Uwielbiam Ciasta , zwłaszcza te , które szybko się robi i nie są trudne w przygotowaniu. Dziś zapraszam na pyszne kruche ciasto , które jest kwaśno-słodkie . Wykorzystałam do ciasta owoce leśne , to właśnie one nadają lekkiej kwaskowości ciastu. Polecam , ciasto to zawsze się udaje:) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki
Gotowanie Patkiteraz pora na ,,gruszkową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i gruszek! Ciasto wbrew pozorom jest bardzo łatwe w wykonaniu. Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni! Składniki na kruche ciasto: 4 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita
Podróż w kulinariaNajprostsze ciasteczka korzenne przygotowywane z niezawodnego i klasycznego ciasta kruchego- ot, taka ciut oszukana wersja pierniczków 😜 Choć 'oszukane' wcale nie oznaczają, że gorsze, co to, to nie!!! Są to po prostu inne pierniczki- maślane, kruche, słodkie w sam raz, smakujące przyprawą korzenną (jak na pierniki przystało 😉), a i zabawa z tym ciastem to sama przyjemność więc nie ma się
Kraina Miodem PłynącaSernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa
Izabelawkuchnisera Pecorino Romano - łyżka masła - sól i grubo mielony pieprz do smaku ciasto: - 200 g mąki - 120 g masła - łyżka zimnej wody - 1 żółtko - szczypta soli Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, żeby miało czas choć na chwilę wylądować w lodówce. Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wbijamy żółtko, dodajemy posiekane masło, łyżkę wody i szczyptę soli. wszystkie składniki szybko zagniatamy
Cook&Lovekawałeczki masło oraz pokrojony smalec. 3. Zmiksować mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (można też rozetrzeć wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche). Ja miksowałam w Thermomixie. 4. Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. 5. Złączyć je wszystkie w kulę
W mojej kuchniDzisiaj proponuję słodkie śniadanie czyli orkiszowe bułeczki z ciasta krucho drożdżowego , z dodatkiem kawy zbożowej, gruszek i twarożku. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, bo takie ciasto nie musi leżeć i wyrastać. Wystarczy odłożyć je dosłownie na czas przygotowywania farszu żeby drożdże zaczęły swoją pracę. Potem można już formować bułeczki, piec je i cieszyć się pysznym śniadaniem. Ja wiem
Smaczna PyzaByły już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły
Di gotujewarzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięformy Pianka i góra ciasta: 6 białek (pozostałych z masy serowej i ciasta) 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na stolnicy i przenieść na wałku do formy wysmarowanej tłuszczem. Górę ciasta posypać kakao. Ser zmielić dwukrotnie, utrzeć z cukrem, aromatem, mlekiem, wsypać budyń, wbić jajka i żółtka
Tradycyjna Kuchniatruskawek 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka
Ciastka - domowe słodkościWspaniałe kruchutkie ciasto z kwaśnym rabarbarem i słodkim dżemem truskawkowym oraz bezą - niebo w gębie dosłownie! Polecam serdecznie! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 250 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5 lasek rabarbaru ogrodowego 1 słoik domowego dżemu truskawkowego (400g) Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 kisiel
Kuchnia domowa Aniwarzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnazwa wskazuje jest to ciasto, które 1-2 razy do roku przygotowuje moja teściowa. Miodownik to typowy przekładaniec. Składa się z kruchego ciasta, białej masy budyniowo-maślanej, dżemu porzeczkowego oraz warstwy orzechów włoskich. Miodownik najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu, ponieważ po tym czasie będzie bardzo miękki, a wszystkie smaki świetnie się ze sobą połączą :) Składniki na blaszkę
Ugotowaćciastem z lodówki i smarujemy ciasto białkiem które nam zostało z zagniatania ciasta ( dosłownie łyżka białka - resztę białek zamrażamy, przydadzą się do innych wypieków) zawsze tak robię w przypadku kruchych ciast, pozostaje ono suche i nie tworzy się zakalec. Teraz na tak przygotowane ciasto wykładamy nasze jabłka. Ja obsypuje cynamonem je tylko z góry, na to wykładamy naszą schłodzoną kruszonkę
Gotowanie...to proste !