kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:101/648)

Półgotowe ciastka z nadzieniem brzoskwiniowym (z ciasta kruchego) 126

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Dlaczego ciastka - półgotowe? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób początkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim czasem na zabawę w kuchni. Ciastka mogą być nadziewane czekoladą lub dowolnym dżemem - wg własnych upodobań. Niżej przedstawiam wersję z brzoskwiniami. 1 płat gotowego ciasta kruchego

Di gotuje
Tarta z boczniakami i serem pleśniowym 217

pomyślałyśmy o tarcie. Wyszła przepyszna i niesamowicie sycąca. Smak grzybów jest bardzo odczuwalny a ciągnące sery dodają jej uroku. Danie w sam raz na jesienny obiad lub kolację. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli suszony czosnek niedźwiedzi (ilość zależy od waszych upodobań) Nadzienie: 50 g masła(...)sera z niebieską pleśnią 100g startego żółtego sera lub sera mozzarella pokrojonego w plasterki garść szczypiorku sól pieprz szczypta czerwonej papryki łyżka sosu sojowego Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Jajko roztrzepujemy i łączymy z zimną wodą.  W malakserze mieszamy mąkę, masło, czosnek niedźwiedzi i sól.  Dodajemy roztrzepane jajko z wodą i miksujemy przez 25-30 sekund. Gotowe ciasto zawijamy

Kuchenny Double Trouble
Babeczki z masą budyniową i owocami 237

kruche i delikatne, a masa budyniowa wprost rozpływa się w ustach. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem

Świat Ciasta
KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 157

weekend upiekłam ciasto kruche z pyszną, lekką budyniową pianką i owocami. Ja wykorzystałam tu truskawki z kompotu, jednak z powodzeniem można wykorzystać każde inne owoce, czy będą to jagody, brzoskwinie, maliny czy inne ulubione (jednak pamiętajcie, by mrożone owoce ułożyć na ciasto bez ich rozmrażania). Ciasto jest przepyszne a co ważne szybko przygotowane, nie wymaga specjalnie dużo czasu.  Polecam(...)cukier waniliowy * 1 szklanka cukru * 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 1/2 litra mleka) * 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: * dowolne owoce * cukier puder do posypania Zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto. Podzielić na dwie części (jedna większa a jedna mniejsza). Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie spód blachy prostokątnej wyłożyć większym kawałkiem

Zrób to smacznie
Styropian - czyli sernik bez sera. 155

taki sernik bez sera na jogurtach, jest lekki i mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik z dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na masę jogurtową : 800 g jogurtu naturalnego(...)szklanka cukru pudru 210 g wiórek kokosowych 5 białek 2 budynie waniliowe Winiary 3/4 szklanki jagód ( mogą być mrożone)     Blaszka o wymiarach 24/30 cm  Wykonanie ciasta kruchego : Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy,żółtka i startą na tarce margarynę. Wymieszać wszystko mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką

Sama słodycz i szczypta chili
pyszne ciasto bananowa chmurka 235

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz żółtka i sikamy nożem. Następnie dodajemy masło i wszystko razem siekamy(...)ciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej. składniki na galaretkę z bananami: 3 galaretki o smaku cytrynowym 750 ml gorącej wody ok. 10 bananów ok. 3-4 plastry ananasa z puszki wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Plastry ananasa kroimy w kostkę. Banany obieramy i układamy na kruchym spodzie jeden przy drugim

Domowy Smak Jedzenia
Rodzinny mazurek dwukolorowy 128

Rodzinny, bo pieczony na dużej blaszce. Dwukolorowy, ponieważ wypełniony jest białą i ciemną czekoladą. Ja nazywam go "pełnowymiarowym" mazurkiem wielkanocnym, który podbije świąteczny stół :) Przygotowany na niezawodnym kruchym cieście, podzielony wąskimi wałeczkami i wypełniony kremowym nadzieniem. Ciasto dobrze się przechowuje, dlatego możemy upiec go już dziś i w chłodnym miejscu trzymać do świąt. Gwarantuje, że nie straci na smaku(...)wyglądzie. Jeśli chodzi o dekorację to pole do popisu dla naszej wyobraźni i inwencji twórczej. Dla mnie idealny mazurek to pyszne kruche ciasto, proste acz smaczne nadzienie i nietuzinkowa dekoracja. Ten taki właśnie jest! Ciasto : 300 g mąki pszennej 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 100 g cukru pudru Ciemny krem: 100 g gorzkiej czekolady

