kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:85/648)

tarta malinowa z pianką 153

się w moim ogródku a w lodówce zalegało kilka białek. Niestety maliny przez ostatnie deszcze były tak soczyste że w cieście się rozpłynęły, ale na szczęście nie straciły smaku. Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna.  *foremka do tarty 21 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła(...)szklanki malin (lub więcej) 2 łyżki cukru waniliowego na piankę: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Foremkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około 15 minut. Następnie wyjąć i wyłożyć maliny i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche babeczki czekoladowe z truskawkami 159

błyszczące. Jeszcze taka mała wskazówka: jeśli foremki na babeczki obsypiemy zmielonymi orzechami, to babeczki będą miały smaczny posmak. Gorąco polecam!   Składniki: (na ok. 15 sztuk)   Ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 60 g cukru pudru 1 żółtko   Krem czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki(...)mleka 100-150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%   Dodatkowo: 300 g truskawek   Glazura: 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 8 łyżek zimnej wody   Przygotowanie:   Ciasto kruche : Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciastaCiasto od razu  rozwałkować pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) na grubość około

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z jagodami i kruszonką 196

dodałam tyle ile podano w przepisie, ale dla mnie to zdecydowanie za duża ilość, więc następnym razem, gdy zrobię to ciasto, to na pewno dodam mniej cukru. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g zimnego masła 150 g cukru 4 żółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie: 200 g marmolady wieloowocowej 300 g jagód Na bezę(...)wyłożyć równomiernie jagody. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubite białka wyłożyć na jagodach, zaś na nie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto z lodówki. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut

Passions hobbies life
Kruche babeczki z kremem i truskawkami 134

Wyśmienite kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami . Są bardzo smaczne i efektowne , swoim wyglądem skuszą każdego . Składniki: Ciasto kruche: 330 gram mąki 100 gram cukru pudru 3 żółtka 150 gram masła Krem budyniowy: 0,5 litra mleka 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 250 gram masła roślinnego Dodatkowo(...)kilogram truskawek tłuszcz do foremek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki . Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem , każdą foremkę wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Z mleka odlewamy pół szklanki,wsypujemy obydwie mąki ,dodajemy żółtka i miksujemy mikserem.Pozostałe mleko

Bajeczna Kuchnia
PYSZNA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 141

spisałam i tak kartka leżała sobie w moich zapiskach. I w końcu przyszła pora na to ciacho. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu a do tego bardzo smaczne. Kruche ciasto, kwaśne jabłka i mega słodki lukier to połączenie idealne. Koniecznie musicie spróbować :) A do ciasta polecam  pyszne herbaty   Skworcu .  Herbaty te to doskonały smak i aromat(...)Składniki na lukier: * 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% * 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo:  * jabłka (ilość zależy od wielkości blachy) * cynamon *  cukier waniliowy Wykonanie: Ze składników na ciasto kruche zagnieść masę. Podzielić na pół i obie połówki owinięte folią włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość blachy (u mnie

Zrób to smacznie
Tarta cytrynowa z bezą 131

torcik ;) Tarta ma bardzo zrównoważony smak- słodkość bezy przełamuje krem cytrynowy. Całość znajduje się na kruchutkim spodzie. Zainspiruj się!   Składniki: (na formę o średnicy 23-25 cm)   Ciasto kruche: 100 g masła 200 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem cytrynowy: ½ szkl. soku(...)mąki ziemniaczanej 3 żółtka (białka zachować do bezy) 60 g masła   Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej     Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą  i schłodzić w lodówce 30-60 minut.   Po tym czasie ciasto rozwałkować

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i daktylami 151

Rewelacyjnie kruchy spód ciasta i pyszne owoce na wierzchu. Truskawki na pewno jeszcze gdzieś znajdziecie, mogą być mrożone. Rabarbar nadaje ciastu kwaskowatości a daktyle słodyczy, zachęcam do pieczenia. Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i daktylami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka jaglana 156

mojprzepisna.pl | Szarlotka jaglana Zdrowsza wersja szarlotki, ale wiem o tym tylko ja, a moja rodzina się nie poznała i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju

moj przepis na
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 216

Zawsze podczas rodzinnych uroczystości ciasta z dużą ilością kremu a małą ilością ciasta cieszą się największą popularnością;)) Dlatego przygotowałam cienkie kruche ciasto z bezą . Zużyłam też mały zapas malin z zamrażalnika i zrobiłam maślano - ajerkoniakowy dla dorosłych. Masy przełożyłam herbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:)  Ciasto

Z miłości do słodkości
Kokosowy sernik królewski 159

polecenia! Elegancko wygląda i wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Doskonały na wszelkiego rodzaju święta, imprezy czy przyjęcia. Po prostu niezawodny, niezastąpiony! Gorąco polecam.     Składniki:   Ciasto kruche:  3 szkl mąki pszennej  250 g zimnego masła  1 szkl cukru (dałam 3/4)  3 łyżki kakao  3 żółtka  1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)budyń waniliowy  100 g. wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  rodzynki (opcjonalnie)    Dodatkowo:  wiórki kokosowe do obsypania     Przygotowanie:   1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 równe części. Obydwie umieścić na 2 godziny do zamrażalnika.   2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche migdałowe z jeżynami i malinami 141

owoce ciągle można jeszcze kupić, dlatego polecam ciasto z jeżynami i malinami :) Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych migdałów pół łyżeczki proszku do pieczenia 240 g masła zimnego 1 szklanka brązowego cukru 1 jajko Ponadto: 20 dag jeżyn i 20 dag malin 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki zmielonych migdałów Przygotowanie : Wszystkie składniki(...)wysmarować masłem lub papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, oprószyć zmielonymi migdałami ( 3 łyżki ), wyłożyć maliny i jeżyny. Posypać brązowym cukrem, na wierzch  zetrzeć mniejszą część pozostałego kruchego ciasta Piec w temp. 180 *C przez ok. 50 min. lub do zrumienienia ciasta Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ja polałam ciasto jeszcze konfiturą malinową  . przepis stąd , ale zmodyfikowany ciut

Proste Potrawy
Tarta z kremem miętowym i malinami 170

Przepis powstał przypadkiem - zostałam obdarowana świeżymi malinami wprost z ogrodu podczas rodzinnego spotkania i stwierdziłam, że taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto:   - 200 g mąki pszennej(...)Cały czas miksując dodać syrop miętowy i rozrobioną zgodnie z instrukcją na opakowaniu żelatynę. Wyłożyć masę na kruchy spód.   Maliny opłukać i dokładnie osuszyć, po czym wyłożyć nimi wierzch tarty. Posypać skórką z limonki i cukrem pudrem, po czym wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki, żeby krem stężał.  Ciasto świetnie smakuje podane z sosem ze zmiksowanych

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta serowa z truskawkami 229

szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżki kakao DecoMorreno * 1 żółtko * zimna woda Masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao. Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią(...)spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciasto przenieść na blachę do tarty średnicy około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 10 minut. Masa serowa: * 250 g miękkiego półtłustego twarogu * 2/3 szklanki cukru * 2 jajka

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto na smalcu z makiem 129

Kolejny wypróbowany przepis na kruche ciasto. Składniki: ½ kg mąki, 25 dag masła, 3 żółtka, 1 ½ szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki smalcu, 4 łyżki maku, szczypta proszku do pieczenia, Wykonanie: Mąkę skruszyć ze składnikami oprócz masła. Następnie dodać masło, wyrobić gładkie kruche ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 190 stopni około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
wykwintny sernik wielkanocny 1319

składniki na ciasto kruche: 100 g masła 1/2 szkl cukru pudru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli wykonanie: Z wyżej podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na ok. 30 min do lodówki. Blachę o wymiarach 24,5×40,5 wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy(...)cukrem, dodajemy mleko, olej, budyń i ser, miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na pianę i łyżką drewnianą łączymy delikatnie z masą serową. Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche i pieczemy w piekarniku w temp. 160 -170 st. C ok. 50 min. składniki na masę kokosową: 7 białek niepełna szklanka cukru 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki mąki

Domowy Smak Jedzenia