przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:384/1100)

Ciasto bajaderka 149

Mocno czekoladowe, pachnące rumem i naszpikowane bakaliami. Jednym słowem doskonałe ciasto do popołudniowej kawy :) Ciasto kruche: 420 g mąki pszennej 250g margaryny 200 g cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 szkl mleka 100 g cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek kakao 500 g marmolady różanej szkl orzechów (włoskie i migdały) szkl rodzynek 1/2 szkl rumu(...)szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 150 g czekolady gorzkiej 150 g kremówki płatki migdałów do posypania Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać jajka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę w lodówce. Podzielić na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5. Upiec dwa placki w blaszce (20x30cm) wyłożonej

Smakołyki Asi
Szarlotka z rabarbarem 155

Szarlotka , to nazwa nie zarezerwowana dla ciasta z jabłkami. Szarlotka to ciasto kruche lub półkruche z owocami. Dzisiaj polecam przepis na szarlotkę z rabarbarem , słodką szarlotkę z rabarbarem. 500 g mąki pszennej, 300 g zimnego masła, 50 g cukru pudru, skórka otarta z jednej cytryny, 3 żółtka, 1 kg rabarbaru, 250 g cukru, 1 łyżka świeżo startego imbiru* 2 łyżki(...)bułki tartej, 4 białka, 200 g cukru, masło i bułka tarta do wysypania formy Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do garnka, dodać imbir, wsypać cukier i rozgotować

królestwo garów
Pleśniak z rabarbarem 117

pewne smaki do których chętnie wracamy, bo kojarzą nam się z beztroskimi momentami dzieciństwa. Pleśniak to ciasto, które piekłam z moją ciocią (mistrzynią wypieków w naszej rodzinie) kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką. W majowym nastroju wracam więc do smaków z dzieciństwa i do mojego pleśniaka dodaję rabarbar, którego(...)piękne zielono-różowe łodygi przytargałam dziś ze straganu. Czy wspominałam już, że uwielbiam maj? Za rabarbar, szparagi, botwinkę, bez kwitnący za oknem i piękną pogodę. Miłego weekendu kochani! Składniki: Kruche ciasto: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70 g cukru pudru 200 g zimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej wody 3 łyżki kakao Dodatkowo

Smakowity Blog Kulinarny
Styropian, czyli sernik bez sera 592

smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. Piekłam je już niejednokrotnie i za każdym razem wychodzi pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli Pianka śmietankowa: 1,2 litra(...)szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 6 białek 1 szczypta soli Dodatkowo: dżem (opcjonalnie) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 części. Mniejszą część włożyć do zamrażalki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem i ponakłuwać. Piec 15 minut w 190 stopniach. Wyjąć i ostudzić

Di gotuje
Makowiec z pianką na szybko 96

Ciasto na szybko- przepis prosty a efekt oszałamiający! Składniki: 25 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 5 dag smalcu, ¾ szklanki cukru pudru, 2 żółtka jaja, 1 puszka maku(...)bakaliami, 5 białek, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do farmy. Wykonanie: Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i żółtka, następnie wyrobić kruche ciastoCiasto włożyć do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy.  Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z brokułami i białą kiełbasą 223

tarty na pierwszy rzut oka może wydawać sie troszkę pracochłonne, ale w rzeczywistości jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Najważniejsze, aby było szybko i smacznie) Delikatne kruche ciasto, zdecydowany smak brokułu i kiełbasy, oraz lekko ciągnące się serowo-jajeczne wnętrze, sparwiają, że tarta nabiera swoistego jesiennego, a nawet odrobine  cieżkiego charkteru, w sam raz na Andrzejkowe(...)mąki 15 dag masła 2–4 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy olej, sól i trochę zimnej wody. Szybko zarobiamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min. Nadzienie: 1 mały brokuł 100 g białej kiełbasy 2 jajka 150 ml gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz

Mia Cucina Sofieta
Serwetniki słodkie kurki 178

czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i za pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1). Piekarnik rozgrzać

Świat Ciasta
Tarta z jagodami, budyniem i bezą 281

także skutecznie hamują biegunki. Pamiętajcie jednak aby przed wykorzystaniem jagód dokładnie je umyć, bo to owoce dziko rosnące i mogą stać się źródłem zakażenia groźnymi pasożytami. Inspiracją powstania tego ciasta była tarta porzeczkowa, na którą przepis znajdziecie  tu . Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g masła+do wysmarowania formy 2 żółtka Budyń: 1 opakowanie budyniu(...)łyżki cukru z prawdziwą wanilią 500 ml mleka Owoce: 500 g jagód 3 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 2 białka 100 g cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto- mieszamy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami lub ciekamy nożem aż powstania sypka, drobna kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Delikatnie

Smakowity Blog Kulinarny
mazurek czekoladowy 83

bogatsze wypieki. Spróbowałam z ciekawości, wyszło smacznie- w tym przypadku smak mogę porównać do batonika w czekoladzie. Mazurka najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej żeby zmięknął bo po upieczeniu ciasto jest dość twarde.  *wymiar około 25*15 cm Składniki: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 70 g cukru pudru 150 g masła szczypta soli(...)deserowej  2 łyżki mleka cukierki, owoce lub bakalie do dekoracji Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól wymieszać i przesiać. Dodać cukier puder, posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie części, jedną dużo większą od drugiej. Większą cześć rozwałkować na prostokąt i położyć na papierze do pieczenia. Posmarować marmoladą. Z mniejszej części ciasta uformować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 176

