kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:76/648)

Szarlotka na kruchym spodzie z bezą 216

Szarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą. Składniki: 5 jabłek cynamon cukier waniliowy na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej                          100 g masła zimnego(...)cukru pudru              1 łyżka budyniu waniliowego Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy.  Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nastawić

wyzwania kuchenne
PYSZNOTKA Z ORZECHAMI 106

budyń śmietankowy 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo:     polewa czekoladowa WYKONANIE  Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy powidłami, posypujemy rodzynkami i połową orzechów.  Beza: Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, mieszamy

słodki bratek
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 164

Pyszne ciasto z sam raz na lato - rewelacyjny kruchy spód, lekka budyniowa pianka, soczyste owoce i chrupiący wierzch - czegoż chcieć więcej? ;) Baaardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na blachę ok 23x33cm) Kruche ciasto: 250 g masła/margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Bydyniowa pianka: 5 białek 1 szkl cukru pudru 2 budynie(...)śmietankowe/waniliowe (u mnie 1 śmietankowy i 1 malinowy) 1/2 szkl oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) Dodatkowo: 50 dag malin cukier puder do posypania Kruche ciasto: 1. Składniki ciasta a)zagnieść tradycyjnym sposobem lub b)utrzeć mikserem masło z żółtkami i cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na ile pozwoli mikser a dalej szybko zagnieść rękami (wystarczy już dosłownie

Kto ugości moich gości?
Sernik "leśne runo" 196

smaku, pachnący latem, rozkosznie rozpływający się w ustach, jeden z lepszych serników, jakich udało mi się upiec. Owoce i czekolada tworzą zgrany duet któremu trudno się oprzeć. Polecam! Składniki: Ciasto kruche; 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 2 żółtka 5 dag cukru 1 łyżka kakao Masa serowa: ½ kg  sera twarogowego chudego 4 jajka ½ szklanki mleka w proszku ¾ szklanki(...)budyń czekoladowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag cukru Dodatkowo: 20 dag jeżyn 20 dag malin Polewa z gorzkiej czekolady Twister czekoladowy mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i kakao, dodać zimne pokrojone masło, oraz żołtka, szybko zagnieść ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do nagrzanego

Wanilia i Kardamon
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 330

sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 jajko cukier(...)przez około 10-15 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Na masie układamy pokrojone w kawalki brzoskwinie. Następnie równo wykładamy ubitą pianę. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180ºC. Chłodzimy przez noc w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 363

szklanki mąki pszennej ,  1/2 szklanki cukru pudru , 100 g masła lub margaryny, 2 żółtka , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Masa makowa: 20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit(...)końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodatkowo: 40 dkg pierniczków w czekoladzie . Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy: -kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone, - masę makową, - połowę masy serowej, - pierniczki, - reszta masy serowej. Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kremem straciatella i jeżynami 170

Uwielbiam kruche tarty, tym razem przygotowałam ją z pysznym kremem z serka mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków czekoladowych. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 100 gram masła 70 gram cukru pudru 3 żółtka Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram jogurtu naturalnego 50 gram wiórek czekoladowych  2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 250 gram(...)temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy serek mascarpone, jogurt, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki czekoladowe, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ostudzone ciasto kruche, na wierzch układamy jeżyny

Bajeczna Kuchnia
letnie orzeźwienie 173

Składniki Na kruche ciasto  zimne masło – 150 g  przesiana mąka – 250 g sól – 1 szczypta cukier puder – 75 g duże żółtko – 1 szt,lub 2 małe Na krem cytrynowy     1 ½ szklanki cukru     ½ szklanki mąki ziemniaczanej     ⅛ łyżeczki soli     4 żółtka (białka zachować do bezy(...)łyżeczki cream of tartar  (w zależności od liczby białek używanych)     ½ szklanki cukru     ½ łyżeczki wanilii     Wykonanie Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko, siekamy ponownie i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę

