przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:370/1100)

Super mazurek 223

żółtka 2 łyżki kakao  1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto.  Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao. Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy jedną część jasnego ciasta, smarujemy

Pyszności Słodkości
Tarta z kremem śmietanowym z mascarpone i białą czekoladą z sezonowymi owocami 96

soli Na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować krem.  Rozpuścić

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Szarlotka z budyniem 200

łyżeczka proszku *ponadto -1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku) -2 budynie waniliowe -750 ml mleka -3-4 łyżki cukru -bułka tarta -cukier puder Wykonanie: Ze schłodzonych składników przygotowujemy ciasto kruche. Gdy będzie idealnie wyrobione, dzielimy je na 2 części: jedną umieszczamy w lodówce, a drugą w zamrażarce na ok. 2 godziny. Umyte i obrane jabłka kroimy w grubsze plastry

KasiekGotuje
Tarta gruszkowo- orzechowa 142

posiekanych orzechów 5 dag słonecznika 2 łyżki cukru pudru Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sól Wykonanie: Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę

Tradycyjna Kuchnia
Kruche pierożki z jaglaną i pieczarkami 109

Pozostałe jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę, tak samo pieczarki i wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i ugotowaną kaszą, całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Rozwałkować kruche ciasto na wysypanej mąką stolnicy- kroić na kwadraty o boku 10 cm, nakładać po łyżce farszu na jeden kwadrat i skleić widelcem pierożki. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Ułożyć na blasze

Tradycyjna Kuchnia
Sernik idealny z kajmakiem 157

Zawsze wychodził zbyt zbity i za mało puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!! Kruche ciasto : 120 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu  1 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka

Ciasteczkowy Potwór
Kokosanki 73

Kokosanki to szybkie ciasteczka z 3 podstawowych składników. Przygotowuje się je błyskawicznie. Często białka pozostają po innych wypiekach np. ciastach kruchych bądź drożdżowych. Jak mam więcej jajek to zwiększam proporcje, ale też często robię kokosanki tylko z 2 białek. Można je przygotować samemu bądź z dziećmi, są bardzo szybkie, więc nie ma obaw, że ktoś się znudzi w połowie pracy

To Musisz Wiedzieć
Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem 76

cytrynowym lukrem, łatwe i szybkie świąteczne ciasto Keks to ciasto, które piekę często na święta Bożego Narodzenia. Słodko kwaśne ciasto, nadziane kandyzowanymi i suszonym owocami kojarzy się właśnie z tymi świętami.  Dzięki temu, że to bardzo łatwe i szybkie do przygotowaniu ciasto, możecie je zrobić zawsze, nie tylko na święta. Do ciasta najłatwiej dodać gotową owocową mieszankę keksową(...)koniec dodajemy mleko, mieszamy i przekładamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką krupczatką.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku  około  55 minut.  Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny, mieszamy i polewamy przestudzone ciasto. Keks możemy udekorować orzechami, kandyzowanymi pomarańczami

Tajemnice Smaku
Ciasto z masą chałwową na białkowcu 87

zużycia miałam sporo białek, które zostały z pieczenia ciasta kruchego, postanowiłam zrobić ciacho z kremem. Upiekłam al'a biszkopt z samych białek, które przełożyłam delikatnym kremem o smaku chałwy waniliowej, całość wykończyłam słomką ptysiową (u mnie akurat o smaku cynamonowym, ale można użyć zwykłej). Składniki na formę o wymiarach 25x25 cm Na ciasto: 200 ml białek ( białka

Krylowa Kuchnia
Tarta ze szparagami 128

smażenia bułka tarta – do posypania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj. Foremkę na tartę posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Ciasto kruche przełóż do foremki. Cebulę pokrój w kostkę, szparagi pokrój w nieduże kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodaj pokrojony szpinak i posiekany koper. Śmietanę wymieszaj z jajkiem

wiecejwarzyw.pl
sernik z wiśniami i kokosem 98

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki 3 – 4 żółtka 110 g cukry 150 g masła, schłodzonego 1-2 łyżki śmietany 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. Schłodzone rozwałkowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto kokosowe z bananem, truskawkami i kruszonką 125

jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika oraz po całkowitym ostygnięciu. Kokos, truskawki i banan to świetne połączenie, którego musicie spróbować. Polecam! (Forma o wymiarach około 22 x 26 cm) Kruche ciasto: 300g mąki pszennej 100g wiórków kokosowych 150g cukru pudru 200 g masła/margaryny 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego (płaskie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Dodatkowo: 2 łyżki

Di gotuje
Krucha tarta z botwinką, szparagami i wędzonym twrogiem (bez glutenu, bez laktozy) 146

miseczki, umieszczamy w naczyniu z sianem, siano podpalamy, całość przykrywamy większym naczyniem (może być metalowa forma do pieczenia). Zostawiamy twaróg w dymie pod przykryciem na około 30 minut.  Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę, nakłówamy spód widelcem na całej powierzchni, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15 minut, żeby ciasto się podpiekło. Wyjmujemy

Quinoa Raz!
Ciastka z kremem i owocami 179

Szybkie do zrobienia i pyszne ciacha z kremem i owocami. Użyłam ciasta francuskiego, tak było najszybciej, ale można foremkę wykleić ciastem kruchym. Krem jest pyszny! Dodałam do niego tylko jedną łyżkę ksylitolu, jeżeli lubicie słodkości, można dodać więcej. Składniki (12 szt) 250 g mascarpone 200g śmietanki 36% łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) -  opcjonalnie 1 łyżka ksylitolu 1 banan

Stare Gary
Szarlotka z miodem i migdałami. 153

dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać cukier, rodzynki, cynamon oraz budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną , wymieszać i zagotować. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto kruche, równo rozsmarować.    Polewa migdałowo-miodowa : Do małego rondelka włożyć masło, cukier, miód oraz płatki migdałowe, wlać mleko i wymieszać. Rondelek postawić na ogniu , ciągle mieszając zagotować, pogotować

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania