krok - 500 przepisów (strona:6/34)

Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów 189

parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na paru kroplach oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Krok 2 Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce i dołożyć(...)Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę. Dodać wszystko do zupy. Wsypać szklankę soczewicy. Przyprawić zupę i podgotować chwilę. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Krok 3 Zupa ma się gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawać z pieczywem.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

CoolinarniePL
Hummus 176

150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cieciorkę należy namoczyć na noc a następnego dnia ugotować. Można ten proces przyśpieszyć dodając do gotowania łyżeczkę sody. Jednakże jeśli macie więcej czasu warto po prostu podgotować ją dłużej(...)sody nie dodawać. Ja niestety nie miałam czasu. Ugotowana powinna rozcierać się w palcach. Odsączamy ją i przekładamy do blendera z dzbankiem. Krok 2 Dodajemy pastę tahini, łyżkę oliwy, wodę, sok z cytryny, posiekany czosnek i sól. Blendujemy na gładką pastę. Przekładamy ją na duży płaski talerz i rozcieramy. Krok 3 Gotowy hummus skrapiamy oliwą z oliwek, możemy posypać

CoolinarniePL
Korzenne amarantuski p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 240

Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa50g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju kokosowego1 jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki sody kilka kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Krok 1W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania(...)wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Krok 2Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać dowolne kształty. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 10 minut, zależnie od grubości

CoolinarniePL
Warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim. Krótka recenzja. 160

kozie śmierć, i wysłałam swoje zgłoszenie. Wybrałam jeden z efektywniejszych deserów, pięknie prezentujący się tort truskawkowo-kokosowy z bitą śmietaną. Ograniczona ilością znaków kombinowałam jak w najprostszy sposób opisać krok po kroku produkcję tego małego i jadalnego dzieła sztuki. Domowe mleko kokosowe, dżem… a znaków tak mało, ale w końcu się udało i przepis został wysłany. Po kilku dniach nawet(...)zapomniałam, pewnie myślałam, że ktoś inny wygra… a tu nagle kubeł zimnej wody!! Pierwszy konkurs w którym wzięłam udział i od razu wygrana… zaskoczeniu nie było końca. Wielkimi krokami zbliżał się czas odebrania nagrody, udziału w warsztatach z kucharzem Grzegorzem Łapanowskim. 22.08.2013 tego dnia wielce podekscytowana ruszyłam z kulinarną misją podboju stolicy, byłam również pełna obaw… nieznajomi ludzie

Malinowe Pocałunki
Kuchnia włoska usystematyzowana. 168

Sardele zapiekane z ziemniakami. Jakiś czas temu otrzymałam do wydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam jest

Brzuszki Łakomczuszki
Torcikowa szkoła: rysunki na torcie 227

Kochani, od dziś na kolorowo-torcikowo rusza nowy cykl postów zatytułowanych "Torcikowa szkoła"W ramach "Torcikowej szkoły" przekazywać Wam będę istotne wskazówki dotyczące dekorowania tortów. Pokażę krok po kroku, jak powstają dekoracje.Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten cykl.Dziś zaczynamy :)LEKCJA 1 - rysunek na torcie Często dzieci na torcie, pragną mieć ulubionego bohatera kreskówki.Wymalowanie postaci wcale

kolorowotorcikowo
Czekoladki z nutką chili 129

się właśnie nowa kolekcja wydawnictwa   DeAgostini  pod tytułem "Domowe słodkości". W pierwszym numerze znajdziecie między innymi przepis na domowe czekoladki  wkształcie serduszek. Instrukcja wykonania prowadzi Was krok po kroku, jak je wykonać. Ja troszkę ten przepis zmieniłam i dodałam pikantne chili.  Wraz  z pierwszym numerem dostaniecie również różową foremkę do formowania czekoladowych serduszek i pudełeczko

Kulinarne przygody Gatity
SYRYJSKIE "RACUCHY" ZIEMNIACZANE 320

bardzo lubiane przez dzieci. Na poniższym zdjęciu widać racuchy, które zrobiła Syryjka i przyniosła nam do biura na obiad. Placki podaje się z aromatycznymi sałatami. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje

Przepisy Aleksandry
MUFFINY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ 208

rodzajem tego wypieku. Przepis, który Wam przedstawiam jest bardzo szybki i prosty (w godzinę przygotujecie i upieczecie babeczki). Jagody można zastąpić, np. brzoskwiniami, malinami czy bakaliami. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje

Przepisy Aleksandry
Foccacia z mozzarellą, zielonym pesto, pomidorkami i parmezanem 131

dodatki. Posypujemy parmezanem. Pieczemy 30-35 minut do zapieczenia sera.  Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!  Przepis na ciasto pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Gotowanie krok po kroku" Zavan Laury

Chocolate Muffin Blog
pierogi ruskie 363

proporcje można zmieniać według własnego gustu. Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto na pierogi zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało.  Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>>  CIASTO NA PIEROGI 2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych pierogów.    a) Ugotowanie wcześniej (najlepiej poprzedniego dnia) i wystudzone

Kulinarnie z Polką na Kresach
Domowe ciasteczka dla psa 209

chemii i ulepszaczy. Proste składniki. Razowa mąka, spora ilość świeżej marchewki, prawdziwe masło i miód. Tylko cztery elementy, a radość psiaka bezcenna. Moje psy asystowały mi prawie na każdym kroku przygotowań. Uwielbiają marchewkę a zapach masła nęci chyba każdego czworonożnego pupila. Czy ciasteczka są smaczne? Są! I w dodatku możecie sami się o tym przekonać, bo ciasteczka nadają się(...)piekarnika. Zostawić chwilę na blaszce by lekko przestygły. Ostrożnie przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnej puszce. Smacznego psiaki! :-)    Toffik nie odstępował ciasteczek na krok.. jego wzrok mówił wszystko: "No daj ciasteczko, daj, to przecież wszystko moje..." Spytka od razu chciała uciec i ciasteczko schować

maniapieczenia
Kostka jaglana z musem dyniowym 139

glukoza listonic_name = "Kostka jaglana z musem dyniowym (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 torebka kaszy jaglanej (100g) kilkakostek dyni (mrożonej lub świeżej) glukoza " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kaszę gotujemy ok. 20 minut. Następnie jeszcze ciepłą blendujemy na gładko, lekko dosładzamy i przekładamy do głębokiego talerzyka lub miseczki. Wstawiamy na noc do lodówki. Krok 2 Dynię gotujemy

CoolinarniePL
Ryba w papilotach 190

SKŁADNIKI: 4 filety morszczuka mieszanka warzyw na patelnię sok z połowy cytryny oliwa z oliwek tymianek, słodka papryka, chili, sól, pieprz KROK 1: Filety rozmrozić, dokładnie osuszyć Z obu stron skropić dokładnie cytryną, posolić i popieprzyć Mieszankę warzyw rozmrozić lub samodzielnie przygotować (talarki ziemniaków, plasterki cukinii, różyczki brokułu, papryka, cebula, kukurydza etc) Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami(...)polać odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać KROK 2: Na środku papirusu ułożyć warzywa, a na nich rybę Zawinąć dokładnie papirus na kształt cukierka, tak by ryba i warzywa były dokładnie przysłonięte papirusem Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec około 25 minut SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt

smacznieinatemat
Zapiekanka z pieczarkami 187

SKŁADNIKI: 1 bagietka 6 dużych pieczarek 1 czerwona cebula ok. 15 dkg żółtego sera (np. królewski, salami, gouda) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju KROK 1: Pieczarki pokroić w plastry a cebulę w drobną kostkę Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pieczarki, dopóki woda z grzybów nie odparuje Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty(...)KROK 2: Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować bardzo cienko masłem Czosnek przecisnąć przez praskę, rozsmarować na bagietce Podsmażone pieczarki oraz celę ułożyć równomiernie na bagietce, posypać żółtym serem Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (dopóki ser się nie roztopi) SMACZNEGO!!! Ilość: 1 osoba Koszt

smacznieinatemat