kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:104/648)

Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 189

Urody nie można im odmówić. Te mini-ciasta są śliczne, małe, pachnące, wysoko rosną i są bardzo kruche. Dzięki specjalnej metodzie schłodzenia i mieszania składników, ciasto pozostaje delikatne i nabiera płatkowej struktury, typowej dla ciasta francuskiego. To ciasto najwygodniej robi się w misie miksera planetarnego z końcówką do mieszania(...)ciasta lub w malakserze, tak jak pokazywałam TUTAJ . Jeśli nie macie ani jednego, ani drugiego, będziecie potrzebowali szklanej lub metalowej miski którą można schłodzić i specjalnego narzędzia, siekacza do ciast kruchych. Nie da się tego ciasta zrobić w dłoniach – składniki muszą być stale mocno zimne, żeby zachować płatkową strukturę ciasta. Odważamy potrzebną ilość mąki i przesiewamy ją z solą

Karo in the Kitchen
Tarta cytrynowa z bezową pianką 249

Cudowne połączenie bezy i kremu cytrynowego śniło mi się po nocach już od dawna. Okazało się strzałem w dziesiątkę, można ją jeść bez końca i nigdy się nie nudzi :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka 2 żółtka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki oleju Pianka bezowa: 3 białka 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu      Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o bokach. Spód nakłuwamy widelcem i wrzucamy

sama złodycz
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 316

pięknym słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni, kiedy w sadach pełno było fioletowych węgierek. Proponuję więc przepis na pyszną tartę na słodko z węgierkami i bezą. Składniki: Kruche ciasto (na dwie blaszki o średnicy 24cm): 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 całe jajko(...)łyżki oleju Beza: 3 biała (pozostaną nam z ciasta kruchego) 0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie 1 łyżka mąki ziemniaczanek 1 łyżka octu Dodatkowo: ok. 1 kg śliwek węgierek łyżeczka masła 3 łyżki brązowego cukru cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: Deser jest prosty do wykonania jednak należy go wykonywać etapowo. Zaczynamy od przygotowania ciasta, bo musi

PastelFood
Brak tytułu 182

Jest niedziela - musi być ciasto ! Oczywiście korzystamy z darów jesieni i sezonowych owoców. Tradycyjne ciasto ze śliwkami, postanowiłam nieco wzbogacić. I tak powstało: CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki na dużą tortownicę śliwki około 1,5 kg cukier - 3/4 szkl. Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok. CIASTO: 1 margaryna lub masło 2 jajka

kolorowotorcikowo
Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 132

Kolejny mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki(...)całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem rozsmarowujemy na naszym kruchym cieście – cienka warstwa, a następnie resztę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na obrzeżach ciasta taki rancik żeby później środek wypełnić konfitur. Wstawiamy na chwilę do lodówki aby krem

Kuchenne Wariacje
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 188

coś słodkiego, jednocześnie miękkiego i rozpływającego się w ustach i kruchego. Dlatego właśnie zapraszamy Was na nasze babeczki, które w takie dni znikną szybciej niż Wam się wydaje (; Składniki Kruche ciasto 1 szklanka płatków owsianych zmielonych blenderem na mąke 1/2 szklanki mąki pszennej   2 żółtka 1/2 szklanki zmielonych blenderem pestek dyni ok. 1/2 szklanki cukru pudru ok. 3/4 kostki(...)masła Przygotowanie Zagniatamy klasycznie kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, następnie rozetrzeć z masłem (najpierw "podziabać" nożem, później ugnieść palcami), dodać dwa żółtka, zagnieść i dodać zmielone płatki owsiane i orzechy.  Tak przygotowane ciasto wsadzić na pół godziny do lodówki, lub na parenaście minut do zamrażarki.  Formę do babeczek smarujemy masłem i wykładamy dość cienką

Symfonia Smaków
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 154

Piękna złota jesień w pełni. Kosze pełne późnych owoców i warzyw i do tego królują pachnące śliwki. Kruche delikatne ciasto ze sło dką pianka z białek komponują się i dealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu. Skła dniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany   3 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)wyciągamy blachę z piekarnika wykładamy na nią śliwki przeciętą częścią do góry, posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Pianę z białek rozprowadzamy po śliwkach.   Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Rustykalna tarta z jabłkami 129

towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym  kruchym   cieście z  razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk i dobra książka. Wtedy