w mojej kuchni
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 168

faworków na futrzastej piersi. Zżarł wszystko. Ani przez chwilę nie żałował. Za każdym razem, gdy zrobię faworki chowam je najwyżej lub najgłębiej jak tylko się da…   Faworki to kruche ciasto. Wszystkie składniki powinny być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Jeśli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, możecie schłodzić też mąkę. 450g mąki przesiewamy na stolnicę żeby mocno(...)napowietrzyć. Siekamy ją razem z zimnym masłem, jak na kruche ciasto. Z mąki i siekanego masła formujemy kopczyk, wlewamy żółtka, wlewamy rum, spirytus lub ocet, dodajemy 6 łyżek śmietany. Jeśli w początkowej fazie ciasto nie chce się zlepić – jeszcze 7 i 8 łyżka śmietany. Zagniatamy elastyczne, twarde ciasto – konsystencją i wyglądem będzie przypominało to na makaron. Zagniatamy ciasto w kulę

Karo in the Kitchen
Rabarbarowe z budyniem i migdałami 559

Kruche ciasto  z delikatnym budyniem , kwaskowym rabarbarem i migdałami chrupiącymi. Niby nic takiego a jakie dobra ciasto do kawy. U mnie znikało jeszcze ciepłe z blaszki. ciasto kruche: 200 g masła 250 g mąki pszennej 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka śmietany gęstej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru budyń: 70 g budyniu śmietankowego(...)Gorący budyń przykrywam folią spożywczą. Zapobiega to utworzeniu się kożucha. Odstawiam do wystygnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód

wesoła kuchnia
Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 124

SKŁADNIKI Kruche ciasto 180 g m ą ki pszennej   70 g  masła 70 g cukru 2  ż ó ł tka  1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem pasticcera 2 żółtka 25 g cukru 25 g  m ą ki pszennej    500 ml mleka 1 cytryna Masa serowa(...)limone Ripieno 250 g di ricotta 3 cucchiai di zucchero a velo 3 albumi Decorazione 100 g di cioccolato fondente 30 g di burro uova di cioccolato PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą

La grande e la piccola cuoca
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 172

masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Dodatkowo: 4 gruszki 200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki 30 % 4 plastry szynki parmeńskiej Kruche ciasto: Z  podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta migdałowa z porzeczkami 88

Tarta to bardzo popularne ciasto w kuchni francuskiej składające się z kruchego ciasta i nadzienia. Piecze się je w specjalnej ząbkowanej formie na trzy sposoby : - ciasto pieczone razem z nadzieniem owocowym - upieczony spód napełnia się owocami i np.bitą śmietaną - spód podpieka się wcześniej ( z rozłożonymi ziarnami grochu, aby ciasto nie wyrosło) i dopiero pod koniec pieczenia nakłada nadzienie(...)dysponowałam. Jakiś czas temu zauważyłam, że dodatek zmielonych migdałów wpływa bardzo korzystnie na strukturę ciasta. Najpierw eksperymentowałam z biszkoptami. Dobre rezultaty zachęciły mnie do dalszych prób, tym razem z ciastem kruchym. I tym razem okazało się, że wyszło mu to na dobre. Ciasto nie jest takie twarde i zbite. Przypomniałam sobie wówczas o takim wypieku jak tarta i postanowiłam wykonać

Wiem co jem
Makowiec na kruchym spodzie 198

miodu 200 ml mleka 100 g rodzynków cynamon 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać(...)pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki podawać posypane cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenna tarta z dynią i mascarpone 124

mascarpone, korzenna i bardzo delikatna, na kakaowym spodzie. Doskonałe ciasto na jesień, która obecnie jest tak piękna i oby jak najdłużej. Zanim zabierzecie się za pieczenie tarty i robienie ciasta kruchego polecam lekturze te uniwersalne wskazówki odnośnie pieczenia tart i ciasta kruchego. Korzenna tarta z dynią i mascarpone   Drukuj Prep time 20 min Cook time 45 min Total time(...)godzina 5 min   Korzenna tarta z dynią i mascarpone na kruchym, kakaowym spodzie Author: Cooking for Emily Ingredients Ciasto: 250 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka kakao 150 g masła, 1 jajko Nadzienie: 1 i ½ gęstego pure z dyni ( jak pure będzie zbyt wodniste trzeba je najpierw odparować na suchej patelni) 2 jajka 4 łyżki cukru trzcinowego

Cooking for Emily