przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:362/1100)

Sernik "Wiśnie w czekoladzie". 178

czekoladzie":  ja piekłam w tortownicy o śr. 28 cm i wyszedł dość niski, jeśli chcecie żeby był wyższy użyjcie tortownicy nieco węższej (26 lub 24 cm): SPÓD (kakaowe kruche ciasto): 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko      Wszystkie suche składniki przesiewamy

Rozpustne gotowanie
Słodkie doniczki z tulipanem 165

łyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki. Najpierw upieczemy nasze kwiatki. Ze składników na ciasteczka zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm i za pomocą foremki lub dowolnego szablonu wyciąć 12 kwiatków. Piekarnik rozgrzać

Świat Ciasta
Wiosennie: ciasto z morelami 158

dziwnie mi do moreli pasuje (tak jak lawenda). Ciasto na początku nie wzbudzało mojego zaufania i, szczerze mówiąc, spodziewałam się zakalca; ale nie - ciasto wyszło idealne. W przygotowaniu przypomina ciasto kruche, świetnie się wałkuje, zupełnie się nie klei. Po upieczeniu smakuje jak ucierane - miękkie i pyszne. Do tego słodko-kwaśny morelowy dżem wymieszany z orzechami, które są tutaj dobrze wyczuwalne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z pianką 193

pyszna rozpływająca się w ustach. Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy 20 minut

Salonik smaków
Rafaelo bezglutenowe 250

jest godzina 2 w nocy, to nie jest najlepsza pora na wypieki zwłaszcza gdy w pracy było sie 10 godzin....miał być biszkopt, ale zapomniałam o tłuszczu i wyszło kruche ciasto... Miało być piękne ciacho Rafaelo a wyszedł deser w "szklance" Sam smak masy jest bardzo dobry ale co biszkopt to biszkopt... Składniki: Kruche ciasto: 5 jajek 5 łyżek maki

NaKońcuJęzyka
Rożki z migdałami 213

kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka i pokroić na kawałki o długości 4-5 cm. Następnie

Świat Ciasta
Keto pecan pie (Paleo, LowCarb) 120

keto pecan pie. Jest to typowo amerykański wypiek, który zwyczajowo uświetnia Święto Dziękczynienia. Zapewniam jednak, że podbije ono także europejskie podniebienia! Koniecznie spróbujcie! Dania Deser Kuchnia Amerykańska Keyword ciastka kruche , ciasto kokosowe , jajka , placek orzechowy Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Spód 1 jajko Spód szklanki mąki kokosowej 1 łyżka

Modern Cave Girl
PLEŚNIAK Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI 192

Jeśli chodzi o ciasta kruche z owocami to zdecydowanie mój faworyt. Na drugim miejscu   szacuje się  CZEKOLADOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM .  Jestem w stanie sama zjeść od razu pół blachy :)  Żeby z tego powodu  mieć mniejsze wyrzuty sumienia zastąpiłam część mąki pszennej otrębami i zrobiła się trochę zdrowsza wersja pleśniaka. Na dodatek ciasto wyszło jeszcze

Pani na deser
Mazurek (bardzo) czekoladowy 186

Ekstremalnie czekoladowy mazurek na kruchym, maślanym cieście (na bazie mojego ulubionego od M. Roux, który przerobiłam na wersję kakaową) z mocno czekoladową masą, posypany dodatkowo surowym ziarnem kakao. Dla wielbicieli stonowanej słodyczy - takich, którzy polubili te ( klik ) lub te ( klik ) ciasteczka. Pamiętajcie, że im lepszej jakościowo czekolady użyjecie, tym lepszy będzie smak mazurka - kruchego, delikatnego ciasta z rozpływającym się

Słodkie inspiracje
Szarlotka z budyniem 279

sklepowych proszków ( u mnie nie ma, są za to laski wanilii i mąka ziemniaczana :) ). Szarlotka z budyniem zyskuje nowego fajnego smaku. Smaczna alternatywa! Zachęcam do spróbowania. Składniki: Kruche ciasto: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii Masa budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka   lub domowy  budyń z tego

Słodkie Przyjemności
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka na kruchym spodzie 168

pieczenia cukier puder do posypki Składniki na farsz jabłkowy  (patrz przepis na jabłka do słoików na szarlotkę ): 1 kg jabłek cynamon cukier do smaku Wykonanie: Wymieszać składniki na kruche ciasto i pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie podzielić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować, przełożyć do formy i podpiec na złoty kolor. Jabłka obrać, zetrzeć

Tradycyjna Kuchnia
ciasto dziwak 409

składniki na ciasto kruche: 600 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy utartą masę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z szynką i cebulą 229

tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie.składnikiciasto kruche np z tego przepisu500 g cebuli (czerwona i biała)150 g szynki4 jajka100 ml śmietanyzioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka100 g sera np chedar  - starty sól, pieprz1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalniemożna też dołożyć trochę grzybówprzygotowanieprzygotować ciasto i spód tarty wg np tego

Stare Gary
Migdałowe beziki z pomarańczową nutką 164

macie jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są przepyszne i pięknie pachną. Piecze się je błyskawicznie, nie muszą leżeć w lodówce jak kruche ciasto, nie potrzebujemy foremek i są dobrą okazja do wykorzystania białek. Zamiast migdałów można wziąć orzechy

dolcevitainmykitchen
Ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi 141

minut w temp 180 stopni. po upieczeniu można udekorować polewą lu lukrem - ja z tego zrezygnowałam, bo były pyszne także bez polewy.  Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Hanny Jachowskiej

Mania Wypiekania