni, więc dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym wypiekiem a mianowicie z ciastem o pięknej nazwie Niebo :) Jest to ciasto jabłkowo-orzechowe przełożone ciastem kruchym. Jest wspaniałe, pięknie wygląda, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, spotkaniach. Na pewno każdemu posmakuje. Zapraszam gorąco i polecam Zapraszam tradycyjnie na film

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czekoladowe ptysie z kruszonką 149

przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką i w większych odstępach wyciskamy ptysie o śr ok 4cm na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Na każdym jednym układamy krążek kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210⁰C na 10 minut, po czym temperaturę skręcamy do 180⁰ i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczone ptysie najpierw pozostawiamy przez 5 minut

Kuchnia w czekoladzie
Sernik na zimno na kruchym spodzie ciasteczkowo-orzechowym, z galaretką i nektarynkami 110

względu na to, że poszczególne warstwy muszą kolejno zastygać. Nie da się tego przyspieszyć, jednak warto go przygotować, bo jest naprawdę pyszny. Spód tego deseru przypomina bardziej kruszonkę niż kruche ciasto, ale uwierzcie mi, że jest naprawdę pyszny i świetnie pasuje. Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego lub "wiaderkowego" mielonego 400 ml śmietanki 30% lub 36% 2 opakowania galaretki - użyłam czerwoną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta kremowa z truskawkami 128

owocami.Kocham truskawki i już nie mogę się doczekać naszych POLSKICH ,wspaniałych truskawek.To nie to samo co zagraniczne,które są bez smaku.Chciałam poczuć wiosnę i stąd te ciasto :) Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 4 łyżki zimnej wody Przesianą mąkę,masło,cukier puder i sól zmiksować w malakserze.Doda

Anielskie wypieki
Rustykalna tarta ze śliwkami (galette) 172

tego typu tarta. Nie dość, że jest banalnie posta to smakuje rewelacyjnie. W prostocie siła! Proponuję od razu zrobić dwie tarty ;) moja rozeszła się jeszcze ciepła w kilka chwil. Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 1/2 łyżeczki cynamonu żółtko do posmarowania

Smakołyki Asi
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 229

kawałki - 160g mąki orkiszowej typ750 - 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1-2 łyżek zimnej wody (nie trzeba) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka wyrobić kruche ciasto, mieszamy tak długo aż utworzą się grudki. Ja dodaję także 1-2 łyżek zimnej wody, wówczas kruszonka wychodzi twardsza, a taką wolimy. Można również zagnieść kruszonkę dłońmi. Rozkruszamy masę

Smaczne Zdrowe
Ciasto migdałowo-jabłkowe i "Natura" 144

najmniejszej masie. Jabłko obrać i pokroić na drobne kawałki. Gdy automat da sygnał dodać płatki migdałowe i kawałki jabłek. Piec do zakończenia programu. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. ----- Podobne: Kruche ciasto warstwowe a la pleśniak Szafranowe ciasto drożdżowe Drożdżowe z czekoladą i rodzynkami "Natura" Marii Kuncewiczowej nie należy do lektur łatwych i przyjemnych. Ja często gubiłam wątek (ale sama Autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z makiem i jabłkami 166

cukru pudru bakalie zapach migdałowy Masa jabłkowa 1 kg jabłek 15 dag cukru pół paczki cynamonu Wierzch ciasta: 1/2 szklanki maku sypkiego ok szklanki wiórek kokosowych WYKONANIE Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie  podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 25 cm/36

W kuchennym oknie Ewy
Babeczki z budyniem jak za komuny 146

cukierni. Już tej cukierni nie ma, szkoda. Nie wytrzymała zmian ustrojowych i próby czasu. Ale smak pozostał mi w głowie. Te nasze babeczki to dokładnie ten sam smak. Ciasto kruche, a budyń idealny. Jeśli macie odpowiednie foremki to możecie się zabierać do rzeczy. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny (my użyliśmy margaryny) 50 g cukru pudru

Marder&Marder Manufacture
Skubaniec 75

się tylko jego wnętrze: czerwone porzeczki z agrestem i truskawkami, wiśnie z morelami, jabłka z malinami lub jeszcze inna kombinacja. W każdej wersji jest to niezawodny sposób na połączenie kruchego ciasta i sezonowych owoców prosto z ogródka pod bezową pierzynką

Milion Smaków
TARTA POMARAŃCZOWA 103

Dzwoni telefon. Odbieram. W słuchawce słyszę: Cześć, wpadnij na kawę, ale zabierz coś słodkiego. Odpowiadam: Jasne daj mi godzinkę :) Ekspresowa tarta, grzechu warta ;) SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta kruchego 4 jajka 120 g drobnego cukru 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy 150 ml soku z pomarańczy A jak to zrobić: Formę do tarty

Kuchnia w opałach
Witajcie! 228

każdy z nas je zna. Jednak ile osób, tyle przepisów. Ostatnim czasem miałam okazję spróbować jej różnych wersji    i moja jest dla mnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak   ilość kalorii

Fabryka pomysłów
Markizy orzechowe 114

mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżki konfitury morelowej lub z pomarańczy 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau Dodatkowo: połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku odrobina gęstego lukru  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto  rozwałkować

Świat Ciasta
Szarlotka z pianką 216

Mamy sezon na jabłka i jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotki. Najlepsza szarlotka wychodzi z jabłek antonówek i oczywiście musi być taka z kruchego ciasta. Jeśli nie mamy antonówek to wybierajmy na szarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki.  Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) ciasto

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania