Może znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche(...)maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować ! A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami i winnem . Składniki: ( na kwadratową tortownicę ) 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
kolorowotorcikowomasą kajmakową i mnóstwem owoców kandyzowanych i orzechów. Ja w tym roku polecam nieco inną wersję. Z masą michałkową i soczystymi brzoskwiniami. MAZUREK SŁONECZNY MICHAŁ Składniki: spód: kruche ciasto (ja użyłam 1 opakowanie gotowego ciasta) wypełnienie: 150 g śmietany 30% 100 g michałków białych (7 cukierków) 100 g białej czekolady 200 g serka mascarpone 1 żółtko 1 puszka brzoskwiń Przygotowanie(...)zarumienienia ciasta. Upieczony spód studzimy. wypełnienie: Michałki i czekoladę siekamy i rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, studzimy. Mascarpone miksujemy z żółtkiem dodajemy ostudzona masę michałkową. Masę wylewamy na przestudzone kruche ciasto. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Potem na wierzchu układamy połówki brzoskwinek z puszki i dekorujemy wedle uznania. Mazurek najlepiej zrobić 1- 2 dni wcześniej
Bon appetit mon amieDzisiaj częstuję Was kawałkiem pysznego, klasycznego, kruchego ciasta wypełnionego słodkimi truskawkami. Jest ktoś chętny? Tylko prędko podawajcie talerzyki, bo ciasto niesamowicie szybko znika. W sumie nie ma się co dziwić, bo ten maślany aromat połączony z truskawkami kusi niemiłosiernie! Jest to prosty przepis na zawsze się udające ciasto. Oczywiście nadzienie można zmieniać dodając np. kawałki rabarbaru, brzoskwinie, agrest, porzeczki, śliwki(...)czyli wszystko to co akurat mamy pod ręką. Jedno mogę Wam obiecać, pod każdą postacią, z każdym innym nadzieniem będzie smakowało wybornie! Polecam! Składniki na ciasto kruche z truskawkami: na formę 24x28 lub nieco mniejszą (wtedy ciasto będzie nieco wyższe) CIASTO: 250 g pszennej mąki 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego
Rozpustne gotowanietaki sposób… robi wrażenie Jeżeli chcecie ugotować 11 gruszek (tyle wyjdzie tartaletek) to radzę przygotować pół porcji płynu więcej do ich gotowania, wszystko zależy od wielkości gruszek. Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Gruszki: gruszki 3 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka wody(...)pieprzu Masa migdałowa: 100 g masła 100 g zmielonych migdałów 1/2 szklana cukru pudru 2 łyżki mąki tortowej 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki likieru o smaku amaretto Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, żółtko i jajko. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią
Oryginalny smakmnie amerykanie to specjaliści w pieczeniu różnych kruchych ciast i ciasteczek, które nie wymagają dużego nakładu czasu pracy, a można je pewien czas przechowywać, zwłaszcza jeśli chodzi o kruche amerykańskie ciasteczka z czekoladą , czyli takie nasze pieguski. Jeśli chodzi o ciasta, to najpopularniejsze są brownies i blondies , na których upieczenie jeszcze nie raz się pokuszę, gdyż można je niesamowicie modyfikować
Smakowy Rajciasteczka w kształcie serca wypełnione czerwoną galaretką. Małe, skromne, a takie smaczne :) Włożone do śniadaniowe pudełka ucieszą każdego. Polecam! Składniki: (na 35-40 sztuk) Ciasto kruche: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka Dodatkowo: białko do sklejenia ciastek 1/2 op. czerwonej galaretki, np. truskawkowej 1/2 szkl(...)wrzącej wody cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać serduszka. W połowie ciastek wykroić mniejsze serca. Duże serca wysmarować
Nastoletnie Wypiekanieoknem wiosennie, więc tarta to ciasto idealne na takie dni. Cienkie kruche ciasto, warstwa budyniu, ulubione owoce i galaretka to pyszne połączenie. Szybka w przygotowaniu, w sam raz, gdy nagle zapowiedzą nam się goście. Tarta to ciasto odpowiednie na każde okazje. Składniki: Na ciasto: * 220 g mąki pszennej * 150 g masła * 60 g cukru pudru Dodatkowo: * 2 budynie bez cukru(...)cukrem i masłem, odlewając pół szklanki do wymieszania proszku budyniowego. W szklance z mlekiem wymieszać budyń, wlać do gotującego się mleka, zagotować budyń. Jeszcze ciepły wylać na przestudzone kruche ciasto. Odstawić do wystudzenia. na zimny budyń ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką
Zrób to smaczniepieczonymi śliwkami. Górę zwieńcza delikatna pianka i chrupiące migdały. Polecam do jesiennej herbatki :) Z tego przepisu otrzymałam 6 mini tart i jedną większą o śr. 17 cm. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła jajko Beza: 3 białka 120 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilkanaście dojrzałych i miękkich śliwek(...)łyżki zmielonych herbatników ok 50 g płatków migdałów cukier migdałowy Ciasto kruche: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody. Schłodzić przez godzinę. Foremki do mini tart posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy większej od foremek o około centymetr. Wylepić ciastem foremki, nakłuć widelcem, ułożyć kawałek pergaminu i obciążyć
Smakołyki AsiSkładniki na kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 230 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru 750 ml mleka cukier puder - do posypania kilka łyżek bułki tartej(...)lepiej :) Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl . Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść tak, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą na do zamrażarki
Świat Ciastaprzepisie, a której ja w domu nie miałam. Można też zrezygnować z marcepanu, czyli najbardziej kalorycznej części, ale jest tak pyszna, że akurat tego kroku nie polecam. Bardzo oryginalne kruche ciasto na miodzie, lekko karmelowe jabłka i wyjątkowo delikatna marcepanowa kratka - całość współgra ze sobą doskonale, i u nas zniknęła w tempie co najmniej niedietetycznym. Ale skoro spodnie zrobiły się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAndrzejki już niebawem. Dla tych, którzy poszukują prostych, ale smacznych przekąsek właśnie na ten dzień, mam coś wyjątkowego: kruche i delikatne miseczki z piwnego ciasta wypełnione sałatką z tuńczyka. Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy...otworzyć puszkę 😊 Rio Mare to nie tylko tuńczyk w oliwie, to także sałatki gotowe do zjedzenia. Jest ich kilka rodzajów, więc każdy(...)ciasta wykładać foremki. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut - do lekkiego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie wyjmować, gdyż są bardzo kruche, niemal tak jak ciasto francuskie. Przestudzone kruche miseczki napełniać sałatkami
Codzienna kuchnia niecodziennaoraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji, ale zapomniałam, by piec krócej. W efekcie przypalił mi się z góry i stał się bardzo kruchy i trochę za suchy. Ścięłam przypalony wierzch, a po odwróceniu polałam ciasto polewą. Kawałek ciasta odłamał mi się, więc go wykorzystałam do sernika. Ciasto pyszne, mocno makowe. Słyszałam, że świetnie pasuje do niego krem kawowy, zamierzam(...)masa makową z moimi ulubionymi bakaliami... Pycha. :) Puszysty sernik z rodzynkami w polewie czekoladowej posypany okruszkami makowca czekoladowego na podstawie przepisu na sernik krakowski . Miałam go zrobić na cieście kruchym, które zrobiłam z tego przepisu, jednak zamroziłam i za późno wyjęłam. Zamierzam zrobić z niego rogaliki, zamrożone ciasto kruche może bowiem poleżakować w zamrażalniku nawet kilka tygodni. Nie wiem
Anioszek w kuchniJedno z najpyszniejszych wiosennych ciast, które po prostu trzeba upiec. Kruche ciasto doskonale łączy się w smaku z soczystym nadzieniem z truskawek i rabarbaru oraz delikatną bezą. Tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę. Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 100 g zimnego masła lub margaryny 1/4 szkl cukru 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki AsiMój ulubiony rodzaj ciast. Smacznego! 1. biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / sponge cake with chocolate mousse and raspberries 2. kruche ciasto z truskawkami (bezglutenowe)/ pie with strawberries (gluten-free) 3. ciasto z gruszkami (drobno pokrojonymi)/ cake with pears (cut into small pieces) 4. ciasto z gruszkami (połówkami)/ cake with pears (halves) 5. czekoladowa(...)wiśniami (raw) / chocolate tart with cherries (raw) 6. ciasto śliwkowe z kaszą manną / semolina plum cake 7. najszybsze ciasto z brzoskwiniami / quickest cake with peaches 8. kruche ciasto z truskawkami, czereśniami i borówkami / pie with strawberries, sweet cherries and blueberies Nieracjonalny mężczyzna (2015, Woody Allen): profesor filozofii przeżywa kryzys egzystencjalny. Pewne wydarzenie sprawia jednak, że na nowo
Qlinarnie i QlinarniePyszne ciacho przekładane serem i rabarbarem, idealne do kawy i do herbaty. Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 25 dkg margaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru około pół szklanki cukru 1 galaretka czerwona Masa serowa: 80 dkg sera białego twarogowego 4 jajka(...)margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach wysmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. 2. Masa rabarbarowa: rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe
Kuchnia u Bietki