Chocolate Muffin Blog
Wyniki konkursu! 124

nową odsłonę na naszym blogu, więc jeśli jesteście ciekawi jakie metamorfozy przeszły musicie obserwować naszego bloga :) Przedstawiamy 7 zwycięzców: 1. Zestaw 3 smaków Rawnello od Raw And Happy Beata – Kruche ciasto z wiśniami ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie   To od tego przepisu postanowiłyśmy, że na własnej skórze przetestujemy inspirujące przepisy :) Ciasto od Beaty przypomniało nam moment kiedy(...)dopiero przechodziłyśmy na bezglutenową dietę i był to dla nas szok. Nasza babcia była bardzo zawiedziona, że nie zjemy już jej popisowego kruchego ciasta z owocami, więc kupiła wszystkie dostępne wtedy bezglutenowe mąki (kiedyś były bardzo trudno dostępne!) i upiekła bardzo podobny placek. Smak niezapomniany! Jednak babcia robiła go „na oko” i nie miałyśmy przepisu. Wypiek Beatki bardzo przypominał

Candy Pandas
Tarta cytrynowa z bezą 201

Wszak każdy szanujący się bloger powinien jej stawić czoła. Od wielu osób słyszałam, że jest trudna, że łatwo ją zepsuć. Czy mieli rację? Według mnie nie taki diabeł straszny. Kruche ciasto, domowy lemon curd i piękna cytrynowa beza - co tu może się nie udać? Przepis jest banalnie prosty, a jedyna trudność jaką możecie napotkać, to powstrzymywanie się od zjedzenie całego(...)pozostaje pilnowanie piekarnika i pozostawienie naszej pięknej tarty na 2 godziny w lodówce. I uwierzcie mi, czekałam te dwie godziny co chwila sprawdzając, czy to już. Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki zimnej wody - 30 g cukru pudru *Na lemon curd: - 2 cytryny - 2 jajka - 70 g masła

W poszukiwaniu inspiracji
Kruszonkowy placek ze śliwkami i czekoladą 226

Kruszonkowiec ze śliwkami i czekoladą. Pycha. Śliwki i czekolada to od dawna znane i lubiane połączenie smaków. Jeśli do tego dołączymy kruche ciasto i piankę będzie jeszcze ciekawiej. Ciasto: 75 dag mąki pszennej 7 żółtek 1,5 szklanki cukru 1,5 kostki margaryny 10 dag smalcu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: 7 białek(...)łyżek cukru 1 duże opakowanie budyniu wanilinowego ok. 40 dag śliwek nutella lub inny krem czekoladowy ok. 400 g Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w dużej  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzić połowę kremu czekoladowego

Praktyczna pl
Szarlotka z bezą! 161

październik to jabłuszka i gruszki. A ja ogrom jabłek to musicie zrobić szarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto, beza delikatna, kruszonka i smak jabłek przełamany dżemem jeżynowym. Sprawdźcie sami! Pamiętacie ten przepis? Składniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru

SMYKWKUCHNI
64. Szarlotka pod bezą na bardzo kruchym spodzie 177

Kruche ciasto 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki na ciasto szybko wyrobić(...)jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać. 3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach. 4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i mączką

Jadło i czytadło
97. Szarlotka pod cytrynowymi bezikami 178

Kruche ciasto 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 kisiel cytrynowy  1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki(...)ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać. 3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach. 4. Białka ubić na sztywno

Jadło i czytadło
Sernik 113

twarogu 2 żółtka pół szklanki oleju 10 dag cukru torebka budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka szczypta soli wierzch 2 białka 8 dag cukru przepis Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki . Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą .Wkładamy ciasto do blachy i robimy kliku centymetrowy rant. Przygotowujemy masę serową . Żółtka i cukier(...)starannie ucieramy mikserem . Do masy żółtkowej dodajemy porcjami zmielony twaróg , olej, budyń a na końcu mleko i sól . Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy na kruche ciasto . Pieczemy 45 minut w temp 170-175 st.C. Następnie  wyjmujemy  ciasto z  piekarnika i  przykrywamy warstwą  piany ubitej  z białek i cukru, i  ponownie  wstawiamy

Smakowite Dania
Rafaelo bezglutenowe 222

jest godzina 2 w nocy, to nie jest najlepsza pora na wypieki zwłaszcza gdy w pracy było sie 10 godzin....miał być biszkopt, ale zapomniałam o tłuszczu i wyszło kruche ciasto... Miało być piękne ciacho Rafaelo a wyszedł deser w "szklance" Sam smak masy jest bardzo dobry ale co biszkopt to biszkopt... Składniki: Kruche ciasto: 5 jajek 5 łyżek maki

NaKońcuJęzyka