oryginału, nie przejmujemy się bo jest dobrze doprawione, nasze własne i dokładnie wiemy co jest w środku. Dla wszystkich miłośników domowych wyrobów, także dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w tym temacie pomocna będzie strona Dobra Kiełbasa. Znajdziecie tu wszystko od wskazówek, przez przepisy, po sklep w którym odstaniecie wszystko co będzie Wam potrzebne do przygotowania domowych wędlin i kiełbas
OstryKęsJakiś czas temu wspominałam Wam o moim Zielonym Balkonie, a dokładnie pierwszych krokach w tworzeniu. Ostatnie zdjęcia były z 17/04/2013 dzisiaj chciałam Wam pokazać jak moje ziarenka zachowują się po 10 dniach. Liczę też na rady, ponieważ przyznam, że nie mam pojęcia co z nimi dalej robić. Największym zaskoczeniem i moją dumą - ojakpięknierośnie! - jest groch 6 tygodniowy. Niestety
Brzuszki Łakomczuszkicukru pudru zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką, jeśli mamy foremkę silikonową pomijamy ten krok. Następnie wygniatamy formę ciastem i przykrywamy folią aluminiową. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię
Ze smakiem i z pasjąCzęść czekolady wylałam na spody ciasteczkowe, rozsmarowałam ją, na nią wyłożyłam truskawki i polałam je odrobiną czekolady, część czekolady wylałam na szklaną deskę i wstawiłam wszystko do lodówki. Kolejnym krokiem było zabranie się za masę herbaciano - serową. Ser biały zmiksowałam w blenderze na gładką masę, do której dodałam cukier i sok z cytryny. W drugiej miseczce ubiłam kremówkę z przesianą
Blondynka Gotujepozostał niedosyt. Co do następnego wystąpienia, to muszę przyznać, że zrobiło na mnie wrażenie. Rzecz była o książce kucharskiej i gotowaniu osób niewidomych. Ja, widząca, kaleczę się na każdym kroku. Aż wstyd się przyznać. Natomiast tutaj okazało się, że Pan ma wszystkie palce i specjalnej krzywdy nigdy sobie nie zrobił. Cóż, łamaga ze mnie i tyle. Poza tym to doświadczenie
Ratunku obiadKałuże zamarzły, a nawet "spotkałam" dziś trochę śniegu... i poczułam, że Święta zbliżają się wielkimi krokami, mimo że jeszcze nie słyszałam w radiu "Last Christmas" - ale może tylko dlatego, że radio w aucie mam popsute i mogę słuchać tylko płyt;) Pora na pierniki i pierniczki...Trzeci raz w życiu piekłam piernik. Pierwsze dwa przepisy poszły w niepamięć, więc zaczęłam się
Kraina Tysiąca Smakówdotrzeć samochodem, kursuje także tam autobus MPK nr 20. Każdy, kto zobaczy Luxor z pewnością go zapamięta, bo budynek robi wrażenie. Posiłkując się poprzednią wizytą, wiedziałam gdzie kierować swoje kroki. Z recepcji zaprowadzono nas do zarezerwowanego dwuosobowego stolika i już za chwilę pojawił się obok nas kelner proponując na początek wodę mineralną. Okazało się, że menu na naszą wizytę skomponował
Pasja Smakudlatego z ciekawością wyczekiwałam chwili, w której w końcu odwiedzę pizzerię skrywającą się za czarnym bannerem i ciemnym tynkiem. Akurat mieszkałam w okolicy, a do pizzerii miałam dosłownie kilka kroków. Dłużej nie dało się odwlekać wizyty w lokalu przy ulicy Weteranów, zwłaszcza, że pizzeria zbierała dość pochlebne opinie. Ten wpis jest efektem dwóch wizyt w Al Nero. Po pierwszej
Pasja Smakuwyciągnięcie ręki. Różne smaki, kolory, może niezbyt to wszystko zdrowe ale smaczne z pewnością. Dla starszych gdy były małe przygotowywałam kisiel na bazie kompotu malinowego. Uwielbiały go. Teraz poszłam krok dalej, kompot zamieniłam na mrożone owoce, duuużą ilość tych owoców. Wyszło z tego CUDO, kisiel meeega owocowy, ogromnie wciągający, wprost przepyszny, to moje małe uzależnienie... ;-)Polecam zdrową porcję witamin. Ostatnio
Smaczne Zdroweniewinnie. Kiedyś moja Córka zajadając kanapkę z olejem kokosowym stwierdziła iż smakuje jej ona tak jakby jadła ze smalcem... Mózg przetworzył olej kokosowy po wyglądzie na smalec... ;-)Poszłyśmy o krok dalej i stwierdziłyśmy, że skoro taki czysty olej sprawia wrażenie smalcu, to gdyby go jeszcze doprawić tak jak przyprawiamy normalny smalec, to dopiero musiałby być smak. Od pomysłu do realizacji
Smaczne Zdrowesitku i posypujemy solą. Zostawiamy na ok 30 min, aż puści gorzki sok. Po tym czasie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja nie miałam tyle czasu i ten krok pominęłam i faktycznie mój bakłażan był troszkę gorzkawy. Bakłażan smażymy w głębokim tłuszczu do lekkiego zbrązowienia i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Na suchej, teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii. Na osobnej patelni
Mia Cucina Sofietajesieni: rześkie poranki, jeszcze gorące dni i podogne, aż czerwone zachody słońca. Te ostatnie zawsze wróżą piękny kolejny dzień, bezchmurne chabrowe niebo i czyhające na każdym kroku nitki babiego lata. Chwilo trwaj) Wrzesień to również miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek. Ciasto na tartinki, to kruche ciasto na oleju, które
Mia Cucina SofietaPrzepisy na potrawy słone, obiadowe, desery, ciasta, przetwory i wiele innych, nic nas nie ogranicza (cóż... może czasem dostępność produktów i pieniądze ;)) uwieńczone mnóstwem zdjęć. Ale do rzeczy!Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość świeżych sezonowych warzyw i owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne
Symfonia SmakówSerwus! Nastały barrrrdzo mroźne dni, a dla nas, studentek to okres zaliczeniowy na uczelni. Sesja egzaminacyjna idzie do nas wielkimi krokami ( niemal tak wielkimi jakimi przyszła zima) i właściwie nie ma czasu, by się złapać za cokolwiek.. Jednak dziś po porannych zaliczeniach postanowiłam popędzić do kuchni, by coś upiec.. A, że z lodówki "uśmiechały się" do mnie
Symfonia SmakówWitamy serdecznie! Wiosna nadchodzi wielkimi krokami, dni coraz bardziej słoneczne i cieplejsze, a u nas ciągle nowe pomysły. Tym razem dostałyśmy możliwość przetestowania makaronów od diet-food.pl. To popularne na azjatyckim rynku makarony roślinne z rośliny o nazwie konjac. Jej korzeń wykorzystywany jest od ponad 2000 lat w kuchni japońskiej. Zawiera on glukomannan, czyli jeden z rodzajów rozpuszczalnego
Symfonia Smaków