kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:79/648)

Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru) 171

pyszne ciasto bez kompletnie żadnych wyrzutów sumienia? Niemożliwe? Możliwe i bardzo proste do zrobienia! Bez glutenu, jajek, masła, cukru... Teraz pewnie niektórzy zwątpią, że ciasto jest smaczne... ;-) A jednak! Kruche ciasto oparte jest na samych zdrowych składnikach: migdałach, mące gryczanej, oleju kokosowym, słodyczy nadaje mu miód. Do tego całe mnóstwo jabłek, jeśli wybierzecie właściwe, cukier naprawdę stanie się zbędny

maniapieczenia
Proste jest smaczne 150

Mimo, że brzoskwiń już nie ma, wciąż pamiętam ich szalone ilości w skrzynkach pod ścianą. A w kolejce czekają jeszcze brzoskwiniowe posty. Dziś jeden z nich- proste, błyskawiczne kruche ciasto mojej mamy. A jednocześnie jedno z pierwszych ciast, które nauczyłam się robić:) Ciacho jest bajecznie proste, a praktyczny wynalazek w postaci miksera ułatwia znacząco jego wykonanie. Wystarczą podstawowe składniki(...)trochę owoców (świeżych, mrożonych, z kompotu- nie ma znaczenia) i już jesteśmy o krok od ciepłego ciasta do kawy. BARDZO PROSTE KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI 10dag masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki syropu waniliowego (lub kilka kropel olejku aromatyzującego) 1 duża łyżka kwaśnej śmietany lub maślanki owoce (u mnie

les mirabelles
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 295

Pleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję ciasta, przełożoną powidłami śliwkowymi z dodatkiem korzennych przypraw i wędzonych śliwek. Smak jest bardzie zaskakujący i nietypowy dzięki wędzonemu aromatowi. Ciasto z pewnością znajdzie swoich amatorów przy kolacji wigilijnej. Pleśniak z powidłami i śliwkami

Mania Gotowania
Kakaowe ciasto z wiśniami i kokosem 375

Kończący się termin dwóch opakowań śmietany zmobilizował mnie do upieczenia tego pysznego ciasta. Śmietankowo - kokosowa warstwa, kakaowe kruche ciasto i delikatnie kwaskowate wiśnie pasują do siebie rewelacyjnie. Ciasto z wyglądu przypomina serniczek a po schłodzeniu nawet go troszkę przypomina. Czy będzie powtórka tego wypieku...? na 100 % bo domownikom bardzo ale to bardzo smakował

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto ze śliwkami i budyniem 260

Może znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche(...)maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować ! A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami i winnem . Składniki: ( na kwadratową tortownicę ) 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia

kolorowotorcikowo
Mazurek Słoneczny Michałek 149

masą kajmakową i mnóstwem owoców kandyzowanych i orzechów. Ja w tym roku polecam nieco inną wersję. Z masą michałkową i soczystymi brzoskwiniami. MAZUREK SŁONECZNY MICHAŁ Składniki: spód: kruche ciasto (ja użyłam 1 opakowanie gotowego ciasta) wypełnienie: 150 g śmietany 30% 100 g michałków białych (7 cukierków) 100 g białej czekolady 200 g serka mascarpone 1 żółtko 1 puszka brzoskwiń Przygotowanie(...)zarumienienia ciasta. Upieczony spód studzimy. wypełnienie: Michałki i czekoladę siekamy i rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, studzimy. Mascarpone miksujemy z żółtkiem dodajemy ostudzona masę michałkową. Masę wylewamy na przestudzone kruche ciasto. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Potem na wierzchu układamy połówki brzoskwinek z puszki i dekorujemy wedle uznania. Mazurek najlepiej zrobić 1- 2 dni wcześniej

Bon appetit mon amie
Ciasto kruche z truskawkami. 866

Dzisiaj częstuję Was kawałkiem pysznego, klasycznego, kruchego ciasta wypełnionego słodkimi truskawkami. Jest ktoś chętny? Tylko prędko podawajcie talerzyki, bo ciasto niesamowicie szybko znika. W sumie nie ma się co dziwić, bo ten maślany aromat połączony z truskawkami kusi niemiłosiernie! Jest to prosty przepis na zawsze się udające ciasto. Oczywiście nadzienie można zmieniać dodając np. kawałki rabarbaru, brzoskwinie, agrest, porzeczki, śliwki(...)czyli wszystko to co akurat mamy pod ręką. Jedno mogę Wam obiecać, pod każdą postacią, z każdym innym nadzieniem będzie smakowało wybornie! Polecam! Składniki na ciasto kruche z truskawkami:  na formę 24x28 lub nieco mniejszą (wtedy ciasto będzie nieco wyższe) CIASTO: 250 g pszennej mąki 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego

Rozpustne gotowanie
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 133

taki sposób… robi wrażenie Jeżeli chcecie ugotować 11 gruszek (tyle wyjdzie tartaletek) to radzę przygotować pół porcji płynu więcej do ich gotowania, wszystko zależy od wielkości gruszek. Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Gruszki: gruszki 3 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka wody(...)pieprzu Masa migdałowa: 100 g masła 100 g zmielonych migdałów 1/2 szklana cukru pudru 2 łyżki mąki tortowej 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki likieru o smaku amaretto Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, żółtko i jajko. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią

Oryginalny smak
Chrupiące karmelkowe blondies z orzechami włoskimi 111

mnie amerykanie to specjaliści w pieczeniu różnych kruchych ciast i ciasteczek, które nie wymagają dużego nakładu czasu pracy, a można je pewien czas przechowywać, zwłaszcza jeśli chodzi o kruche amerykańskie ciasteczka z czekoladą , czyli takie nasze pieguski. Jeśli chodzi o ciasta, to najpopularniejsze są brownies i blondies , na których upieczenie jeszcze nie raz się pokuszę, gdyż można je niesamowicie modyfikować

Smakowy Raj
Kruche serduszka z galaretką 105

ciasteczka w kształcie serca wypełnione czerwoną galaretką. Małe, skromne, a takie smaczne  :) Włożone do śniadaniowe pudełka ucieszą każdego. Polecam!     Składniki: (na  35-40 sztuk)   Ciasto kruche: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka   Dodatkowo: białko do sklejenia ciastek 1/2 op. czerwonej galaretki, np. truskawkowej 1/2 szkl(...)wrzącej wody cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej).   Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać serduszka. W połowie ciastek wykroić mniejsze serca. Duże serca wysmarować

Nastoletnie Wypiekanie
TARTA (NA KRUCHYM 3- SKŁADNIKOWYM CIEŚCIE, BEZ JAJKA) Z BUDYNIEM I GALARETKĄ 153

oknem wiosennie, więc tarta to ciasto idealne na takie dni. Cienkie kruche ciasto, warstwa budyniu, ulubione owoce i galaretka to pyszne połączenie. Szybka w przygotowaniu, w sam raz, gdy nagle zapowiedzą nam się goście. Tarta to ciasto odpowiednie na każde okazje. Składniki: Na ciasto: * 220 g mąki pszennej * 150 g masła * 60 g cukru pudru Dodatkowo: * 2 budynie bez cukru(...)cukrem i masłem, odlewając pół szklanki do wymieszania proszku budyniowego. W szklance z mlekiem wymieszać budyń, wlać do gotującego się mleka, zagotować budyń. Jeszcze ciepły wylać na przestudzone kruche ciasto. Odstawić do wystudzenia. na zimny budyń ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką

Zrób to smacznie
Migdałowe mini tarty ze śliwkami i bezą 127

pieczonymi śliwkami. Górę zwieńcza delikatna pianka i chrupiące migdały. Polecam do jesiennej herbatki :) Z tego przepisu otrzymałam 6 mini tart i jedną większą o śr. 17 cm.  Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła jajko Beza: 3 białka 120 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilkanaście dojrzałych i miękkich śliwek(...)łyżki zmielonych herbatników ok 50 g płatków migdałów cukier migdałowy Ciasto kruche: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody. Schłodzić przez godzinę. Foremki do mini tart posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy większej od foremek o około centymetr. Wylepić ciastem foremki, nakłuć widelcem, ułożyć kawałek pergaminu i obciążyć

Smakołyki Asi
Ciasto z budyniem i rabarbarem 203

Składniki na kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 230 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru 750 ml mleka cukier puder - do posypania  kilka łyżek bułki tartej(...)lepiej  :) Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl . Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść tak, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą na do zamrażarki

Świat Ciasta
Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 195

przepisie, a której ja w domu nie miałam. Można też zrezygnować z marcepanu, czyli najbardziej kalorycznej części, ale jest tak pyszna, że akurat tego kroku nie polecam. Bardzo oryginalne kruche ciasto na miodzie, lekko karmelowe jabłka i wyjątkowo delikatna marcepanowa kratka - całość współgra ze sobą doskonale, i u nas zniknęła w tempie co najmniej niedietetycznym. Ale skoro spodnie zrobiły się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche miseczki z piwnego ciasta z tuńczykową sałatką 124

Andrzejki już niebawem. Dla tych, którzy poszukują prostych, ale smacznych przekąsek właśnie na ten dzień, mam coś wyjątkowego: kruche i delikatne miseczki z piwnego ciasta wypełnione sałatką z tuńczyka. Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy...otworzyć puszkę  😊  Rio Mare to nie tylko tuńczyk w oliwie, to także sałatki gotowe do zjedzenia. Jest ich kilka rodzajów, więc każdy(...)ciasta wykładać foremki. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut - do lekkiego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie wyjmować, gdyż są bardzo kruche, niemal tak jak ciasto francuskie. Przestudzone kruche miseczki napełniać sałatkami

Codzienna kuchnia niecodzienna