miksujemy krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w paski. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy paski z kruchego ciasta tworząc kratkę. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik
chili & sugarlekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą wrzuciłam jako ostatni wpis na bloga. Ta jest zdecydowanie bardziej sycąca, na kruchym cieście, ze sporym dodatkiem przepysznego sera gruyère. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. My byliśmy zachwyceni! Składniki na 4 porcje: Kruche ciasto: 150 g masła 300 g mąki pszennej
Obiad za dychęDziś zapraszam na sernik krakowski, który pojawia się u nas na każde święta. Tradycyjny sernik z kratką z kruchego ciasta ma w sobie coś magicznego. Ilekroć go upiekę, znika błyskawicznie. Zresztą nie ma co się dziwić bo jego intensywny, klasyczny smak nie pozwala przejść obok niego obojętnie. Tajemnicą jego smaku jest użycie prawdziwego, u mnie swojskiego, twarogu. Jest(...)przy mieleniu, lecz warto podjąć wyzwanie i przygotować ten sernik na Święta. Polecam! Składniki na sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki zimnego mleka, śmietany lub wody MASA SEROWA
Rozpustne gotowanieprzepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni(...)rozwałkowania na dwa płaskie blaty. Przepis na największą blachę 34 x 23 cm. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale doskonała jest również bez niego. Drukuj Szarlotka domowa na kruchym cieście window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa jabłkowa 1,5 kg kwaskowych jabłek 1 kisiel cytrynowy 6 łyżek cukru 1 łyżka bułki tartej 1/3 + 1/3 szkl wody łyżeczka cynamonu Ciasto
Mieszam w GarnkuSernik typowo jesienny, z dodatkiem dyni, imbiru i kardamonu. Delikatnie słodki, polany lukrem, na spodzie z kruchego ciasta. Bardzo smaczny, idealny do ciepłej herbaty czy kawy. Dodatek dyni sprawia, że sernik ma piękny żółty kolor i subtelny dyniowy smak. Zachęcam wszystkich do spróbowania, mamy teraz takie piękne dynie, wykorzystajmy je! To mój drugi przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej(...)jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu Lukier: cukier puder woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części, w zależności jak gruby spód chcemy mieć. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Można zaciągnąć brzegi ciasta, będzie bardziej efektownie wyglądało. Pozostałe ciasto
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOprócz szparagów zaczął się też czas na rabarbar. Co prawda najlepszy, najbardziej kwaśny i najcudowniejszy w smaku rabarbar jest w okolicach sierpnia, to nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia kruchego ciasta z rabarbarem jak tylko zobaczyłam te piękne czerwono-zielone łodygi na bazarku niedaleko domu. Moja koleżanka z biurka obok w pracy, Iwona, cały czas wspomina rabarbarowe crumble , które robiłyśmy(...)zeszłym roku - ja je planuję powtórzyć ;) Zdjęcia kruchego ciasta wyszły bardzo żółte - podejrzewam, że wynika to ze światła i pomogły temu chmury za oknami. W rzeczywistości ciasto ma "zdrowszy" kolor :) Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 1 jajko 150 gram masła Rabarbarowe nadzienie: 700 - 800 g rabarbaru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Tartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany
Bulliocałą paletą mazurków wszystkich smaków. Rozważyłbym wykorzystanie tego przepisu i wymyślenie typowo świątecznego wzoru na wierzchu tartaletek - mazurków. Oczywiście takie w wersji malinkowej wydają mi się najlepsze :) Składniki: ciasto kruche - z tego przepisu lub gotowe lemon curd - przepis tutaj maliny masło cukier puder Wykonanie: Formę do muffinek wysmarować masłem. Z ciasto kruchego rozwałkowanego do grubości 3 mm wyciąć kółka
zadanie-gotowaniemargarytka.blogspot.com/2011/10/sernik-krakowski-babci-walerii.html przepis od Margarytki..sernik pycha ,Polecam.... Składniki na dużą blaszkę Kruche ciasto: 2 szklanki (320 g) mąki tortowej ½ szklanki (100 g) cukru 1 kostka (200 g) masła 4 ugotowane żółtka szczypta soli Masa serowa: 1,5 kg twarogu (użyłam półtłustego) 8 dużych jajek 1 i ¾ szklanki (280 g) cukru pudru (można dać 2 szklanki jeśli lubimy słodszy sernik
w mojej kuchniinnego jak słodki, miękki, baaardzo cynamonowy środek otulony równie słodkim, lecz chrupiącym kruchym ciastem. Tarta zachwyca swoją prostotą i smakiem :) GALETTE Z JABŁKAMI lekko zmodyfikowany przepis z tego bloga Ciasto: ~100g mąki pszennej ~100g mąki żytniej (lub też pszennej, albo jakiejkolwiek innej) ~120g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę ~3 łyżki wody ~2 łyżki cukru ~2 łyżki kaszy kukurydzianej Nadzienie
chili & sugarziaren słonecznika - 150g zimnego masła - 20g amarantusa ekspandowanego (dałam bez dodatków) W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, ksylitol, tahini oraz jajko i zagnieść kruche ciasto. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy. Mnie wyręcza w tym hak miksera, ale można również zagnieść kruche ciasto ręcznie. Następnie z otrzymanego ciasta odrywamy kawałki
Smaczne ZdroweTartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany
BullioTartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany
BullioQuiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną. Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h. Nadzienie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona i równiez
Walijskie PichcenieTarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy) 2 łyżki śmietany ryżowej 20 ml mleka ryżowego miód/agawa Pozostałe składniki: 5-6 dużych jabłek miód/agawa pół szklanki rodzynek pół szklanki jagód goji(...)Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Niewielką część ciasta, na kruszonkę odłożyłam do lodówki. Resztę ciasta wyłożyłam do formy silikonowej, nakłułam widelcem w kilku miejscach i również włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C. Ciasto włożyłam do piekarnika i piekłam ok. 10 min. W międzyczasie
nietadietapewno nie powinien być suchy i zbyt słodki. Taki właśnie jest sernik z kajmakiem i orzechami. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom dobrych serników. Kruche ciasto na dno: 30 dkg mąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa(...)szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g orzechów pecan Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ masa serowa będzie
Świat Ciasta