się nam z bombą kaloryczną i zapychaczem w kartonowym pudełku. Smak takiej pizzy pozostawia wiele do życzenia.  Zazwyczaj jest przygotowywana ze składników o słabej jakości i na gumowatym cieście. Dlatego dziś alternatywa dla tak znanej i powszechnej na całym świecie pizzy. Zachęcam Was do przygotowania jej samemu we własnej kuchni.  Dziś przepis na domową pizzę w wersji slow(...)składników w zaciszu domowej kuchni.  Ja przygotowałem pizzę z salami, pieczarkami i papryką. Ale Wy możecie użyć innych składników, wedle własnego upodobania. Zapewniam, że jej smak, aromat i kruche ciasto zainspiruje Was na niejeden wypiek :) Czas przygotowania: 65 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI na ciasto do pizzy: 350 g mąki pszennej

kulinarnyJa
Tarta groszkowa. 142

przygotował? O, to jest chyba ten kierunek. Zdecydowanie. Wiosenny kucharz wszystko robi wiosennie! Coś tam niby wie o gotowaniu, ale wciąż (znowu) trochę zielono mu w głowie. ;) Składniki: ciasto kruche (np. z tego przepisu lub gotowe) 1 por 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony) 1 łyżeczka tymianku 4 jajka (3 surowe i 1 na twardo) 3 łyżki słodkiej śmietanki(...)sól oliwa do smażenia i natłuszczenia formy Wykonanie: Pora pokroić w cienkie plasterki, lekko oprószyć solą i podsmażyć do miękkości na oliwie. Formę natłuścić oliwą i wyłożyć na nią ciasto. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć. Nałożyć na ciasto podsmażonego pora i zalać jajkami wymieszanymi ze śmietanką i solą do smaku. Posypać równomiernie startym serem

zadanie-gotowanie
Kruche rogaliki z nadzieniem pomarańczowo imbirowym. 163

Rogaliki z ciasta kruchego z ulubionym nadzieniem chyba znają wszyscy. To taki klasyk który zawsze wychodzi a co najważniejsze mimo prostoty smakuje wyśmienicie! Zapraszam! Składniki; 50 dag mąki 15 dag masła 4 żółtka 3/4 szklanki śmietany 18% ( mały kubek) cukier puder do posypania dżem pomarańczowo imbirowy ok 3/4 szklanki lub inny   Przygotowanie; Na stolnicę przesiać mąkę, dodać(...)masło oraz żółtka. Dokładnie wszystko posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2- 3 godz. do lodówki lub na około 40 min do zamrażalnika.  Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm na kształt koła. Ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
pyszny sernik śliwkowy na kruchym spodzie... 129

Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 1 sztuka, cukier 10 dag SERNIK: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać kaszkę

W Mojej Kuchni Lubię
BABECZKI Z CZEKOLADOWYM JAJEM 151

Małe babeczki do koszyczka wielkanocnego. Idealnie pasują na wielkanocny stół.    SKŁADNIKI Ciasto na 15 babeczek: 2 szkl. mąki,  3 żółtka,  6 łyżek cukru,  150 g margaryny,  szczypta soli,  1 łyżka śmietany,  olej i bułka tarta do foremek Krem czekoladowy: 1 szkl. śmietany 30%, 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki(...)gorzkiej czekolady. Dodatkowo:  czekoladowe jajka,  kolorowe kuleczki  WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.  Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą.  Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto

słodki bratek
Kruche ciasto ze śliwkami 294

Jesienią na stole nie może zabraknąć zwykłego, ale jakże pysznego ciasta kruchego z węgierkami. Składniki (blaszka 24x36cm): 3 szklanki mąki cukier waniliowy (domowy) 1/2 szklanki cukru 250 g masła 1-2 łyżki śmietany 6 jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę(...)dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut. 2. Większą część ciasta  wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. 3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu

Kuchnia domowa Ani
Sernik tradycyjny z rodzynkami 242

serniczek. Sernik ten króluje w moim domu odkąd tylko pamiętam. Kiedyś piekła go moja mama, dziś piekę go ja. Sernik zawsze się udaje, jest delikatny i puszysty.  SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 5 dag masła, 5 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa serowa(...)masła, 10 jajek, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1,5 łyżki mąki krupczatki, 5 dag rodzynek MIX JUMBO ze sklepu SKWORCU PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szarlotka "Putinka" - #jedzjabłka 159

tego lata trzy razy zrobicie moją szarlotkę. Ze wszystkich sprawdzonych przeze mnie przepisów na to ciasto, ten poniżej jest najprostszy i naprawdę niezawodny. Składniki (na dużą, prostokątną blachę): ciasto: Na szarlotkę świetnie nadają się antonówki - 4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 masło roślinne (250 g) - 1 mała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka(...)jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego opakowania, ale możesz dodać więcej) - cynamon mielony (według własnych upodobań; jeśli nie lubisz cynamonu, nie dodawaj go) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jedną połowę schować do lodówki, a drugą do zamrażarki. W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Ja trę je na plasterki - na tych samych oczkach, co ogórki na mizerię. Przygotowane jabłka

W SMAK
SEROWY KRUSZAWIEC 203

ciepłe :-(  W tej kwestii to jestem straaasznie niecierpliwa i koniecznie chcę szybko zobaczyć jakie jest w środku, co nie zawsze dobrze wpływa na wygląd pokrojonego ciasta ....  Na ciasto: 3 szklanki mąki 1k. Kasi 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu z czarnej porzeczki 2 płaskie łyżki kakao Na masę serową: 1/2 kg sera(...)KASI 1/2 szklanki cukru Na masę różową: 4 białka 4 łyżki cukru 1 kisiel truskawkowy bez cukru Wykonanie:  Z cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki.Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania