krem - 19817 przepisów (strona:798/1322)

"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 110

tradycyjnych, często zapomnianych przepisów. Zawiera ona też wiele wskazówek i rad doświadczonej gospodyni.  W książce znajdziemy przepisy na: Zupy - np. chłodnik z mięsem z kurczaka, zakwas buraczany, zupa krem szparagowa, luksusowa zupa z kabaczka czy staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna

kruche babeczki
W domu: krem z cukinii 161

oknem zima i mróz, więc na obiad warto zjeść coś rozgrzewającego. Co sprawdzi się lepiej niż kremowa zupa? Tym razem krem z cukinii z serem i grzankami. Zapraszam! SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie 1 opakowanie mrożonki bukiet warzyw kwiatowy (ja używam Hortex) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa

Kuchnia w biegu
Krem z bakłażana i mięty 99

Delikatny krem z bakłażana z orzeźwiającą miętą. Składniki 700-800 g bakłażana 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 650 ml bulionu drobiowego 1 łyżka mięty 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na blaszce układamy bakłażany, zapiekamy 1,5 godziny w temperaturze 190°C. Następnie studzimy i obieramy

R'n'G Kitchen
Kokosanki - pycha 259

Składniki: 2 jaja 100 g cukru 200 g wiorkow kokosowych szczypta soli cukier wanilinowy 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i sola na krem. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Za pomoca dwóch lyzek formować ciastka. Piec w temp. 170 C na zloty kolor. Polac rozpuszczona czekolada w kapieli wodnej . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce? 135

Unii Europejskiej? Według ekspertów to przyczyna niewiedzy na temat produktów mrożonych. Pora to zmienić i docenić mrożone warzywa oraz owoce! Zachęcam do wypróbowania przepisu z użyciem mrożonek – zupy krem z mrożonego groszku . *wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce? pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Kalendarz adwentowy – odrobina hygge na co dzień 162

opcje Na tym się nie kończy, jeśli nie chcemy kalendarza czekoladowego. Możemy zrobić sobie wersję kosmetyczną, czyli do każdego woreczka schować jakiś drobiazg np. lakier do paznokci czy mały krem. Jeśli chcemy coś jeszcze prostszego, to możemy zrobić lub kupić tradycyjny wieniec adwentowy. To wieniec z 4 świecami. Każdą z nich zapalamy sobie w czasie 1 tygodnia z 4 tygodni

Ugotowane pozamiatane
Kartoflanka/chowder z kukurydzą i boczkiem. Fioletowa 174

klasyczny facepalm) marchewka! No cóż, nie kupiłam. W lodówce, w pojemniku jarzynowym błąkała się ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów? No, to jesteśmy w domu Obieramy marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki. Czosnek drobniutko siekamy, grubiej siekamy cebulę. Wkładamy razem do jednej miski. Do drugiej wrzucamy pokrojoną w małą

Karo in the Kitchen
PIKELETS – australijskie placuszki – kuchnia australijska 152

Dziś zawędrowaliśmy do Australii. Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami. Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać, a pyszne placuszki / racuszki Pikelets – bardzo popularne w Australii. Małe, niezbyt sołdkie, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, owocami czy też cukru pudru. Ze względu

Ostra na Słodko
Jesienna zupa z Poltino - konkurs 129

pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski. Wśród sprzedawanych przez Poltino produktów znajdziecie między innymi mrożone owoce, warzywa, mieszanki warzywne, zupy, warzywa na patelnie, dania gotowe i zupy krem. Waszym zadaniem konkursowym będzie podzielenie się ze mną przepisem na pyszną jesienną zupę z warzywami. Jej skład zależy od Waszej pomysłowości. Do przepisu dołączcie zdjęcie Waszej potrawy. Nie bójcie się

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka z migdałami i o skrzatach słów kilka 136

surowego marcepanu 80 g cukru pudru 250 g miękkiego masła dodatkowo: 30 g migdałów bez skórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa dyniowa z pastą curry 150

gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, doprowadzić do zagotowania i wyłączyć zupę. – Podawać posypaną czarnym sezamem uprażonym na suchej patelni

To co kocham
Domowa korzenna mieszanka przypraw do piernika 124

czasu robię je sama. Taka przyprawa idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do piernika. To też dobry sposób na pachnącą i rozgrzewającą kawę, aromatyczny jabłecznik, czy też korzenny krem do ciasta. Jak zawsze ogranicza nas tylko nasza smakowa wyobraźnia. Dzisiejsza mieszanka powstała "na nos". Dosypywałam, mieszałam i wąchałam aż zapach pasował mi idealnie. Pamiętajcie jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna