kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:97/648)

Kruche rurki z kremem czekoladowym (na szybko) 191

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Dlaczego na szybko? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Osobiście nie lubię "gotowców" i nie wiem jakim cudem znalazło się ono w mojej lodówce, ale zostało spożytkowane z rewelacyjnym efektem. Po za tym jest to doskonałe rozwiązanie dla osób początkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim(...)czasem na zabawę w kuchni. Rurki mogą być nadziewane różnymi kremami wg własnych upodobań.  Poniżej przedstawiam wersję z kremem czekoladowym.   1 opakowanie gotowego ciasta kruchego cukier masło do wysmarowania foremek Krem czekoladowy: 250 ml śmietanki 30-36% 50g ciemnej czekolady (*) 50g masła cukier puder do smaku (**)       Ciasto pociąć na paski o grubości

Di gotuje
Truskawki z kokosową panna cottą i kruche na oleju rzepakowym. 155

sezonowe, że szkoda ich nie wykorzystać. W tej tarcie połączyłam je z kokosową panna cottą - co uważam za kolejny strzał w 10!. Domowej roboty mleczko kokosowe i kruche ciasto idealnie komponują się z soczyście czerwonymi i smacznymi truskawkami. Olej rzepakowy jest  naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też używajcie go śmiało w kuchni! On ma więcej dobrego niż myślicie

Malinowe Pocałunki
,,Tarta z białą czekoladą i malibu” 95

Tarta z białą czekoladą i malibu będzie stanowić idealny deser na każdą uroczystą okazje. Zawsze znajdzie się powód do świętowania, by skosztować tej przepysznej tarty. Składniki na kruche ciasto: 140 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu(...)łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej Ponadto: 6 łyżek konfitury z czarnej porzeczki startej białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto należy zmiksować. Następnie ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę

Podróż w kulinaria
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 527

aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzin ne . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut  Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka(...)sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś

Różne smaki w kuchni
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 422

aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne.  Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta : Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko   Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka(...)sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś

Słodkości i nie tylko
Korsarz 190

moich eksperymentów kuchennych i połączeniu przepisów na kilka słodkich wypieków w jeden.   Kruchy spód, mus czekoladowy, kwaśne maliny i masa kajmakowa.  Bardzo słodki, bardzo dobry, uzależniający! Składniki: kruche ciasto: 400 g maki 100 g cukru 15 dag miękkiego masła 3 łyżki miękkiego smalcu jajko 15g proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 3 czubate łyżki kakao mus czekoladowy: 200g(...)łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 125 ml śmietanki oraz puszka masy kajmakowej 500g malin (można użyć również porzeczek, jeżyn lub wydrylowanych wiśni) Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie

Pyry na Gaz
Ciasta na Komunię Świętą 678

Pierwszy torcik, jaki robiłam w życiu! Dla fanów mocno czekoladowego ciasta i porzeczek. Nie jest zbyt słodkie, a masa porzeczkowa nadaje mu lekko kwaskowego charakteru. Całość uzupełnia czekoladowa polewa. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką Rewelacyjne ciasto, do którego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce - w tym przypadku są to maliny, robiłam jednak wersję z jagodami i truskawkami - i wszystkie(...)które mogą spodobać się dzieciom: Wafle śmietankowo-czekoladowe Wafle naszego dzieciństwa. Wypełnione masą śmietankowo-czekoladową - słodką, ale tak pyszną, że trudno się im oprzeć!  Krajanka krówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?!  Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek

Moje Qulinaria
Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy 631

sernik! „Sernik królewski, warszawski – duża blacha” świetnie się sprawdzi na wszelkie uroczystości (chrzciny, komunia, urodziny, imieniny, święta). Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie. Składniki ciasta kruchego (półkruchego): 4 żółtka 1 szklanka cukru 300 g masła w temp. pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej (ok. 500 g) 3 łyżki gorzkiego kakaa (niesłodzonego)   Nadzienie(...)grzałka góra-dół) . Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia (można papier „przykleić” do blachy, smarując ją w kilku miejscach masłem) . Do misy malaksera z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego włożyć ser (odlewając ewentualną wodę z sera – dobry ser wiaderkowy jej nie ma) i miksować przez około 2 minuty , do uzyskania gładkiej konsystencji (wyłączając od czasu do czasu

Moja Delicja
Sernik brzoskwiniowy 345

większości ciast staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej(...)puszki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić - masło utrzeć

Smakołyki Bereniki
W czym piec ciasto ??? 193

termoobiegu, która dzięki cyrkulacji powietrza wyrównuje temperaturę w całej komorze piekarnika a co za tym idzie przyspiesza proces pieczenia .  Termoobieg bardzo dobrze nadaje się do pieczenia bezy czy kruchych ciast inne ciasta wg mnie za bardzo wysusza. Należy jednak pamiętać , że temperatura z termoobiegiem jest średnio 20 stopni wyższa czyli np. ustawiając 180  stopni będzie ona równa(...)push({}); Orientacyjne temperatury i czas pieczenia Biszkopty 160-180 stopni przez 15 do 30 minut. Ciasto drożdżowe  160-180  stopni przez  15 do 50 minut.  Ciasta kruche 180-200 stopni  przez ok. 20-30 minut, Półkruche  od 180 do nawet 220 stopni przez 20-30 minut. Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach  przez

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik wiedeński 144

przejdzie mi ochoty a ich smaki przyprawiają o zawrót głowy :) Tym razem jest to sernik delikatny w smaku z nutką cytrusową, wypełniony po brzegi rodzynkami. Składniki: ciasto kruche - 1 szklanka mąki pszennej - 120 g masła - 1 jajko - 4 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa - 1 kg sera białego - 2 i 1/3 szklanki cukru(...)rodzynków - 10 jajek - skórka z jednej pomarańczy - sok z połówki cytryny polewa czekoladowa - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Podpiekamy

Zainspirowana w kuchni
Miało wyjść co innego, ale nie żałuję, czyli pyszne ciasto z jagodami:) 184

placek z jagodami z przepisu Agnieszki Kręglickiej wpadł mi w oko ze względu na nie-plackowy jego wygląd - kruche ciasto z założonymi mocno do środka brzegami wypełnione w tym środku nadzieniem jagodowym.   Od razu wiedziałam, że taki zrobię, zamieniając tylko mąkę na orkiszową i lekko korygując przepis zgodnie z Pięcioma Przemianami. I  nie po raz pierwszy moje ciasto(...)kruche okazało się tak kruche, że nijak nie udało mi się rozwałkować go i uformować tak jak w przepisie. Pozostało mi więc zrezygnować z tych planów i wylepić po prostu dno większą częścią ciasta, a mniejszą przeznaczyć na kruszonkę. W  efekcie nie miało to w sumie żadnego, bądź prawie żadnego znaczenia;) Ciasto było tak dobre, że za parę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik marmurkowy 146

Sernik obowiązkowo na święta być musi. W tym roku stawiam na tradycyjny ale z kakao. Polecam spróbować. Wychodzi puszysty.       Składniki : Kruche ciasto : * 100g masła * 100g cukru pudru * 225g mąki pszennej * 1 jajko Masa serowa : * kg twarogu sernikowego * 150g masła * 200g cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * 3 łyżki kakao * szczypta soli * sernix     Przygotowanie : Zagnieść kruche ciasto

Magiczne Życie Marty
Kruche babeczki z kremem jaglano-orzechowym 132

Ostatnio robiłam inne kruche ciasto i została mi taka niepozorna kulka. Nie byłabym sobą, gdybym jej nie spożytkowała. Na szybko upiekłam kruche spody do babeczek (są świeże do dwóch tygodni) a dziś wykombinowałam do nich wypełnienie w formie kremy jaglano-orzechowego. Składniki na kruche ciasto znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kruche-ciasto-z-kremem-agrestem-i-porzeczkami/ Krem: 100g suchej kaszy jaglanej- ugotować 100-150 g solonych

greenscarf
Jabłkowy przekładaniec 187

smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie(...)galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną margaryną, potem dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i dokładnie zagnieść

Ewusiowe Smaki

Proponowane wyszukiwania