Bardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie. :) Składniki: Kruche ciasto 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki pszennej graham T1850 50g bardzo zimnego masła 2 żóltka 5 łyżek ksylitolu 5 łyzej zimnej wody Mus z jabłkami 6-7 jabłek(...)lekko się "rozpłyną" i puszczą sok. Następnie dodajmy sok z cytryny, cynamon i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami. Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami. Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut
Truskawkowa Fiestakwiatów cukinii 6-8 plasterków szynki np. parmeńskiej/serrano 1 jajko pół młodej cukinii 250 ml śmietanki 200 g serka koziego pieprz, sól do smaku świeży albo suszony tymianek Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy
Bon Appetit MałgorzatyKażdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C. Biszkopt : t ak jak pisałam wyżej, można go zastąpić kruchym ciastem . Ja postawiłam na biszkopt, ponieważ po przecięciu go wykorzystałam blat do 2 ciasta. Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując(...)wcześniej ciasto na blasze. Masa kajmakowa : wcześniej można ją zanurzyć w kąpieli wodnej by łatwiej się rozsmarowywała Ułożenie ciasta: Blat ciasta -> gorący budyń -> biszkopt/ blat kruchego ciasta -> masa kajmakowa -> blat z orzechami
Garnkowe fanaberiekremówki ( 30 %) suszony tymianek 2 jajka 150 g żółtego sera (tartego) wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści) pół szklanki bobu pół cukinii pół małej, czerwonej papryki sól, pieprz Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy
Bon Appetit MałgorzatySmaczne, aromatyczne kruche ciasto z jabłkami. Rozpływająca się w ustach kokosowa pianka z kruszonką. Czego chcieć więcej?! Składniki na tortownicę 23 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 125 g masła lub margaryny masa jabłeczna: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru dla smakoszy można dodać cynamonu 2 łyżki bułki(...)tartej pianka: 3 białka 1/2 szklanki cukru 2 wiórek kokosowych kruszonka: garść ciasta kruchego 2 czubate łyżki kokosu Przygotowanie: Łączymy i wyrabiamy wszystkie składniki na ciasto. Powinniśmy otrzymać miękkie i plastyczne ciasto. Garść tego ciasta odkładamy na kruszonkę. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwamy widelcem. Przesypujemy cienko bułką tartą. Następnie jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy cukier
Życie zaczyna się w kuchniPoszłam trochę na łatwiznę i zamiast zrobić ciasto kruche, to je kupiłam:) Miałam w domu budyń waniliowy więc dodałam jeszcze banana i powstało 12 babeczek. Składniki: 1 opakowanie ciasta kruchego 1 banan opakowanie budyniu waniliowego Ciasto podzielić na 12 kwadratów i wyłożyć nim foremki (ja dzieliłam radełkiem do ciasta, stąd wzorek na krawędziach) Widelcem zrobić dziurki, żeby ciasto nie urosło
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię to za sprawą tego oto przepisu. Lekki i delikatny jak chmurka sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Teraz to jedno z moich ulubionych ciast. Zdecydowanie warto wypróbować. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. cukru 1 łyżeczka smalcu 5 dag masła 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 700 g sera do serników(...)szkl. cukru 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 całe jajko 2 żółtka 1/4 olejku pomarańczowego rodzynki lub żurawina Beza: pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Wszystkie składniki kruchego ciasta wymieszać rękoma w dużej misce. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, wylepić dno i boku tortownicy o średnicy 24 cm. (Lub blaszki, u mnie 25x30 cm) Ciasto jest dosyć klejące i takie
Złote przepisyProstszego mazurka nie znajdziecie! Jedno co trzeba tu przygotować to kruche ciasto. Masa krówkowa jest z puszki, a dekoracja to po prostu włoskie orzechy i napis "Alleluja" wykonany z lukru. Słodki, kaloryczny....jak mazurek! Przy okazji chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Przede wszystkim zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych. Smacznego jajka i mokrego dyngusa! Odpocznijmy(...)spiralę i umieścić po bokach ciasta tworząc ładną obwódkę (patrz zdjęcia). Blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce 60 minut. Może się okazać, że trochę ciasta Wam jeszcze zostanie. Można z niego zrobić np. zwykle kruche ciasteczka ;). Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Spód mazurka ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, by ciasto nie wybrzuszyło się za bardzo podczas
Nastoletnie WypiekaniePrzepis na sernik znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Nazwy nie pamiętam, ale ciasto wyszło pyszne! :) Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek(...)Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta do posypania formy Sposób przyrządzenia: Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić Masa serowa: Ser zmielić. Wszystkie składniki utrzeć Sernik z brzoskwiniami: Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
The Sweet DamselProste i szybkie rogaliki z ciasta krucho – drożdżowego, zawinięte z nutellą. Ciasta się nie wyrabia, nie odstawia do wyrośnięcia, więc jak na ciasto z dodatkiem drożdży robi się je błyskawicznie. Jest miękkie i lekko sypkie, jak ciasto kruche, słodyczy głównie nadaje mu krem czekoladowy. 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 4 żółtka 200 g śmietany 18% 50 g drożdży(...)smarowania rogalików Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, aż staną się płynne. Wlać do przesianej mąki, dodając sól, rozmącone żółtka, śmietanę i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać zagniatając jednolite ciasto, ale nie trzeba długo wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia. Jedynie można je odłożyć na parę minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na pół i z każdej części rozwałkować koło o grubości około
https:KKuchniaMniamDekoracyjne kwiaty sprawdzą się idealnie, jako dekoracja tortów czy kruchych ciast. Do ich wykonania można użyć kruchego ciasta lub marcepanu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryTarta migdałowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo migdałowe, orzeszki i wierzch chrupiące idealnie, a w całości smakująca niebanalnie. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Mój mąż stwierdził(...)tartych migdałów Back Mit, 2 łyżki sezamu białego, łyżka mąki pszennej, ponadto: 150 g orzeszków ziemnych w karmelu, 4 łyżki cukru trzcinowego. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy
Moniki SmakołykiWypiekaniu na śniadanie kruche babeczki z budyniem. Nigdy ich nie piekłam i nie znałam tego przepisu, bo w moich rodzinnych stronach one nie były popularne, a szkoda. Aby nadrobić tę „zaległość”, wraz z grupą blogerek i blogerów wzięłam udział w wydarzeniu. Składniki i przepis od Pawła i Magdy . Składniki na ciasto: - 300g mąki pszennej (krupczatka) - 150g schłodzonego(...)szklanka mleka - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki krupczatki - 1 łyżka cukru - 2 żółtka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia ciastek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy i dokładnie mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonką. Dodajemy żółtka i śmietanę – wyrabiamy ciasto
mojewypiekiinietylkomasła 200 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 50 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum
Nastoletnie Wypiekaniewidać na zdjęciach- szarlotka jest bardzo wysoka, więc jak skorzystacie z nieco większej blaszki, np. o średnicy 25 cm to też będzie okey ;). Smacznego pieczenia! Składniki: Ciasto kruche: 100 g zimnego masła 2 żółtka 50 g cukru pudru 160 g mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 kg musu jabłkowego 2,5 galaretki pomarańczowej Masa budyniowa(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła Wkładka kokosowa: 300 g kwaśnej śmietany 18% 70 g cukru 150 g wiórek kokosowych 2 białka w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Ciasto wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 22 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia (tylko dno). Szarlotkę
Nastoletnie Wypiekanie