krok - 500 przepisów (strona:8/34)

Chleb z dynią na zakwasie żytnim 174

klik), co też uczyniłam.Przepis na chleb z dynią podsunęła mi Dorota z bloga ugotujmyto w swoim wpisie. Odsyłam do niej nowicjuszy, ponieważ fajnie pokazuje krok po kroku jak wygląda ciasto na danym etapie przygotowań. Przepis odtworzyłam wiernie z tym wyjątkiem, że nie dodawałam pestek dyni i moje puree z dyni było o wiele bardziej rzadkie, przez

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. I - David Lebovitz, "Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści" 141

jest Ed Anderson. Oprócz zdjęć potraw, które jak wcześniej pisałam, pojawiają się nie przy każdym przepisie, znajdziemy w książce panoramy miasta, zdjęcia z targów, a czasem fotografie jak krok po kroku wykonać daną potrawę lub jej część. Fotografię są oczywiście bardzo ładne, ale bez zbędnego zadęcia. Nie ma tu wydumanych stylizacji. Ich siłą jest prostota, trochę reportażu i kolaże

W kuchni wieczorem
Wielkanocna baba drożdżowa z serem 183

wyszła idealna? Każdy ma swoje sposoby, mam i ja - a dzięki temu i Wy zaraz je mieć będziecie. Poniżej przedstawiam Wam mój sposób na wielkanocną babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować polecam  dodanie masy serowej. Dzięki niej baba zyskuję na smaku. Ale to nie jest przymus, bez niej babka jest równie dobra, prawdziwie tradycyjna.Składniki

Słodkie Przyjemności
Chałka 218

końcowego efektu bardzo dumna. Wbrew pozorom to zaplatanie nie jest takie łatwe jak by się wydawało. Przyznam się szczerze, że zaplatałam oglądając filmik na którym pokazane jest krok po kroku jak to zrobić a mimo to podejmowałam kilka prób. Was również namawiam na pieczenie i zabawę w zaplatanie.Składniki:0,5 szkl letniej wody40 g drożdży świeżych500 g mąki pszennej

Ala piecze i gotuje
Biszkopt 329

pewniak. Nigdy mi się nie zdarzyło, aby nie wyszedł. Proporcje, które podaję poniżej są na tortownicę o średnicy 26cm. Przepis dostałam lata temu od mojej koleżanki Halinki. Biszkopt – krok, po kroku.    Składniki:  - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 łyżka cukru z wanilią- 3  łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki oleju

mojewypiekiinietylko
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 199

łyżki zmielonego siemienia lnianego5 łyżek ksylitolu50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)50g żurawiny, rodzynek, owoców gojiolejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych Sposób przygotowania Krok 1Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno) i trzymać(...)ogniu do zagotowania. Dodać starte jabłko i pozostałe bakalie (migdały zostawić na sam koniec do posypania). Zostawić do przestygnięcia, dodać posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

CoolinarniePL
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 145

orzechowego0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaprzyprawa do piernika i cynamon1/3 szkl suszonej żurawiny4 łyżki płatków migdałowych1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy)2 łyżki melasy z karobu Sposób przygotowania Krok 1 Siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać

CoolinarniePL
Chalki kardamonowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.51 175

się dzieje w przypadku kardamonu. Uwielbiam jego smak, zapach a wypieki ze szczyptą lub dwiema zmieniają zdecydowanie swój charakter. Inspirację chałkową przyniosła książka "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Nie mogłam im się oprzeć choć przepis wcale nie był opatrzony

Dzieje kuchennej Wiewióry
Burgery z Lososia czyli Srodowe Rybki odc.52 199

Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Kolejny koncept na łososia. Z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku".  Burgery z Lososiana 4 małe kotleciki:300 g łososia bez skóry i ościszczypta płatków chilipół łyżeczki soli1/2 łyżki mąki ziemniaczanejpół jajkapół łyżki masłasos:pół startego jabłkapół pęczka szczypiorku, posiekanego100

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki z choinkami 302

Babeczki z choinkami to świąteczna propozycja z zeszłego roku (można zobaczyć ją tu). Dziś możecie prześledzić na filmie jak powstaje krok po kroku.Potrzebne będą:Babeczki waniliowe lub czekoladoweKrem budyniowyBiały lukier: taki lub najprostszy z wody i cukru pudru+ zielony barwnik spożywczy, kolorowe cukrowe koraliki, kokos   Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Sushi w tempurze 147

sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób.Będziemy potrzebować kilku zwiniętych w nori rulonów maki-sushi (niepokrojonych!). Jeśli jeszcze nie wiecie jak je przygotować, polecam zajrzeć tu: Sushi, krok po kroku. W tempurze świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy

Food Square
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 145

łodydze, a następnie przekroić na pół. Z połówki należy wyciąć kolczaste wnętrze zwane bródką. Jeśli nie opisałem tego jasno, to polecam zajrzeć na tę stronę, gdzie wszystko jest opisane krok po kroku. Obrane warzywo należy pokroić na cienkie paski i wrzucić do wody z cytryną, co zapobiegnie sczernieniu.Na patelni klarujemy masło. Następnie odcedzamy karczochy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy

Food Square
Szparagi 159

delikatności.Zawsze jednak należy pamiętać o dodaniu octu, który przyspiesza ścinanie się białka.Idealne jajko w koszulce powinno przypominać kulkę mozzarelli, zarówno wyglądem jak i konsystencją. A oto instrukcja krok po kroku jak je przygotować:1. Jajko rozbijamy delikatnie do małej miski, tak aby żółtko się nie rozpłynęło.2. Do rondla wlewamy wodę z łyżką octu.3. Gdy woda się zagotuje

Smakowity Blog Kulinarny
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 111

Piątek, a więc pieczywko. Mniam.I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burza. I bułki z pokrzywą 132

niego chce się przytulać. Jednak gdy przychodzi burza lub Sylwester, albo inne straszne rzeczy, wtedy przychodzi po ratunek do mnie. Gdy w nocy wstawałam z łóżka, dreptała za mną krok w krok. Biedactwo moje malutkie...Na szczęście burza przeszła, i Ptysia mogła iść spać. Ja nie, bo gdy w końcu udało mi się zasnąć, zadzwonił budzik, i trzeba było jechać

Pożeraczka, czyli raz adobrze