kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:85/648)

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 418

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką... Spód z kruchego ciasta. Puszysta, budyniowa pianka. Słodko - kwaśny rabarbar. A na wierzchu wiórki z ciasta. Pyszne, wiosenne, domowe. Polecam!   Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; 3 łyżki cukru pudru. Pianka budyniowa: 5 białek jaj; 1 cukier wanilinowy (opakowanie(...)wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę oraz zółtka jaj i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części wielkości 40 i 60 % i wstawić do schłodzenia do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika

Gospodyni Miejska
Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży 85

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży Składniki – ciasto kruche: Mąka – 175g Cukier puder – 25g Masło – 100g Śmietana 18% - 1 łyżka Żółtko – 1 sztuka Składniki – kruszonka kokosowa: Mąka – 50g Masło – 50g Cukier drobny kryształ – 50g Wiórki kokosowe – 50g Dodatkowo(...)Konfitura z płatków róży Dżem z czarnej porzeczki - 4 łyżki Skórka z 1 cytryny Wykonanie – ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem, śmietaną i żółtkiem. Do ciasta dodać zimne masło i ciasto zagnieść. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blasze i podpiec przez 15 minut. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą 561

Bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki i mam zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn oraz White Rose .   Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą Składniki

Mała Cukierenka
Kruche ciastka z nerkowcami i czekoladą 185

czubata łyżka miodu - 25 g gorzkiej czekolady Z mąki, zimnego masła, jajka i cukru pudru zagnieść ciasto. Nie wiesz jak? Tutaj znajdziesz krok po kroku, jak zrobić idealne kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.Wykroić krążki ciasta i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić miód i wsypać orzechy. Orzechy dokładnie wymieszać(...)każdy orzeszek był obklejony miodem. Na każdy krążek kruchego ciasta wykładać po 5 orzechów nerkowca. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10-15 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. W mikrofali albo na parze rozpuścić czekoladę i dekorować nią gotowe ciastka. Smacznego

CookYourself
tarta malinowa z pianką 147

się w moim ogródku a w lodówce zalegało kilka białek. Niestety maliny przez ostatnie deszcze były tak soczyste że w cieście się rozpłynęły, ale na szczęście nie straciły smaku. Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna.  *foremka do tarty 21 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła(...)szklanki malin (lub więcej) 2 łyżki cukru waniliowego na piankę: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Foremkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około 15 minut. Następnie wyjąć i wyłożyć maliny i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche babeczki czekoladowe z truskawkami 148

błyszczące. Jeszcze taka mała wskazówka: jeśli foremki na babeczki obsypiemy zmielonymi orzechami, to babeczki będą miały smaczny posmak. Gorąco polecam!   Składniki: (na ok. 15 sztuk)   Ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 60 g cukru pudru 1 żółtko   Krem czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki(...)mleka 100-150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%   Dodatkowo: 300 g truskawek   Glazura: 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 8 łyżek zimnej wody   Przygotowanie:   Ciasto kruche : Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciastaCiasto od razu  rozwałkować pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) na grubość około

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z jagodami i kruszonką 191

dodałam tyle ile podano w przepisie, ale dla mnie to zdecydowanie za duża ilość, więc następnym razem, gdy zrobię to ciasto, to na pewno dodam mniej cukru. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g zimnego masła 150 g cukru 4 żółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie: 200 g marmolady wieloowocowej 300 g jagód Na bezę(...)wyłożyć równomiernie jagody. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubite białka wyłożyć na jagodach, zaś na nie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto z lodówki. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut

Passions hobbies life
Kruche babeczki z kremem i truskawkami 128

Wyśmienite kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami . Są bardzo smaczne i efektowne , swoim wyglądem skuszą każdego . Składniki: Ciasto kruche: 330 gram mąki 100 gram cukru pudru 3 żółtka 150 gram masła Krem budyniowy: 0,5 litra mleka 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 250 gram masła roślinnego Dodatkowo(...)kilogram truskawek tłuszcz do foremek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki . Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem , każdą foremkę wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Z mleka odlewamy pół szklanki,wsypujemy obydwie mąki ,dodajemy żółtka i miksujemy mikserem.Pozostałe mleko

