kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:93/648)

Bajaderki 164

Ostatnio na blogu pojawiło się kilka wpisów z poradami odnośnie pieczenia ciast ( porady ogólne , biszkopt , ciasto kruche ). Czasem jednak nawet najlepszej gospodyni pomimo stosowania się do rad pójdzie coś niegodnie z planem i zamiast ciasta powstanie coś na kształt ciasta, ale z zakalcem lub inną niespodzianką. Co wtedy robić? Rozpaczać, wyrzucać ciasto, umyć miski i zaczynać wszystko od nowa?? Jest(...)tego, że będzie to ciasto w nieco innej formie, niż zakładaliśmy na początku? Grunt, żeby było pysznie. A więc smacznego!   Składniki: ok. 400 g kawałków ciasta kruchego, biszkoptowego itp. (bez żadnego kremu) 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki masła ok. 5 łyżek dżemu wiśniowego gdy biszkopt jest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao do ozdoby

psgotujemy
Sezamowiec 668

słodkie. A jeśli nie zapomnicie dodać kwaśnego dżemu tak jak ja to już na pewno będzie w sam raz, a do tego będzie jeszcze lepiej wyglądać. Składniki: (blacha 35x25) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 250 g masła  5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa sezamowa: 1 pełna szklanka sezamu(...)Masa chałwowa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 150 g chałwy (najlepiej waniliowej) Ponadto: 250 g kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki (ja niestety zapomniałam nałożyć na ciasto) Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać nożem do momentu, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, które

talerz przyjemności
Kruche Walentynkowe serduszka 155

delikatne, mięciutkie ciasteczka, z kokosowym obrzeżem i pyszną malinową lub truskawkową galaretką. Nie będę ukrywać, że są dosyć pracochłonne - ale ich smak wynagrodzi cały trud.  Składniki na kruche ciasto: 250 g masła 125 g cukru pudru 375 g mąki pszennej 3-4 żółtka (ugotowane i przetarte) Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 90 g białka 200 g cukru Galaretka(...)owocowa: 250 g mrożonych malin lub truskawek 25 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 30 g cukru Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Powycinać z niego serduszka i ponakłuwać je widelcem. Teraz czas na masę kokosową. Wszystkie składniki umieścić w garnku i prażyć je przez

Świat Ciasta
Makowiec bakaliowy z jabłkami 415

jabłek i kaszy manny jest delikatny i wilgotny w smaku. Ciasto jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wypiek doskonale nadaje się na świąteczny stół. SKŁADNIKI Ciasto kruche: ½ kostki margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku(...)orzechy, rodzynki, kokos) 1 łyżka budyniu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 2 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche : Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (wym. 25cm x 35cm). Masa makowa: Jabłka obrać

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasta 419

powidłami i masą kokosową Makowo kokosowe z żurawiną Brazylianka Keks na białkach Kubanka Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto cygan Brzoskwiniowe wydmy Ciasto z prince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa(...)czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka na kruchym cieście Czekoladowa pokusa Ciasto czekoladowo kokosowe z adwokatowym kremem Słonecznikowiec Kremówki Gofry Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy

Ala piecze i gotuje
Tarta z porami 122

kilka plasterków boczku, śmietana i jajka - oto cała zawartość lodówki. Dobrze, że w zamrażalniku miałam zamrożone kruche ciasto. Dzięki temu z niepozornych składników powstało naprawdę fajne danie. Uwaga! Sycące, ale też bardzo kaloryczne... Składniki: Kruche ciasto (przepis na najlepsze moim zdaniem ciasto do tarty znajduje się tu , oczywiście nie dodajemy cukru, bo to tarta wytrawna) Por Kilka plasterków wędzonego(...)parmezan do posypania Ciasto wałkujemy, wylepiamy nim formę do tarty i podpiekamy 10 minut. Kroimy w grube półplasterki pora, boczek w paseczki i na patelnię. Kiedy wędlina zacznie puszczać tłuszcz można dodać por - dusimy razem kilka minut. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy szczyptę soli, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy z porami i boczkiem. Wylewamy na kruchy spód. Można posypać parmezanem

Kulinarne Inspiracje
Ciasteczka ze słonym karmelem 179

Słodko - słony. Uwielbiam ten smak. Wpadło mi do głowy, bo miałam trochę ciasta kruchego, aby w formie na makaroniki upiec kruche ciasteczka i czymś je wypełnić. Nie wiedziałam czym. Jaki krem by nie był będzie smacznie. Pomyślałam. Ciastka były. Tak, tak były. Ładne. Patrzyłam na nie długo.  Sprawdza się w karnawale.  Ciasto kruche szklanka mąki pól szklanki cukru

