babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy… Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru łyżka miodu łyżka cukru trzcinowego 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Polewa karmelowa: 150 g orzechów włoskich Pół szkl cukru(...)cukrami, miodem solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty
Podróż w kulinariaSzybka i pyszna tarta ananasowa. Gotowa w kilka minut a kruche ciasto nie musi odpoczywać w lodówce. Tarta idealna na weekend, kiedy chcemy szybko przygotować coś pysznego. Nadaje się również na przyjęcia bo jej przygotowanie nie będzie nas stresowało, że może się coś nie udać. Mało tego, nikt nie zauważy, że poświęciliśmy jej tak mało czasu
Mohiellabazą jest kasza manna! Jest pyszne, ale kremowość ciasta przełamuje chrupiąca kruszonka na wierzchu. Składniki na małą tortownicę 18 cm (na standardowej wielkości tortownicę czy też blachę podwoić składniki) kruche ciasto na spód i dekorację wierzchu ciasta 120 g mąki pszennej 1 mały banan 30 g cukru 3 łyżki oleju roślinnego masa: 3 łyżki mąki z tapioki (może być ziemniaczana
greenscarfpyszne ciasto możecie z powodzeniem uwzględnić w planowaniu świątecznych wypieków. Przypomina nieco klasyczny jabłecznik ale dodatek zmielonych migdałów dodaje mu świątecznego posmaku. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem jogurtu naturalnego i migdałów przez co zyskało na kruchości. Następnie ciasto posmarowałam morelową konfiturą a na to wyłożyłam pieczone jabłka i kruszonkę. Ciasto jest smaczne przez kilka dni i jest smacznym uzupełnieniem popołudniowej
Milion SmakówCzas pierwszych truskawek, rabarbaru, a u mnie śliwki ;) Świetnie pasują do kruchego ciasta, w połączeniu z bezą to prawdziwa uczta smaku :) Łatwe do zrobienia. Polecam, również z innymi owocami :) Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła 25 g cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 6 żółtek 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g śliwek (mrożone wcześniej
Domowa cukiernia Ewysię ją „na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast
Poezja smakuformy. Uformować ok 1 cm brzegu, resztę ciasta odciąć. Przygotowany spód podpiec 10-15 min w 180 st. C. Do musu dodać cukier waniliowy i cynamon, wymieszać. Resztę kruchego ciasta rozwałkować na grubość 5 mm, pociąć w paski 1,5 - 2 cm. z 3 białek ubić na sztywno pianę, dodać resztę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Na podpieczony spód wyłożyć
Konrad Gotujesłabość do tart, do tych ze szpinakiem w szczególności. I choć wolę tarty na kruchym cieście, to częściej zastępuję je gotowym francuskim. Jeśli macie więcej czasu w kuchni niż ja, nie żałujcie kilku minut na zrobienie kruchego spodu, polecam z TEGO PRZEPISU Czytaj więcej
bistro mamawłaśnie kokos jest u mnie dodatkiem do ciast.Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę.Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły!Polecam!Taka babka kokosowa jest świetnym
Ostra na SłodkoWierzcie, sernik był wyśmienity !Składniki na ciasto :2 żółtka 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 masło roślinne Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Składniki na masę serową :1 kg sera białego półtłustego1 szklanka cukru1 budyń śmietankowy lub waniliowego1/2 szklanki oleju2 żółtka + 3 całe jajka2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej1 paczka(...)jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 *CDużą foremkę o wymiarach 36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz.Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy ją na podpieczony sernik, posypujemy wiórkamiDopiekamy około 15 min., wiórki muszą
Proste PotrawyPyszne, kruche i maślane ciasteczka to jedne z moich ulubionych. Upiekłam je z orzeszkami prażonymi, cukrem i śmietanką. Wyszły rewelacyjne, polecam. SKŁADNIKI(...)PRZYGOTOWANIE : Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy
Kulinarne Fantazje MarioliKlasyczne kruche ciasto, bita śmietana z serkiem mascarpone i truskawki. Pyszne, pachnące, słodkie truskawki. Lato nas rozpieszcza, więc jak moglibyśmy nie skorzystać z jego darów? Zapraszam do wypróbowania przepisu :) Tarta z truskawkami /składniki na dwie tarty o szerokości 25 cm/ Kruche 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 margaryna 5 żółtek szczypta soli Krem 500 g serka
Biały fartuszekgdzie kruchy spód wypełnia migaine czyli masa śmietanowo-jajeczna i dodatki wg. własnych upodobań. Jakie dodatki? najlepiej te, które najbardziej lubicie lub te, które macie pod ręką :) Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka(...)sól morska. Do posypania świeży krwawnik, rukola lub inne zioła. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ograło, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy
SzczyptaSmaQkruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami, uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra(...)zasypać cukrem, przyprawą do szarlotki , cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie kilka minut podprażyć na patelni. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenia z truskawkami jest dość gruby - ciasto jest przez to bardzo sycące i jeden kawałek w zupełności wystarczy by zaspokoić głód na coś słodkiego. Jeśli wolicie cieńszy, imitujący kruche ciasto spód, możecie zmniejszyć ilość składników do spodu nawet o połowę. Ciasto Gaja z jogurtem i nutellą zawiera też dość słodki krem czekoladowy z mascarpone - jeśli lubicie gorzką czekoladę, zdecydowanie warto
Lekcje w kuchni