kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:84/648)

Malinowa chmurka wg Aleex (TM5) 387

jednym z pyszniejszych ciast! Jeśli jeszcze jej nie piekliście, nie czekajcie. Naprawdę warto ją zrobić. Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do następnego dnia kolejnego. Ciasto kruche również można przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce. Składniki na ciasto kruche: • 3 żółtka • 30 g cukru pudru • pół łyżeczki proszku do pieczenia • 1 cukier wanilinowy(...)malinami. 17. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. 18. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. 19. Przygotować masę. Wszystkie składniki muszą być schłodzone wcześniej w lodówce przez minimum 12 godzin! Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. 20. Wszystkie składniki na krem śmietanowy umieścić w misie miksera. Ubić mieszadłami do ubijania

W mojej kuchni
MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE 151

jest pyszny! Poza tym to mój pierwszy mazurek, a jak wiadomo - człowiek uczy się na błędach :) MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE przepis autorski // blacha 28x24cm ; 10 kawałków Kruche ciasto: ~125g mąki pszennej ~125g mąki pszennej razowej typ 2000 ~100g margaryny ~3 łyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół łyżeczki proszku do piecznia   jeśli ciasto nie będzie chciało się(...)nią ciasto, boki które będą wystawać zawinąć do środka, lekko przycisnąć do ciasta i naciąć nożem. Spód nakłuć widelcem i kilkunastu miejscach. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 20-30 min (ja piekłam 30min). Po wyjęciu kruchego spodu z piekarnika pozostawić do go ostudzenia, potem posmarować nadzieniem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto według gustu :) Smacznego! WARTOŚĆ

chili & sugar
TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI 131

Tarta z mascarpone i owocami, czyli kruche ciasto krem śmietanowy i owoce to po prostu niebo w gębie a w dodatku bardzo szybka do zrobienia. Doskonała z malinami, borówkami, jagodami, truskawkami czy innymi dowolnymi owocami. Czy można chcieć więcej? Składniki: Na ciasto: * około 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 150 g margaryny * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej(...)piec około 20-25 minut. Ciasto schłodzić. W tym czasie ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone, jeszcze chwilę mieszać.  Na zimne kruche ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, udekorować owocami. chłodzić około 1 godziny w lodówce

Zrób to smacznie
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 148

dodatek malin wydobył z tego ciasta niesamowity, wyrafinowany smak. Polecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka (białka zostawiamy do pianki) MASA SEROWA: 1,5 kg białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego(...)uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy 1/3 część ciasta, wkładamy je do zamrażarki, a pozostałą porcję wałkujemy i wykładamy nią formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut

Rozpustne gotowanie
Sernik jesienny (sernik dyniowy na orzechowym spodzie) 159

miąższu dyni zrobiłam puree. I zaczęłam główkować jak wykorzystać puree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie powstał mój sernik jesienny :)  Składniki:    Ciasto kruche:       2 szklanki mąki       1 i 2/3 szklanki zmielonych orzechów       2/3 kostki zimnego masła(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii       Dodatkowo:       200g kwaśnej śmietany       2 łyżki cukru pudru Przygotowanie:  Ciasto kruche: składniki zagnieść i wstawić do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy (śr.25cm). Po nakłuwać widelcem i piec około 15min. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe cisto można zamrozić

Amatorka kuchenna
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 218

figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 613

takie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny

Kuchnia w czekoladzie
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 189

Tarta cudnie pyszna, nic dodać, nic ująć! Mniami! Składniki: 100 gram mąki pszennej razowej, typ 1850 100 gram mąki orkiszowej 100 gram mąki gryczanej 70 ml jogurtu naturalnego do ciasta kruchego + 100 ml do farszu 1 jajo do ciasta kruchego + 3 jaja do farszu sól pieprz łyżka oliwy z oliwek 500 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę(...)kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek smażymy dynię oraz gruszkę, pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Natomiast

Mango Papaja
Co robię w szkole? Czyli o zajęciach w szkole cukierniczej 149

otworzyć moją malutką kawiarenkę... Ach, te marzenia! Póki co, wróćmy na ziemię. Klasyczny tort Othello, czyli ciasto, które można dostać w każdej duńskiej cukierni i w większości piekarni. Biszkopt, kruche ciasto, warstwa dżemu malinowego, odrobina bitej śmietany i krem cukierniczy. Na wierzchu glazura kakaowa, boki obłożone marcepanem. Całość udekorowana bitą śmietaną i połówkami winogron w tym przypadku, ale akurat tutaj(...)panuje duża dowolność. W cukierni, w której byłam na praktykach, do dekoracji używałam ananasów z puszki, a ciasto kruche było zastąpione pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Bitej śmietany w środku nie było w ogóle. To moje pierwsze ciasto, które przygotowałam w szkole. Dostałam za nie 10 (najwyższa ocena to 12), bo środek nie był na środku... Cóż, następnym razem się poprawię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 162

zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka  brązowego cukru szczypta soli 1 jajko(...)wypestkowanych wiśni - ja użyłam z kompotu 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego 4 krople olejku migdałowego Składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić. Wykonanie: Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo wiśnie. Na nie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy

Kubki smaku
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 425

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką... Spód z kruchego ciasta. Puszysta, budyniowa pianka. Słodko - kwaśny rabarbar. A na wierzchu wiórki z ciasta. Pyszne, wiosenne, domowe. Polecam!   Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; 3 łyżki cukru pudru. Pianka budyniowa: 5 białek jaj; 1 cukier wanilinowy (opakowanie(...)wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę oraz zółtka jaj i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części wielkości 40 i 60 % i wstawić do schłodzenia do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika

Gospodyni Miejska
Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży 90

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży Składniki – ciasto kruche: Mąka – 175g Cukier puder – 25g Masło – 100g Śmietana 18% - 1 łyżka Żółtko – 1 sztuka Składniki – kruszonka kokosowa: Mąka – 50g Masło – 50g Cukier drobny kryształ – 50g Wiórki kokosowe – 50g Dodatkowo(...)Konfitura z płatków róży Dżem z czarnej porzeczki - 4 łyżki Skórka z 1 cytryny Wykonanie – ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem, śmietaną i żółtkiem. Do ciasta dodać zimne masło i ciasto zagnieść. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blasze i podpiec przez 15 minut. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą 565

Bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki i mam zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn oraz White Rose .   Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą Składniki

Mała Cukierenka
Kruche ciastka z nerkowcami i czekoladą 189

czubata łyżka miodu - 25 g gorzkiej czekolady Z mąki, zimnego masła, jajka i cukru pudru zagnieść ciasto. Nie wiesz jak? Tutaj znajdziesz krok po kroku, jak zrobić idealne kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.Wykroić krążki ciasta i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić miód i wsypać orzechy. Orzechy dokładnie wymieszać(...)każdy orzeszek był obklejony miodem. Na każdy krążek kruchego ciasta wykładać po 5 orzechów nerkowca. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10-15 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. W mikrofali albo na parze rozpuścić czekoladę i dekorować nią gotowe ciastka. Smacznego

CookYourself

Proponowane wyszukiwania