krok - 500 przepisów (strona:15/34)

Kokosanki 169

dodając cukier puder.Sposób przygotowania:Mąkę, proszek do pieczenia i sól  łączymy ze sobą w jednej misce. W drugiej, ubijamy masło i cukier  na gładką masę. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka i dodanie cukru z wanilią.  Następnie dodajmy po łyżce mąki, miksując do czasu połączenia się składników. Na koniec dodajemy do ciasta masę kokosową i dokładnie mieszamy

Słodkie Przyjemności
Babka pisakowa z orzechami włoskimi 137

Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając.Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy razem z proszkiem do pieczenia w oddzielnej misce i dodajemy do maślanej masy. Ostatnim krokiem jest ubicie piany z białek i dodanie jej do masy. Ja to zrobiłam w dwóch turach, za pierwszym razem po prostu dokładnie wymieszałam, a za drugim już tylko lekko poruszałam

Słodkie Przyjemności
Najprostszy chleb bananowy 333

soliSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 170`C.W misce mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Orzechy łuskamy i miażdżymy, dodajemy do masy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki wymieszanej z sodą i solą.Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około 60 minut.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Zimowe ciasto żurawinowo-jabłkowe 134

początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian ze śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę

Słodkie Przyjemności
Miodownik 127

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Coraz więcej propozycji wpada mi w oczy, ale wcale nie jestem nimi zachwycona, być może jest to związane z minionymi świętami, nie wiem. Ja jeszcze nie wiem co znajdzie się w moim Sylwestrowym menu, być może będzie to Miodownik który ostatnio wypróbowałam. Jest dużo fajniejszy w smaku niż piernik, a mimo wszystko ma w sobie

Słodkie Przyjemności
Waniliowy sernik bez maki 263

mielimy. Dodajemy cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy  rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę

Słodkie Przyjemności
Deser z Kiwi 184

miksujemy na mus - odstawiamy.Do wysokich naczyń wlewamy około 1/3 musu z kiwi, następnie dodajemy na wierzch 3-4 łyżki jogurtu naturalnego. Wyrównujemy - w razie potrzeby wycieramy naczynie do czysta.Kolejnym krokiem jest wlanie na jogurt około 3 łyżek musu z truskawek i udekorowanie pucharka gotową bezą.*Smacznego!*Deser najlepiej przygotować przed samym podaniem. Składniki można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce

Słodkie Przyjemności
Zielony smoothie egzotyczny 135

Wiosna zbliża się wielkimi krokami szkoda by było, żeby tuż przy mecie rozłożyła nas jakaś choroba, dlatego dziś polecam wszystkim bombę witaminową! Robi się je momentalnie, a smakują idealnie. Dziś na śniadanie na przykład robię sobie takie zielone smoothie z kiwi, banana i pomarańczki. Takie zestawienie owoców nie dość, że zahamuje apetyt na słodycze, to jeszcze pokryje dzienne zapotrzebowanie

Słodkie Przyjemności
Biskwity 177

kina, ale jutro nie odpuszczę! Zrobię sobie jakąś długą, przyjemną wycieczkę, w końcu muszę zrzucić troszkę tego i owego przed prawdziwym latem. Już nawet poczyniłam w tym kierunku pewne kroki, zaczęłam ćwiczyć JOGĘ! Ha, humor od razu się człowiekowi poprawia, jakieś lepsze nastawienie jest, no i ta gibkość. Jedyny minus? Ograniczam słodycze, ograniczam a nie rezygnuje. Jedno takie ciacho jeszcze

Słodkie Przyjemności
Kopiec gruszkowy 145

wbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy, następnie dosypujemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości - utworzenia się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy.Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Tarta orzechowa z gruszkami 167

ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowanie kremu orzechowego:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy.Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki. Po wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy.Wierzch dekorujemy pokrojonymi na plasterki gruszkami i posypujemy cukrem cynamonowym.Wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Pączusie bez drożdży 161

cukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy masę

Słodkie Przyjemności
Zapiekane kajzerki z jajkiem 284

nagrzewamy do 180`CNa samym początku przygotowujemy pucharki – kajzerkom odcinamy wierzch, następnie wydrążamy środek, lekko ugniatając spód. Na dno każdej bułki wsypujemy pokrojoną na drobno szynkę i szczypiorek. Ostatnim krokiem jest wbicie do każdego pieczywa po jednym jajku.Tak przygotowane pucharki wstawiamy do piekarnika na około 5-7 minut – do momentu ścięcia się jajka. Przed podaniem posypujemy je solą i pieprzem

Słodkie Przyjemności
Fish and Chips 171

kiedyś? Możecie coś polecić, może jakaś fajna knajpka, abo po prostu danie do wypróbowania? Mi z WB kojarzy się tradycyjne Fish and Chips - ciekawa jestem, czy rzeczywiście na każdym kroku, można napotkać w ulicznych knajpkach ten fast food - który, ja osobiście, jestem pewna polubiłabym od razu! Fish and Chips to typowe dla Londynu - uliczne danie, podawane w gazecie

Słodkie Przyjemności
Wykwintna beza z truskawkami 145

cukru pudru250 g serka naturalnego - nie solonego0,5 kg truskawekSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Ostatnim krokiem jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z cukrem pudrem i dodawanie tej mieszanki stopniowo - mniej więcej łyżeczka na minutę miksowania.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy w dwóch

Słodkie Przyjemności