AZgotuj!
Kruche babeczki z maślanym kremem i malinami 253

malin:) Wszystko doskonale się ze sobą łączy:) Babeczki idealnie sprawdzą się podczas imprezy dla dzieci, ale na pewno też umilą nam letnie popołudnie. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców.  Kruche ciasto:    300 g mąki krupczatki,  100g margaryny,  100g cukru pudru,  2 łyżki cukru waniliowego,  jajko. Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem

Z miłości do słodkości
Waniliowa szarlotka. 122

Waniliowa szarlotka jest ulubionym ciastem mojej córki. I wcale się temu nie dziwię, bo jest przepyszna. Niesamowite kruche ciasto, a do tego nadzienie jabłkowe o wyraźnie waniliowym aromacie. Jak dla mnie ideał, a dodam, że jabłeczniki wcale nie należą do moich ulubionych wypieków. Ostatnio upiekłam ją na spotkanie wigilijne w przedszkolu i tam też cieszyła się powodzeniem :) Było mi niezwykle

zadanie-gotowanie
Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami (Crostata di prugne con crema ai pistacchi) 117

Tarta na kruchym cieście z maślanym, słodkim kremem pistacjowym i śliwkami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia rozpływająca si ę  w ustach. Idealny deser do podania po rodzinnym obiedzie, słodki dodatek do kawy. Smacznego!    **** La torta di pasta frolla con ripieno di crema ai pistacchi è una vera delizia per il palato. La crostata è ideale da servire(...)Dodajemy cukier, szczyptę soli, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobione kruche ciasto  wałkujemy na grubość 1/2 cm.  Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami, a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach

La grande e la piccola cuoca
Pychotka lub Pani Walewska 476

profesjonalne, ale ja zawsze żyję wg zasady "nie ważne czym, ważne jak!". Jeśli chodzi o to ciasto to ja nie raz powrócę do niego, bo ten smak bardzo lubię. Kruche ciasto blacha 25x35 cm: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany

Blondynka Gotuje
Tarta z jabłkami i owsianą kruszonką 163

cienkie plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy cukier i przyprawy, smażymy jabłka około 10 minut aż delikatnie zmiękną (nie powinny się rozpadać). Gotowe jabłka przekładamy na podpieczony kruchy spód. Resztę ciasta kruchego rwiemy na malutkie kawałeczki, mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch tarty. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190st

Gotowanie moimi oczami
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 169

Łatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio nie staję na wysokości zadania - uf, tyle obowiązków na głowie, na blog mam naprawdę mało czasu. Zostaję więc samozwańczą Panią Szybkich Deserów. I dań, coś jakby student ;) Jeść coś trzeba, mimo braku czasu. Słodkościami(...)sprawdzić, czy na pewno ma odpowiednią konsystencję, wystarczy kropelkę masy umieścić na schłodzonym, porcelanowym talerzyku. Jeśli ta stężeje  w krótkim czasie, kajmak jest gotowy. Wykładam go na kruche ciasto i wygładzam powierzchnię. Wiórki kokosowe delikatnie podprażam na suchej patelni, posypuję wierzch ciasta, delikatnie "przyklepuję", by kokos przykleił się do kajmaku. Zostawiam do całkowitego wystudzenia wypieku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Puszysty Delikatny Sernik 726

Polecam sernik mojego autorstwa najlepszy jaki jadłam do tej pory, jest mokry, delikatny, rozpływa się w ustach... SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: 4 szklanki mąki cukier wanilinowy 1 szklanka cukru kryształu 3 żóltka 3/4 kostki margaryny 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przełożyć na stolnicę dodać resztę składników posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem(...)potrzebujemy w sumie tej margaryny 375 g) Żółtka ucieramy z cukrami  i margaryną (masłem) na puszystą masę. Dodajemy zmielony ser, obie mąki i aromat. Z białek pozostałych z ciasta kruchego i tych z masy serowej ubijamy na sztywno pianę ze szklanką cukru. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na ciasto i piec ok 1 godz

Moje Słodkie Piekiełko
Pleśniak razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy 150

Pleśniak, to ciasto które wszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego(...)cukrem pudrem przesiać do misy robota, dodać masło pokrojone na drobne kawałki i zmiksować do otrzymania kruszonki. Miksująć dodać żółtka i zagniatać, aż całość połączy się w jednolitą kulę. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą spłaszczyć owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce, drugą  uformować w wałek, owinąć w folię i ułożyć w zamrażarce jabłka obrać, pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!