Food Square
Tarta rabarbarowa z bezą 201

łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka 500 g rabarbaru 100 g cukru pudru 3 jajka Żółtka oddzielić od białek. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, margarynę, 75 g cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść razem. Ukształtować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rabarbar(...)mleka. Rabarbar odsączyć z całej wody, która z niego wyciekła. Dodać do budyniu i wymieszać.  Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm lub wysoką formę na tartę. Natłuścić ją. Kruche ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim dno i bok formy, na wysokość około 3-4 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem (fot.2) . Na ciasto wylać budyń z rabarbarem  (fot.3

Świat Ciasta
Sernik przekładany 229

Wyjątkowo łatwo i szybko można je zrobić. Dla zabieganych radzę kupić gotowy mielony ser wtedy w kilka chwil zmiksujecie i zagnieciecie resztę. Przepis podaję na duża blachę 35x24 cm Ciasto kruche: - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 5 łyżek cukru pudru - 5 żółtek - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao 1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy ciasto(...)lodówce wałkujemy i wkładamy na spód formy. Następnie wylewamy masę serową i układamy na niej brzoskwinie w plastrach, które przykrywamy ciastem kokosowo - makowym. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta kruchego, które było w zamrażalniki. Czas pieczenia 60-70 minut

Apetyczna babeczka
Tarta śmietanowa z białą czekoladą, borówkami i bezą 194

kawy nie było już ani kawałeczka.   Źródło "Moje Wypieki"  Skala smaku 10/10 tarta bardzo syta ale przepyszna. Małe pokruszone kawałki bezów dopełniają pyszną całość. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli   2 łyżki mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Wszystkie składniki(...)kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Formę na tartę (z wyjmowanym dnem) o wymiarach 29 x 20 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto

Kubki smaku
Krucha tarta ze śliwkami 117

zmielonych orzechów włoskich  do dekoracji  bita śmietana i śliwki Przygotowanie:  mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko i cukier. wszystko posiekać nożem, następnie szybko zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, nakłuć widelcem i piec ciasto(...)mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą, wymieszać i dodać orzechy. Na sam koniec rozpuścić żelatynę z wrzątkiem i połączyć z masą.  Gotową masę ostudzić i wyłożyć ją na kruche ciastoCiasto wstawiamy do lodówki na 2 h do całkowitego wystygnięcia. Udekorować bitą śmietaną i śliwkami. Smacznego

Niezły Młynek
Sernik z żurawiną pod bezową czapą 373

bezową czapą z dodatkiem żurawiny.To jeden z lepszych serników jakie jadłam,bardzo zachęcam do upieczenia.Kto nie lubi żurawiny może ją zastąpić rodzynkami lub brzoskwiniami z puszki. Składniki: Kruche ciasto mąka pszenna 1 szk masło 15 dkg żółtko 1 szt cukier 1 łyżka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa serowa żółtka 5 szt cukier 3/4 szk cukier waniliowy(...)masło 5 dkg mąka pszenna 2 łyżki budyń waniliowy 1 szt Bezowa czapa białka 3 szt cukier 3 łyżki cukier 2 łyżki żurawina 100 g Przygotowanie:   Kruche ciasto : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm,odłożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoty kolor

Ala piecze i gotuje
Sernik pod truskawkową pianką 138

małe przyjęcia, a także na popołudniową herbatkę z książką. Przepis sprawdzony, więc spokojnie możecie zabierać się do kuchennej krzątaniny.  Przepis na duża blaszkę 40x25 cm. Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 4 żółtka 1/2 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa serowa: 1,2 kg sera białego(...)cukru 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy olejek migdałowy Pianka: 7 białek 7 łyżek cukru kisiel truskawkowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego, ( może być ale nie musi) Wykonanie: 1. Ciasto kruche zagnieść z podanych składników, podzielić na równe trzy części, 2 części zostają białe, a do trzeciej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Odkładamy do lodówki, a najlepiej do zamrażarki

Apetyczna babeczka
Słoneczna tarta z kremem waniliowym i brzoskwiniami/ Cukiernia Lidla 164

kremem waniliowym i brzoskwiniami. Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego i serii Cukiernia Lidla. To już kolejna pozycja z tej książki, którą z czystym sumieniem polecam do wykorzystania :) Składniki: Kruche ciasto  - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% - 70 g cukru pudru Masa waniliowa - 200 ml mleka - 2 żółtka(...)cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 łyżeczki mąki pszennej - szczypta soli - 300 g brzoskwiń - niewielka ilość cukru pudru Kruche ciasto:   Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników). Ciasto

upichcona