rozwałkować, rozłożyć na dużej balszce. Wstawić do piekarnika, zarumienić.Masa: Do żółtek dodać cukier, utrzeć. Dodać twarożek, mleko, olej, budyń, wymiksować. Wylać na kruche ciasto.Piana: Białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać, wylać na ciasto. Zapiekać ok 60 min w 180 st.Do przygotowania sernika użyłam produktów Mlekovita:Zapraszam na stronę Mlekovity:http://www.mlekovita.com.pl/php/Zapraszam również na profil firmy
Z Majeczką w kuchnimojej rodzinie funkcjonuje ona od.. któż to pamięta.. Ja nie. Stara receptura, sprawdzona dziesiątki razy na okazje wszelakie. Święta, urodziny, jubileusze. Inny niż wszystkie torty. Kruche amoniakowe blaty, które z każdym dniem stają się bardziej delikatne. Orzechowa masa, ucierana na kwaśnej śmietanie. Nie wymaga ozdabiania - powinien wyglądać skromnie, elegancko, klasycznie. Jest bardzo wytrzymały - masa w upale się(...)jednak proporcje na porządny kawał ciasta, na tortownicę 26 cm: Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 całe jajko, 1 żółtko 25 dag cukru pudru 1 kostka margaryny Kasia maślany smak 1 płaska łyżeczka amoniaku Masa: 25 dag mielonych orzechów włoskich 3/4 litra śmietany kwaśniej 18 % 20 dag cukru pudru 1 śmietan - fix Wykonanie: Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników
Kronika PiekarnikaZakręcone kruche rulony to szybki deser z Twoim ulubionym dżemem w środku. U mnie z domowymi powidłami Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru 60 g masła 1 jajko 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 10 łyżek zimnej wody Uwaga: szklanka 200 ml Dodatkowo: 1 słoik(...)jajko, żółtka, masło i wodę i całość zagniatam. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj jeszcze wody. Konsystencja zagniecionego ciasta jest zbita i zwarta. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 5 mm – potrzeba do tego trochę siły, bo ciasto jest twardawe. Następnie kroję ciasto na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu układam dużą łyżkę dżemu, zwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem
Słodki sentymentKruche ciasteczka - lubiane chyba przez wszystkich. Fajnym dodatkiem jest cukier na górze, który tak miło chrupie. Upiekłam na szybko na przyjście gości i po ich wyjściu zostało tylko kilka sztuk więc uznaję to za najlepszą rekomendację dla tego przepisu :). Dla kogo: dla lubiących domowe ciacha dla chcących sprawić radość najbliższym dla fanów ciastek, w każdej postaci Składniki na ciastka(...)więcej, bo dość sporo rośnie), wycinać ciasteczka. Posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Haliny Jachowskiej i wprowadziłam w nim zmiany
Mania Wypiekaniaprzełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki(...)suszonego pomidora posiekanego 2 jajka na farsz: 5 pieczarek 2 pętka białej kiełbasy 3 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek natki pietruszki cebula Przygotowanie: Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W większej misce mieszamy ze sobą składniki na masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory
Życie zaczyna się w kuchniprzełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki(...)suszonego pomidora posiekanego 2 jajka na farsz: 5 pieczarek 2 pętka białej kiełbasy 3 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek natki pietruszki cebula Przygotowanie: Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W większej misce mieszamy ze sobą składniki na masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory
Życie zaczyna się w kuchniWszystkie składniki wykładamy na stolnicę, zimne masło siekamy nożem. Po chwili wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki 25X35 cm, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. Jeśli macie problem z rozwałkowaniem możecie zetrzeć je na tarce i potem uklepać w formie. Nakłuwamy(...)koniec mleko w proszku. Miksujemy chwilę, aż składniki się połączą. W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Jeśli sernik robicie z kruchym spodem można dodać białko, które pozostało po zrobieniu kruchego ciasta. Ubite białka delikatnie mieszamy łyżką, aż dokładnie połączą się z masą serową. Nie można mieszać zbyt mocno żeby piana nie opadła. Następnie sernik przelewamy
To co lubię - gotuję i polecambratki, oberwałam suche gałązki, liście, wystawiłam stolik z krzesłami, czyli jednym słowem zaliczyłam porządki na moim balkonowym ogrodzie. Ale pogoda zawiodła. Cytrynowy sernik z lemon curd 12 porcji Składniki: Kruche ciasto 150 g zimnego masła 225 g pszennej mąki 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki zimnej wody Masa serowa 500 g kremowego serka 250 g cukru(...)Wyłóż dno formy do pieczenia o średnicy 26 cm i wysokości brzegu 5 cm. Z resztek ciasta wytnij 30 małych listków, natnij nerwy jak na liściu, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 8 minut w tej samej temperaturze co kruchy spód. Odetnij brzeg nożem i przykryj aluminiową folią lekko dociskając. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika
codojedzeniaŚwięta Wielkiej Nocy przecież będą i coś pysznego na stole musi się pojawić:) Składniki na kruche ciasto: 200 g zimnego masła 400 g mąki pszennej 10 dag cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku Składniki na bezę: 4 białka 1 i 1/2 szklanka drobnego cukru
Proste PotrawyMagda Jak jesień to koniecznie ciasto ze śliwką. Jest to jedno z moich ulubionych owoców na ciasto. Zawsze stawiam na ciasto kruche, napełniam je po brzegi śliwkami i czekam, aż ciepło piekarnika uczyni cud ze śliwkami, sprawi, że staną się cudownie słodkie, puszczą sok i utworzą soczysty środek ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać dodatkowy element nadzienia i dodałam śmietankowy
Smaczna Stronapiekarniku. Ciasto tej tarty jest tak dobre, że wykorzystuję ten przepis stosując też inne, wytrawne farsze. Jednak to tę tartę polecam szczególnie ;) Jedna z moich ulubionych! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: · 250 g mąki pszennej · 150 g masła, zimnego · 2 żółtka, duże
Calzonella.comjednolite ciasto i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę na pasztet. Soczewicę i kaszę gotujemy do miękkości (wg czasu podanego na opakowaniu). […] Artykuł Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogczasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, tą druga znów chowamy do lodówki. Podsypujemy blat mąką (starajmy sie jej nie nadużywać gdyż ciasteczka staną się twarde a nie kruche ) ciasto wałkujemy dość cienko, następnie wycinamy kółka o średnicy 6 cm . Na każda różyczkę potrzebujemy 4 kółeczka. 3. Kiedy mamy gotowe kółka zakładamy każde z czterech kółek na siebie
Gotowanie...to proste !