tarty na pierwszy rzut oka może wydawać sie troszkę pracochłonne, ale w rzeczywistości jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Najważniejsze, aby było szybko i smacznie) Delikatne kruche ciasto, zdecydowany smak brokułu i kiełbasy, oraz lekko ciągnące się serowo-jajeczne wnętrze, sparwiają, że tarta nabiera swoistego jesiennego, a nawet odrobine cieżkiego charkteru, w sam raz na Andrzejkowe(...)mąki 15 dag masła 2–4 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy olej, sól i trochę zimnej wody. Szybko zarobiamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min. Nadzienie: 1 mały brokuł 100 g białej kiełbasy 2 jajka 150 ml gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz
Mia Cucina Sofietaczymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i za pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1). Piekarnik rozgrzać
Świat Ciastatakże skutecznie hamują biegunki. Pamiętajcie jednak aby przed wykorzystaniem jagód dokładnie je umyć, bo to owoce dziko rosnące i mogą stać się źródłem zakażenia groźnymi pasożytami. Inspiracją powstania tego ciasta była tarta porzeczkowa, na którą przepis znajdziecie tu . Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g masła+do wysmarowania formy 2 żółtka Budyń: 1 opakowanie budyniu(...)łyżki cukru z prawdziwą wanilią 500 ml mleka Owoce: 500 g jagód 3 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 2 białka 100 g cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto- mieszamy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami lub ciekamy nożem aż powstania sypka, drobna kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Delikatnie
Smakowity Blog Kulinarnybogatsze wypieki. Spróbowałam z ciekawości, wyszło smacznie- w tym przypadku smak mogę porównać do batonika w czekoladzie. Mazurka najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej żeby zmięknął bo po upieczeniu ciasto jest dość twarde. *wymiar około 25*15 cm Składniki: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 70 g cukru pudru 150 g masła szczypta soli(...)deserowej 2 łyżki mleka cukierki, owoce lub bakalie do dekoracji Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól wymieszać i przesiać. Dodać cukier puder, posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie części, jedną dużo większą od drugiej. Większą cześć rozwałkować na prostokąt i położyć na papierze do pieczenia. Posmarować marmoladą. Z mniejszej części ciasta uformować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię nam z bombą kaloryczną i zapychaczem w kartonowym pudełku. Smak takiej pizzy pozostawia wiele do życzenia. Zazwyczaj jest przygotowywana ze składników o słabej jakości i na gumowatym cieście. Dlatego dziś alternatywa dla tak znanej i powszechnej na całym świecie pizzy. Zachęcam Was do przygotowania jej samemu we własnej kuchni. Dziś przepis na domową pizzę w wersji slow(...)składników w zaciszu domowej kuchni. Ja przygotowałem pizzę z salami, pieczarkami i papryką. Ale Wy możecie użyć innych składników, wedle własnego upodobania. Zapewniam, że jej smak, aromat i kruche ciasto zainspiruje Was na niejeden wypiek :) Czas przygotowania: 65 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI na ciasto do pizzy: 350 g mąki pszennej
kulinarnyJaprzygotował? O, to jest chyba ten kierunek. Zdecydowanie. Wiosenny kucharz wszystko robi wiosennie! Coś tam niby wie o gotowaniu, ale wciąż (znowu) trochę zielono mu w głowie. ;) Składniki: ciasto kruche (np. z tego przepisu lub gotowe) 1 por 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony) 1 łyżeczka tymianku 4 jajka (3 surowe i 1 na twardo) 3 łyżki słodkiej śmietanki(...)sól oliwa do smażenia i natłuszczenia formy Wykonanie: Pora pokroić w cienkie plasterki, lekko oprószyć solą i podsmażyć do miękkości na oliwie. Formę natłuścić oliwą i wyłożyć na nią ciasto. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć. Nałożyć na ciasto podsmażonego pora i zalać jajkami wymieszanymi ze śmietanką i solą do smaku. Posypać równomiernie startym serem
zadanie-gotowanieRogaliki z ciasta kruchego z ulubionym nadzieniem chyba znają wszyscy. To taki klasyk który zawsze wychodzi a co najważniejsze mimo prostoty smakuje wyśmienicie! Zapraszam! Składniki; 50 dag mąki 15 dag masła 4 żółtka 3/4 szklanki śmietany 18% ( mały kubek) cukier puder do posypania dżem pomarańczowo imbirowy ok 3/4 szklanki lub inny Przygotowanie; Na stolnicę przesiać mąkę, dodać(...)masło oraz żółtka. Dokładnie wszystko posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2- 3 godz. do lodówki lub na około 40 min do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm na kształt koła. Ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 1 sztuka, cukier 10 dag SERNIK: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać kaszkę
W Mojej Kuchni LubięMałe babeczki do koszyczka wielkanocnego. Idealnie pasują na wielkanocny stół. SKŁADNIKI Ciasto na 15 babeczek: 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek cukru, 150 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżka śmietany, olej i bułka tarta do foremek Krem czekoladowy: 1 szkl. śmietany 30%, 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki(...)gorzkiej czekolady. Dodatkowo: czekoladowe jajka, kolorowe kuleczki WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto
słodki bratekJesienią na stole nie może zabraknąć zwykłego, ale jakże pysznego ciasta kruchego z węgierkami. Składniki (blaszka 24x36cm): 3 szklanki mąki cukier waniliowy (domowy) 1/2 szklanki cukru 250 g masła 1-2 łyżki śmietany 6 jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę(...)dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut. 2. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. 3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu
Kuchnia domowa Aniserniczek. Sernik ten króluje w moim domu odkąd tylko pamiętam. Kiedyś piekła go moja mama, dziś piekę go ja. Sernik zawsze się udaje, jest delikatny i puszysty. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 5 dag masła, 5 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa serowa(...)masła, 10 jajek, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1,5 łyżki mąki krupczatki, 5 dag rodzynek MIX JUMBO ze sklepu SKWORCU PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło ucieram
Tradycyjna kuchnia Kasitego lata trzy razy zrobicie moją szarlotkę. Ze wszystkich sprawdzonych przeze mnie przepisów na to ciasto, ten poniżej jest najprostszy i naprawdę niezawodny. Składniki (na dużą, prostokątną blachę): ciasto: Na szarlotkę świetnie nadają się antonówki - 4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 masło roślinne (250 g) - 1 mała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka(...)jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego opakowania, ale możesz dodać więcej) - cynamon mielony (według własnych upodobań; jeśli nie lubisz cynamonu, nie dodawaj go) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jedną połowę schować do lodówki, a drugą do zamrażarki. W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Ja trę je na plasterki - na tych samych oczkach, co ogórki na mizerię. Przygotowane jabłka
W SMAKciepłe :-( W tej kwestii to jestem straaasznie niecierpliwa i koniecznie chcę szybko zobaczyć jakie jest w środku, co nie zawsze dobrze wpływa na wygląd pokrojonego ciasta .... Na ciasto: 3 szklanki mąki 1k. Kasi 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu z czarnej porzeczki 2 płaskie łyżki kakao Na masę serową: 1/2 kg sera(...)KASI 1/2 szklanki cukru Na masę różową: 4 białka 4 łyżki cukru 1 kisiel truskawkowy bez cukru Wykonanie: Z cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki.Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz
Walijskie PichcenieSernik obowiązkowo na święta być musi. W tym roku stawiam na tradycyjny ale z kakao. Polecam spróbować. Wychodzi puszysty. Składniki : Kruche ciasto : * 100g masła * 100g cukru pudru * 225g mąki pszennej * 1 jajko Masa serowa : * kg twarogu sernikowego * 150g masła * 200g cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * 3 łyżki kakao * szczypta soli * sernix Przygotowanie : Zagnieść kruche ciasto
Magiczne Życie Marty