gęsty i puszysty o konsystencji majonezu., żółtka muszą być ogrzane do temperatury pokojowej, można je też ubijać na parze. Sos grzybowy. Sezon grzybowy zmierza do nas wielkimi krokami, są już pierwsze piękne okazy prawdziwków, podgrzybków i kozaków. Dziś zrobiłam pyszny sos grzybowy, doprawdy palce lizać! SKŁADNIKI: świeże grzybki - ile macie(ja miałam około 1/2 kg. gotowanych
Kuchnia Beatymała czerwona cebula 3 łyżki soku z cytryny przyprawy tymianek, bazylia, sól, pieprz, czerwona papryka sos balsamiczny malinowy (zakupiony w lidlu) 0,5 łyżeczki masła klarowanego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jarmuż myjemy, pozbywamy twardych łodyg. Cebulkę kroimy w kostkę. Masło rozgrzewamy na patelnię i szklimy cebulkę. Następnie dodajemy jarmuż skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy ok 3 minut. Przyprawiamy
CoolinarniePLwielodzietne były, więc wieczorne schadzki nie mogły się kończyć "na fochu" (no, chyba, że się godzili nocami). Dziś chcieliśmy, to mamy XXI wiek. "Gdzie ci mężczyźni" słychać na każdym kroku (choć i "gdzie te kobiety" by pasowało w tych czasach). Patrzymy tak na naszych facetów i... cholera, gdzie oni by tam na polowanie poszli? Łowy? - Chyba tylko w markecie
Wypisz Wymalujbiałego barszczu. Jeśli ktoś oczekuje od tych placuszków, że będą kruche, takie do kawy, to powiem od razu, to są placuszki postne- przaśne :) Przepis z "Cztery kroki do zdrowia"- Stefania Korżawska
Proste Potrawychrzanem z dodatkiem kurkumy. Różne chrzany jadłam i w skali od 1-10 ten przepis jest strzałem w 10 - tkę :). Dodaje ten przepis, bo Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i jeśli uda się Wam kupić korzeń chrzanu to polecam domowy wyrób, bo oprócz walorów smakowych posiada również przepiękny słoneczny kolor. Składniki na 6 małych słoików: 1/2 kg chrzanu
Apetyczna babeczkacałkowicie miękka (uzupełniamy co jakiś czas ubytek wody). Wodę gotujemy w garnku i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe a potem dodajemy gotową cebulę. Dodajemy także serek oraz przyprawy. Następny krok jest najtrudniejszy: należy znaleźć kogoś kto nam użyczy blendera. (Zdaje sobie sprawę że nie jest to idealne danie na studenckie, ubogo wyposażone kuchnie ale czasem udaje się pożyczyć wiele ciekawych
Tanie przepisy studenckiemocno pachnieć, ale nie palić się :) dodajemy cebulę, pomidory, seler naciowy i drobno pokrojoną papryczkę chili (można pominąć chili jeśli chcesz łagodne curry). Wszystko dusimy 2-3 min. Kolejny krok to wlewamy całą zawartość opakowania passaty i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Teraz czas na czosnek, przeciskamy dwa ząbki i teraz dodajemy bakłażana. Zmniejszamy ogień i dusimy
vegetaniesię lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory (całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić, najlepiej na patelni np. drewnianą łyżką. Kolejny krok to dodanie cukinii i przeciśniętego czosnku. Tak dusimy wszystko, aż cukinia zacznie mięknąć, doprawiamy pieprzem, ziołami i drobno posiekaną papryczką chili. My nie solimy tej potrawy, ponieważ pomidory mają
vegetanieOczywiście było to jeszcze przed wydarzeniami na Majdanie, Kijów był niezwykle spokojny i piękny. Nadal zapewne jest piękny, jednak to już nie to samo miasto. Będąc w Kijowie pierwsze kroki skierowaliśmy do tradycyjnej restauracji na wypróbowanie lokalnych specjałów. Najbardziej utkwiły nam smakowo pierogi z kapustą i ziemniakami. Niezwykle smakowały, a do tego wspaniałe lokalne piwo :) Można je czasem kupić
vegetanielekko wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy razem ok. 5 min. Teraz dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, powinny być niewielkie, jeśli macie duże to pokrójcie je w ósemki. Kolejny krok to przeciskamy czosnek i dodajemy do warzyw, posypujemy sporą ilością cząbru, pieprzu oraz 1/2 łyżeczki sambal oelek. Wszystko razem dusimy kilka minut i na koniec dodajemy puszkę fasoli razem
vegetaniewodą lub tak jak my to robimy, bulionem warzywnym. Wtedy do gorącej wody dodajemy 1/2 kostki bulionu warzywnego. Kaszę odstawiamy na 25 min. pod przykryciem, musi wchłonąć wodę. Następny krok to wstawiamy w małym garnku wodę na makaron. Najlepiej zagotować wodę w czajniku i przelać wrzątek do garnka, do którego wrzucamy makaron, dodajemy nieco soli i łyżeczkę kurkumy. Teraz kroimy
vegetanietaki 100% eintopf :), ale ważniejszy jest czas przygotowania. Tak więc zaczniemy od wstawienia ziemniaków w osobnym garnku, niech się gotują, a my w tym czasie przygotujemy resztę. Następny krok to pokrojenie papryki, cebuli i buraka w dość grubą kostkę. Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy warzywa do lekkiego przesmażenia. Kiedy warzywa lekko przesmażą się wlewamy
vegetanietaktykę. Nauczyliśmy się odruchu czytania składu produktów i już dawno przeszliśmy na produkowanie smakołyków w domu. Przynajmniej mamy pewność, że są z dobrych składników. W świecie, gdzie na każdym kroku mamy chemię w żywności, takie podejście jest naprawdę dobre i powinno się to promować wszędzie. Tak więc polecamy Wam takie zachowania i szukajcie dobrych produktów, nie kupujcie dlatego, bo jest
vegetaniepysznego :) Będąc w markecie wypatrzyliśmy fajny chleb drwalski, taki niewielki, ciemny z dużą ilością nasion. Pyszny :) Od razu wpadła nam myśl do głowy, że na ciepło będzie super ! Kolejne kroki w sklepie zaprowadziły nas na nasze ulubione stoisko z warzywami i tam kolejne olśnienie. Zrobimy nadziewany chleb z warzywami. Oczywiście kupiliśmy to i owo, i szybko do domu realizować myśl
vegetaniemała cebula 2-3 ząbki ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 słoik selera w paseczkach 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy na oliwie. Makrelę pozbawiamy ości i kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli i czosnku. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy groszek i selera
CoolinarniePL