Jeśli jeszcze nie wybraliście przepisu, a lubicie mocno aromatyczną masę makową, z dużą ilością bakalii, to mam dla Was propozycję na makowiec z kruszonką, zrobiony na cieście kruchym. Makowiec ma postać tarty, jest jednak troszkę wyższy. Masa makowa jest bardzo wilgotna i aromatyczna. A co najważniejsze, ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Może się skusicie? Składniki
Smak mojego domuNajlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne. Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki
Szefowa kuchniKruche ciasto pod tartę na bazie herbatników. Nadzienie to masa serowa z mielonymi migdałami. Dopełnieniem smaku są truskawki. Całość jest krucha, aromatyczna i leciutko kwaskowa. Wszystkim bardzo smakowało. Składniki: Spód • 1 opakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników • 10 łyżek mąki • 5 łyżek cukru pudru • 250 g masła • 1 cukier waniliowy • szczypta soli Nadzienie
To co kochamciasto kruche; 2/3 szkl mąki 7 łyżek cukru 1 jajko 1/4 kostki masła 1/4 cukru waniliowego masa kajmakowa orzechy posypka Ciasto zagnieść, na papierze wyłożyć do owalnej formy i rozklepać. Piec ok 20 min w temp 180 st , do uzyskania złotego koloru. Ciasto wyjąć wystudzić, posmarować masą kajmakową, udekorować
Gotowanie jest łatweósemki. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na schłodzone ciasto wylewamy masę sernikową i układamy na niej brzoskwinie. Wykładamy pianę z białek. Na pianę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Sernik pieczemy ok godziny w 180 stopniach - ważne jest aby ciasto ładnie się zarumieniło. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniresztę piany i dobrze wymieszać. Masę kokosową przełożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-40 ---------- Podobne: Kruche ciasto z nadzieniem Wegańskie ciasto ze śliwkami Rustykalna tarta ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodzieuczta dla miłośników chałwy. W tym serniku jest ona mocno wyczuwalna. Ciasto wychodzi aromatyczne, dosyć zbite, ale za to fajnie wilgotne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam.Najpierw zaczynamy od kruchego ciasta na spód. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło i żółtka. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. - dbając o to, żeby ciasto
Świat CiastaPleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi......jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo owoców..."Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia.Pleśniak - Składniki
Słodka StronaEkspresowe w wykonaniu, z kilku składników, które zawsze mam w domu. Delikatne kruche ciasto i słodko kwaśne wnętrze. Doskonałe do kawki, na słodkie śniadanko lub dla gości. Nawet początkująca kucharka poradzi sobie z wykonaniem tych rogalików. Składniki na 32 szt: 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru + do pozypania 1 łyżeczka cukru waniliowego
Krylowa KuchniaTradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam. Składniki: mak z puszki 1 szt jaja 5 szt cukier 3/4 szklanki margaryna cała ( 250 g) mąka tortowa 6 łyżek kasza manna
Różowa kuchniaSzybka, łatwa do zrobienia tarta z jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka mleka
Simply FoodPleśniak albo tak jak u mnie w domu Skubaniec to już klasyka. Kruche ciasto w połączeniu ze słodką bezą i kwaskowatym dżemem to niesamowita mieszkanka. Dla mnie to niewątpliwie smak dzieciństwa. Składniki: 5 jajek ( żółtka i białka osobno) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 200 - 250 g dżemu najlepiej kwaśnego( najlepiej sprawdza się z czarnej
Pysznie & Piękniechwili mamy sezon na orzechy, a więc zapraszam na smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać masą. Składniki: Ciasto: 4 dkg drożdży 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Diamant 36 dkg mąki pszennej 36 dkg margaryny Palma 6 żółtek Masa orzechowa: 36 dkg orzechów włoskich mielonych 36 dkg cukru pudru Diamant 6 białek
Kuchnia u Bietkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis jest prosty, a efekt przepyszny! Kruche ciasto, soczyste jabłka i masa orzechowa z żurawiną - idealnie współgrają ze sobą. Ciasto nie jest za słodkie i zapewniam, że każdy zachwyci się jego smakiem. U mnie cała porcja nie starcza na jeden dzień! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Ciasto: 340g mąki 80g masła/margaryny 1/3 szklanki cukru
Di gotuje