Bajeczna Kuchnia
PYSZNA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 132

spisałam i tak kartka leżała sobie w moich zapiskach. I w końcu przyszła pora na to ciacho. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu a do tego bardzo smaczne. Kruche ciasto, kwaśne jabłka i mega słodki lukier to połączenie idealne. Koniecznie musicie spróbować :) A do ciasta polecam  pyszne herbaty   Skworcu .  Herbaty te to doskonały smak i aromat(...)Składniki na lukier: * 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% * 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo:  * jabłka (ilość zależy od wielkości blachy) * cynamon *  cukier waniliowy Wykonanie: Ze składników na ciasto kruche zagnieść masę. Podzielić na pół i obie połówki owinięte folią włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość blachy (u mnie

Zrób to smacznie
Tarta cytrynowa z bezą 124

torcik ;) Tarta ma bardzo zrównoważony smak- słodkość bezy przełamuje krem cytrynowy. Całość znajduje się na kruchutkim spodzie. Zainspiruj się!   Składniki: (na formę o średnicy 23-25 cm)   Ciasto kruche: 100 g masła 200 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem cytrynowy: ½ szkl. soku(...)mąki ziemniaczanej 3 żółtka (białka zachować do bezy) 60 g masła   Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej     Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą  i schłodzić w lodówce 30-60 minut.   Po tym czasie ciasto rozwałkować

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i daktylami 141

Rewelacyjnie kruchy spód ciasta i pyszne owoce na wierzchu. Truskawki na pewno jeszcze gdzieś znajdziecie, mogą być mrożone. Rabarbar nadaje ciastu kwaskowatości a daktyle słodyczy, zachęcam do pieczenia. Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i daktylami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka jaglana 144

mojprzepisna.pl | Szarlotka jaglana Zdrowsza wersja szarlotki, ale wiem o tym tylko ja, a moja rodzina się nie poznała i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju

moj przepis na
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 209

Zawsze podczas rodzinnych uroczystości ciasta z dużą ilością kremu a małą ilością ciasta cieszą się największą popularnością;)) Dlatego przygotowałam cienkie kruche ciasto z bezą . Zużyłam też mały zapas malin z zamrażalnika i zrobiłam maślano - ajerkoniakowy dla dorosłych. Masy przełożyłam herbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:)  Ciasto

Z miłości do słodkości
Kokosowy sernik królewski 152

polecenia! Elegancko wygląda i wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Doskonały na wszelkiego rodzaju święta, imprezy czy przyjęcia. Po prostu niezawodny, niezastąpiony! Gorąco polecam.     Składniki:   Ciasto kruche:  3 szkl mąki pszennej  250 g zimnego masła  1 szkl cukru (dałam 3/4)  3 łyżki kakao  3 żółtka  1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)budyń waniliowy  100 g. wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  rodzynki (opcjonalnie)    Dodatkowo:  wiórki kokosowe do obsypania     Przygotowanie:   1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 równe części. Obydwie umieścić na 2 godziny do zamrażalnika.   2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche migdałowe z jeżynami i malinami 136

owoce ciągle można jeszcze kupić, dlatego polecam ciasto z jeżynami i malinami :) Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych migdałów pół łyżeczki proszku do pieczenia 240 g masła zimnego 1 szklanka brązowego cukru 1 jajko Ponadto: 20 dag jeżyn i 20 dag malin 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki zmielonych migdałów Przygotowanie : Wszystkie składniki(...)wysmarować masłem lub papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, oprószyć zmielonymi migdałami ( 3 łyżki ), wyłożyć maliny i jeżyny. Posypać brązowym cukrem, na wierzch  zetrzeć mniejszą część pozostałego kruchego ciasta Piec w temp. 180 *C przez ok. 50 min. lub do zrumienienia ciasta Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ja polałam ciasto jeszcze konfiturą malinową  . przepis stąd , ale zmodyfikowany ciut

Proste Potrawy