być solone100g migdałów100g orzeszków ziemnych PRZYGOTOWANIE:Wedle życzenia, orzechy można uprażyć na patelni lub w piekarniku, aż delikatnie zbrązowieją, jednak należy uważać, aby ich nie przypalić- ja ten krok pominęłam, gdyż nigdy nie prażę orzechów do masła- wolę "naturalne"Orzechy w razie potrzeby podzielić na dwie porcje, wrzucić do miski blendera i miksować przez około 7 minut robiąc przerwyBlendować
peanutbuttermonsterknajpek, są tętniące życiem place oraz ustronne miejsca do spacerów. Tbilisi oferuje bardzo dużo biorąc pod uwagę jak małym krajem jest Gruzja. Od razu zauważycie, że stare na każdym kroku przenika się tu z nowym. Piękne budowle mieszają się z postkomunistycznymi blokami z wielkiej płyty. Biedne domy stoją obok tych bogatych.Nad starówką króluje wzniesienie z twierdzą Narikala. Mury twierdzy powstały
Poezja smakuDziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc pod uwagę ewentualność pracy w Niemczech, ćwiczę na każdym kroku. Pomyślałam, że blog będzie do tego idealnym rozwiązaniem. Jeśli ktoś zauważy jakiś błąd, proszę o zwrócenie uwagi :)Heute ist ganze anders, weil in zwei Sprachen: auf polnisch und deutsch
W kuchni Karmel-itkiwymieszać. Następnie rozgrzać łyżeczkę masła i obsmażyć na nim przygotowane wcześniej śliwki. W każdym serku camembert naciąć kieszonkę i łyżeczką usunąć trochę sera, by zrobić miejsce na śliwki. Kolejny krok, to nałożyć porcję śliwek do każdego serka mniej więcej 1 łyżeczka. Roztrzepać jako i zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który został po wydrążeniu dodać do pozostałych śliwek
pieprzny smaczekmomencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam).Zupę zostawiamy na małym ogniu, posypujemy pietruszką.Grzanki&boczek:Na łyżce oliwy podsmażamy boczek.Pokrojone pieczywo dorzucamy do boczka (lubię jego smak w grzankach, ale oczywiście możecie to robić osobno
Kitchens AlphabetŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a u mnie w domu już pachnie piernikami. Ile one frajdy sprawiają, bo każdy może sobie swojego piernika stworzyć :) A wy już pieczecie? Czekam na choinkę, z utęsknieniem do tego śnieg i będę w raju świątecznej magii :)porcja na ok 160 piernikówSkładniki:200 g masła550 g miodu250 g cukru1200 g mąki 1 opakowanie
Niezły Młynekrozmokło, ale co tam. Weź zrób temu czemuś "jakieś" zdjęcie na którym to jakoś wygląda. Nie ma to jak iść równo z deszczem, hahah, i widzieć, że 2-3 kroki przed tobą nadal jest sucho., ale i tak zdążyłam z mamą przed tym najgorszym który pada aktualnie za oknem(a może raczej ulewą? jakby ktoś wodę z wiadra lał
More food, love and dreamsbananem, mleczkiem kokosowym i daktylamiNa wiele rzeczy zabieram się zbyt długo, bo za bardzo lubię odkładać coś "na potem", czasami zbyt bardzo boję się zrobić ten "pierwszy krok", czasami jestem po prostu zbyt leniwa.Ale, ostatnio chcę zmian... małych, dużych.. wszelkich. Nie odkładam na później, działam.W kuchni też coraz to nowe rzeczy odkrywam, choćby to brownie które od dobrych
More food, love and dreamsZima zbliża się wielkimi krokami i daje nam o tym znać mrożąc nam nosy i policzki. W ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo) w miodowym karmelu. Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba
Symfonia Smakównagrzanego do o temperatury 180 °C, piecz około 30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest już mokre. Po upieczeniu wyjmij piernik z foremki odstaw do wystygnięcia.Tak samo (krok 6 i 7) postąp z pozostałymi częścioma ciasta. Ostudzone blaty ciasta piernikowego przełóż papierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba i odstaw na 2-3 dni.Ka
Grahamka, weka i kajzerkausługi. Potwornie nachalni, co jest jedynym minusem tej wycieczki.To był lipiec. Było bardzo gorąco, a w Dolinie Królów było jak w piekle, ale słońce nie opuszczało nas ani na krok, wygrzałam się za wszystkie czasy. Polecam tę wycieczkę, bo starożytny Egipt jest pełny magii i tajemnic.Zobaczyliśmy : Luksor, dawną stolicę Egiptu- Dolinę Królów- Świątynię Hatchepsut, piękną i ogromną- Kolosy
Pasje Jolkipierwsza jest lepsza, bo szybciej obchodzisz się z ciastem, które nie było dodatkowo chłodzone. W wersji z folią ciasto po zagnieceniu polecam przed wałkowaniem jednak chwilę schłodzić.W następnym kroku nakłuć ciasto widelcem, aby w czasie pieczenia nie wyrosło bardzo-bardzo wysokie. Jeżeli chcemy mieć bardzo cienki spód obciążmy ciasto fasolą. Polecam jednak wersję z nakłuwaniem :).Ciasto wsadzamy do nagrzanego
Eat Shrimpsdostać, kilka miesięcy jej nigdzie nie mogłem znaleźć, aż dziś przypadkiem będąc w okolicy, wszedłem do sklepu pewnej sieci, do której mi nigdy nie było po drodze. Pierwsze kroki skierowałem na półki z herbatami ( 3/4 sklepu obszedłem, żeby ją znaleźć ) i oczom nie mogłem uwierzyć, moja ulubiona herbata tam była :) Po mojej wizycie, już jej nie mają :) Zapas trzeba było
Parowar FacetaSezon grillowy zbliża się nieubłaganie. Na razie może i małymi krokami, ale z każdym tym zimnym, jesiennym dniem coraz bliżej do wiosny oraz lata ;) Postanowiłem na obiad zrobić szaszłyki. Dobór produktów miał być troszkę inny, ale niestety po odwiedzinach w 3 sklepach, stwierdziłem, że trudno, zrobię ubogą wersje ;) Zakup patyczków do szaszłyków, to też niełatwe zadanie o tej porze roku
Parowar Faceta