masła kilka kropel aromatu śmietankowego II. Nadzienie i wykończenie: 5 dużych jabłek odmiany szara reneta cukier puder cynamon sok z cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C . Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na placki. Jed nym z nich wykładamy spód natłuszczonej formy
DominikaDolcilistków tymianku cytrynowego skórka otarta z jednej cytryny ok. 30 g masła sól morska, pieprz Ciasto: Z dwóch szklanek mąki, dwóch żółtek, łyżeczki soli i 170 g masła zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub szybciej: w malakserze/mikserze) – gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy dodatkowo ok. dwie łyżki zimnej wody. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na ok. 20 minut
Poezja smakuW lodówce lub w zamrażarce znajdziesz trochę truskawek? Masz ochotę na coś słodkiego? Świetnie się składa – przychodzę do Ciebie z przepisem na truskawki pod kruszonką
Via Gustomasła Dodatkowo: ½ galaretki cytrynowej owoce (2 brzoskwinie, 1 banan, kilka truskawek, kilka poziomek) Przygotowanie: Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtko oraz szczyptę soli. Szybko zarobić kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na 2 godziny do lodówki. Budyń rozmieszać w szklance mleka. Drugą część mleka zagotować z cukrem i masłem. Wlać rozmieszany budyń
KuchniaWeDwoje.plzdjęciu. Niejednokrotnie już uratował moje pomalowane paznokcie. Smacznego! Lubicie takie proste ciasta jak to jogurtowe, czy wolicie bardziej złożone kompozycje? Jeśli macie ochotę na świetne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką, znajdziecie je tutaj . Wasza, Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram
Patchworkzdjęciu. Niejednokrotnie już uratował moje pomalowane paznokcie. Smacznego! Lubicie takie proste ciasta jak to jogurtowe, czy wolicie bardziej złożone kompozycje? Jeśli macie ochotę na świetne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką, znajdziecie je tutaj . Wasza, Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram
Patchworkśmietany kremówki 250 g ricotty 50 g cukru tapioka i bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto (migdały, mąka pszenna, cukier trzcinowy, żółtko, masło oraz śmietana 18%) szybko wyrabiam na kruche ciasto - spód tarty. Pomógł mi w tym malakser. Dobrze połączone składniki lądują teraz na minimum pół godziny w lodówce. Rabarbar obieram i kroję na drobniejsze kawałki. Zasypuję odrobiną cukru
Karczma Honoriettylubi sernika? Chyba nie ma takiej osoby. Nawet te, które mówią, że ciast nie jadają to twierdzą, że sernik i szarlotkę akurat lubią. A sernik na kruchym cieście to zupełna klasyka- dla każdego i na każda okazję. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 210 g mąki 140 g masła 70 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKlawisze to jedne z ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne ciasto, kruchutka beza i słodka marmolada różana. Te kupowane w sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję. Składniki: na ciasto: 350 g mąki 50 g startych orzechów włoskich 3 żółtka 250 g masła łyżka cukru pudru szczypta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniablaszce o wymiarach 36 cm x 20 cm. Nie mam zdolności dekoracyjnych , więc posypałam całe ciasto bakaliami i polałam polewą czekoladową (z żelatyną ), możemy użyć wszystkich innych!!! Składniki na kruche ciasto : 35 dkg margaryny lub masła, 15 dkg cukru pudru, 4-5 żółtek gotowanych, 45 dkg mąki pszennej ( tortowa, krupczatka ), pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia , Sposób przygotowania : Na stół
Pysznosci Babci Basicukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 szklanki rodzynek 2 łyżki masła Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem, a dopiero na koniec zagnieć. Podziel ciasto na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Jabłka obieramy
KuchcikoweLoveużyjemy. Owoce mogą być świeże, z kompotu lub mrożone. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdzie występuje on pod nazwą "skubaniec". Wpisując w wyszukiwarce tę nazwę, pokazało mi ciasto kruche znane jako pleśniak, więc zmieniłam nieco jego nazwę z zachowaniem słowa je opisującego. Ciasto biszkoptowe skubane jest idealne na lato, gdy są dostępne świeże owoce i pragniemy jeść lekkie
Kuchcik gotujeszkl drobno zmielonych orzechów laskowych 1/4 szkl mleka w proszku 100-150 g śmietany kremówki 30% Dodatkowo: ok. 25 sztuk mini Kinder Bueno Przygotowanie: Ciasto kruche: Masło pokroić w kostkę i posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem
Nastoletnie Wypiekanieobrany kroimy w grube kawałki około 1cm grubości. Na 10 min przed dodaniem do ciasta zasypujemy go 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Kruche ciasto to nic trudnego, suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę, żółtka z 3 jajek i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Gotowym ciastem wylepiamy spód tortownicy
Kuba GotujePolecam ciasto z tym kwaśnym warzywem. Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami. drożdżowe ciasto z rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku
potrawyregionalneSkładniki na ciasto: 100g margaryny 250g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wymieszać razem, by powstało kruche ciasto. Pamiętając by przed pieczeniem poleżało przynajmniej 30 min w lodówce. Śmiało możemy sobie je przygotować dnia poprzedniego. Radą Hońki jest rozpuszczenie margaryny w mikrofali, co znacznie ułatwia wyrabianie ciasta i skraca całą babraninę. Rozwałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy
Karczma Honoriettywypróbowania innych przepisów z letnimi owocami: A'la malakoff z truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem , Ciasto z sokiem porzeczkowym, Cudaczek z truskawkami, Deser z truskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkami , Kruche ciasto z truskawkami, Maślankowe ciasto z porzeczkami, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Śniadanie z truskawkami i serkiem wiejskim , Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą, Tarta
paapilotkaamałych babeczek) : truskawki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 opakowanie masła 6 - 8 łyżek cukru pudru ½ kieliszka spirytusu Wykonanie: kruche spody : Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut
Mama Gotujedziś jest już czwartek, ale jak zwykle brakuje mi czasu na wszystkie zajęcia. Dzięki temu może ktoś się skusi i zrobi to ciasta na ten weekend. I mam nadzieję, ze będzie zadowolony z efektu. Składniki na kruchy spód: 1/2 kostki masła lub margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Składniki na masę serową : 1 kg twarogu 1/2 kostka masła lub margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Składniki na kruche ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na spód blachy, resztę schłodzić. Twaróg zmielić 3-krotnie, masło utrzeć z cukrem dodając
Ciasteczkowy PotwórDziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście - tak można go z łatwością zrobić bez dodatku jaj - klik, ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych
Słodkie Przyjemnościkokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowegoDodatkowo:- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.*Przecier dyniowy:Możemy go przygotować na dwa sposoby:1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę wody
Smaczne Zdrowepodanej na opakowaniu Ciasto: Z podanych składników zagnieść (do dokładnego połączenia składników, nie wyrabiać). Wstawić ciasto na 1h do lodówki Okragla f ormę do tarty posmarować tłuszczem i wylepić kruchym ciastem. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec przez około 8 min w 180 st. C Wyciagnac z piekarnika. Posmarowac dzemem w moim wypadku wisniowym i wlozyc na 10 minut do piekarnika. Upieczone
Z Kuchni Do KuchniDziś podam Wam nowy przepis na ciasto na tartę, wypróbowałam go już jakiś czas temu i jestem nim zachwycona. Przepis znalazłam na Gotuj Skutecznie TV . Chciałam
MiksturownikSkładniki: 500g porzeczek - czarnych i czerwonych 250 g masła lub margaryny 3/4 i 1/2 szkl cukru 3 szkl. mąki 2 jajka cukier waniliowy 250 g twarogu
kolorowotorcikowoSezon truskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto budyniowe, które nie może się nie udać. Zresztą
Bernika - moj kulinarny pamietnikZmodyfikowany przepis z bardzo starego numeru "Poradnika Domowego". Znajduje się też na forum Smaczny.pl pod nazwą "Kruche z makiem inaczej". Można by powiedzieć szybki makowiec, gdyż nie trzeba parzyć i mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa(...)śmietany 3/4 l mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną, wlać na wrzątek, gotować kilka minut aż zgęstnieje. Ostudzić. W tym czasie zagnieść kruche ciasto, owinąć w folie, włożyć do lodówki. Do wystudzonego kleiku z kaszy manny dodać żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, bakalie, kilkanaście kropel olejku migdałowego. Dokładnie wymieszać. Białka
Praktyczna plPamiętacie przepis na kruche ciasto jaglano-owsiane na tartę ? Otóż odkąd stworzyłam ten przepis żadnego innego spodu na wytrawną tartę nie robię. Upodobałam sobie właśnie ten. W przypadku mojej formy, ciasta z tego przepisu wystarcza na dwie duże tarty (co w praktyce oznacza aż 4 obiady). Pewnie jeszcze nie wiecie, ale jestem fanką cebuli i czosnku. Uwielbiam je dodawać(...)oraz świeżym rozmarynem i tymiankiem tworzy pyszną całość w postaci tarty. W przepisie wykorzystałam kaszę jaglaną, która została mi po przygotowaniu kruchego spodu. Użyłam jej jako zagęstnika zamiast jajka, nada się do tego idealnie! Kremowa tarta cebulowa Składniki: ciasto na spód przygotowane wg tego przepisu , 2-3 cebule pokrojone w pióra, 1 mała lu 1/2 dużej cukinii pokrojonej w półksiężyce
Pełna LodówkaZupełnie inny makowiec.Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki:-30 dkg maku-1 szklanka cukru-6 jajek-kilka kropli aromatu migdałowego-polewa czekoladowa Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku. Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek
Maminek kulinarnymieście, ani też nie napiję się wina czy drinka... ach ta tęsknota za panieńskim hajlajfem. Teraz jestem perfekcyjną panią domu i piekę francuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto. Potrzebujesz: NA SPÓD 100 g masła 75 g cukru pudru 1 żółtko 150 g mąki NA WIERZCH śmietana 30% serek mascarpone 2 łyżeczki cukru owoce(...)razu rozgnieść palcami w formie. 6. Koniecznie uformować brzeg ciasta, ponakłuwać widelcem tartę i piec prze 15-25 minut. Ostudzić. 7. Ubić śmietanę, dodać cukier i 2-3 łyżki serka mascarpone, wszystko dobrze wymieszać. 8. Masę i dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i borówki) wyłożyć na wierzch ostudzonego kruchego spodu i g otowe! Kocyk / ZARA HOME
Matka ŻywicielkaJeśli tak jak ja, nie przepadacie za mazurkami, możecie przygotować na Wielkanoc prostą tartę z kruchego ciasta, z ricotą i czekoladą. Można ozdobić ją wg uznania, w taki sposób, że przed zjedzeniem stanie się ozdobą świątecznego stołu :) ciasto: 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka jogurtu nadzienie: 250 g ricotty 2 jajka(...)ciastek, wycinamy w nim kwiatuszki, bądź inne otworki. Przykrywamy masę serową, zlepiając rogi ciasta. Powstałe z wycinania ciasteczka, możemy ułożyć na brzegach. Całość smarujemy białkiem i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Opcjonalnie dekorujemy czekoladowymi jajeczkami. Smacznego :) Artykuł Krucha tarta z ricottą i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog