Klasyczne kruche ciasto, bita śmietana z serkiem mascarpone i truskawki. Pyszne, pachnące, słodkie truskawki. Lato nas rozpieszcza, więc jak moglibyśmy nie skorzystać z jego darów? Zapraszam do wypróbowania przepisu :) Tarta z truskawkami /składniki na dwie tarty o szerokości 25 cm/ Kruche 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 margaryna 5 żółtek szczypta soli Krem 500 g serka
Biały fartuszekgdzie kruchy spód wypełnia migaine czyli masa śmietanowo-jajeczna i dodatki wg. własnych upodobań. Jakie dodatki? najlepiej te, które najbardziej lubicie lub te, które macie pod ręką :) Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka(...)sól morska. Do posypania świeży krwawnik, rukola lub inne zioła. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ograło, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy
SzczyptaSmaQkruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami, uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra(...)zasypać cukrem, przyprawą do szarlotki , cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie kilka minut podprażyć na patelni. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenia z truskawkami jest dość gruby - ciasto jest przez to bardzo sycące i jeden kawałek w zupełności wystarczy by zaspokoić głód na coś słodkiego. Jeśli wolicie cieńszy, imitujący kruche ciasto spód, możecie zmniejszyć ilość składników do spodu nawet o połowę. Ciasto Gaja z jogurtem i nutellą zawiera też dość słodki krem czekoladowy z mascarpone - jeśli lubicie gorzką czekoladę, zdecydowanie warto
Lekcje w kuchnizostała do ciasta dodana. NATUR z koperkiem, ta zielona mnie zainspirowała i tak wiosenna tarta powstała. Ciasto zielone, masa serowa, ale wyjątkowa, bo rukola i awokado też się w niej znajdują, a szparagi i jajka przepiórcze całość smakami czarują. Tarta kolorowa, słoneczna, radosna, jak najpiękniejsza wiosna. Smakuje na ciepło znakomicie, na zimno wyśmienicie, ciasto kruche koperkowe, doprawione naturalnie
Moniki Smakołykiskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 180 g cukru 180 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy
Domowy Smak Jedzeniasadzie te pyszne owoce i postanowiłam upiec ale z dodatkiem jabłek. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto jedliśmy i przepis wszedł na stałe już, bo wszystkim smakował podaje składniki na ciasto kruche 3 szklanki mąki tortowej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru to wszystko wyrabiamy na jednolite ciasto i dzielimy na 2 części, 1część zetrzeć
Moje Wyrobyowoców, a potem szaleję przy garach ;) Już od samego początku wiosny miałam ogromną ochotę na ciasto z rabarbarem. Gdy udało mi się kupić pierwsze łodygi, przygotowałam moje ulubione ciasto kruche z marcepanem . Uwielbiam je, ale umówmy się…do najbardziej fit nie należy ;) A ja wiosną, gdy w końcu można zaszaleć z roślinną kuchnią, unikam kalorycznych dań i staram się(...)jeść lżej. Upiekłam kruchą tartę z mąki owsianej bezglutenowej, z niewielką ilością cukru kokosowego i z niewielką ilością oleju kokosowego. Zamiast dosładzać rabarbar, dodałam do ciasta kremu figowego. Ciasto wyszło pyszne i zdecydowanie mniej kaloryczne, od tradycyjnego. ciasto: 190 mąki owsianej bezglutenowej 10 g cukru kokosowego 40 g oleju kokosowego extra virgin (waga przed roztopieniem) jajko łyżka jogurtu (może być
Mienta blogJuż coraz bliższej do słodkiego piątku i weekendu, zatem prezentuję Wam przepis na makowiec. Niby prosty, zwyczajny, ale w swojej prostocie nie wcale taki zwykły. Smacznego! Składniki na ciasto kruche: 30 dag mąki 30 dag masła 3 żóltka 3 łyżki wody proszek do pieczenia (na końcu noża) Wykonanie: Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Składniki
psgotujemyłyżki mąki 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sernik cytrynowy wykonanie: Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników i zagniatamy wszystko bardzo szybko. Ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, tylko do momentu połączenia się składników. Wkładamy do lodówki na 30 min. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy ciastem na spód, pieczemy 15 minut
Delusional Trinemusiałam wykorzystać borówki kupione na targu. Przygotowanie ciasta wymaga trochę wysiłku i czasu ale jest tak smaczne, ze naprawdę warto go poświecić. Przepis znalazłam w książce "Cukiernia Lidla". Dwukolorowe kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką ciasto: 300 g mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru pudru 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao
Dzieje kuchennej Wiewióryciastem popisowym był sernik z brzoskwiniami. Druga siostra Ula specjalizowała się w pychotce i wuzetce, brat Adam w serniku i szarlotce na kruchym cieście, a mama w makowcu z masą kawową. Moja specjalność to cappucino i śniegowiec. Każdego roku na święta wszyscy piekli swoje ulubione ciasta. Odkąd Anya
To co kochamMuszę skromnie stwierdzić, że ciasto wychodzi idealne, a nadzienie jest taką pyszną, aromatyczną kropką nad i ;) Składanki: Ciasto kruche: 25 dag mąki + do podsypania 12 dag masła 1żółtko 1 łyżeczka soli 50ml wody Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce pól godziny. Po tym czasie wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem
Gotuj z AgnesJeśli szukaliście przepisu na ciasto, które będzie się pięknie prezentowało na stole i wywoła efekt "wow" to dobrze trafiliście. Malinowa chmurka to połączenie bezy z migdałami, kruchego ciasta oraz malin i bitej śmietany. Po prostu niebo na talerzu. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinka