Zupa krem z brokułu to prosty przepis na wyśmienite danie. Syta, smaczna i bogata w witaminy czyli idealna na jesienną pogodę. Składniki (zupa) : 1 brokuł 1 większy ziemniak 1 marchew pół cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka cukru 100 gr serka topionego (bez dodatków) 1 łyżka gęstej śmietany 18% koperek sól
Mechanik w kuchnidbać o środowisko i jak zorganizować sobie pracę w kuchni, żeby gotowanie było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. No i jest tam przepis na boskie lody ze szczawiu i krem z selera z serem pleśniowym – genialne! Sarach Britton „My New Roots” – język polski Wydawałoby się, że na temat kuchni wegetariańskiej i wegańskiej powiedziano wiele, jeśli nie wszystko. Na polskim
ladykitchenprzygotowanie finałowego dania mieliśmy 60 minut. Postanowiłam przyrządzić ciepłą sałatkę na bazie róźnych kasz z dodatkiem smażonych różnokolowych papryk, podaną z pomidorkami koktajlowymi i carpaccio z indyka, polaną krem balsamicznym. Razem ze mną gotowali To co kocham, Wielki Apetyt, Mój kulinarny pamiętnik, Moje bistro, Dzieci jedzą, Po prostu pycha, Big fat daddy i Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię W jury
Kulinarne przygody Gatitydodać brokuła i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe i doprawiamy zupę solą i pieprzem, oraz dodajemy bazylię. Blendujemy zupę na gładki krem. Podając do każdej porcji dodajemy kleks jogurtu naturalnego lub śmietany. Smacznego
kuchnia doskikoktajle dla odważnych a na końcu legalne desery :). Wszystkie potrawy są opatrzone takimi zdjęciami, że aż ślinka cieknie, ja nabrałam smaku na kilka z nich, a póki co przygotowałam krem z buraków na który przepis znajdziecie w kolejnym wpisie (klik). . Podsumowując po lekturze jestem książką absolutnie zachwycona, zarówno częścią teoretyczną jak i smakowicie się zapowiadającymi przepisami, zwłaszcza, że autorki
Cynamonowe szczęścierazem to nadrobimy. Hotel i Restauracja Stara Drukarnia – niestety najsłabszy punkt programu -placki ziemniaczane dobre, dobrze usmażone. Pierogi ruskie tak pieprzne, że smaku już się nie czuło, zupa krem z dyni poprawna, ale nie zachwycała. Ciastka Sokołki – gościniec z podróży z Sokołowa – nie wiem, jak są pieczone i z czego, ale brak mi w nich smaku naturalnych składników. Przepis
królestwo garówDEKORACJA: 75 ml śmietany 30% (zimnej) 2 łyżki masy kawowej ewentualnie kakao do oprószenia Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżki masy kawowej i dokładnie miksujemy. Powstały krem przekładamy na mus kawowy i chłodzimy około 1 godziny. Przed podaniem mus cappuccino możemy oprószyć kakao. Gotowe
Rozpustne gotowanietaka pomidorówka zerwała skarpety to nie powiedziałbym. Dlatego spróbowałem zrobić ją trochę inaczej. Zainspirowałem się daniem zjedzonym kiedyś u Basi Ritz w moim rodzinnym mieście (Gdańsk). Przedstawiam Wam zatem krem pomidorowy z bazylią i curry. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka (całe udko z pałką) kilka marchewek 1 duża pietruszka (korzeń) 1 łyżeczka curry w proszku (ja użyłem żółtego) 1 łyżka
manslogblogokazało się, że zdjęcia też zostały i mogę Wam dzięki temu przedstawić ten przepis. Babeczki są przyjemnie cytrynowe, ale świetnie nadają się również do tego, żeby ozdobić je jakimś kremem czy dekoracją. Dla kogo: dla lubiących orzeźwiające wypieki dla mających ochotę na pobawienie się w dekorację babeczek dla ciekawych syropu limonkowego Składniki na ciasto: 125g masła (miękkiego) 125g cukru
Mania Wypiekaniatniemy wałek na plasterki lub też rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami pergaminu i wykrawamy kółeczka. Pieczemy ok 12-15 minut. W tym czasie buraka obieramy i blendujemy na gładki krem z 2-4 łyżkami wody. Odmierzamy 40 g tak przygotowanego puree. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka. Odstawiamy do zastygnięcia
Dzieje kuchennej Wiewióryporcje: 2 brzoskwinie, 1/2 awokado, 2 łyżki karobu, 1 łyżeczka wegańskiego słodzidła: syrop z agawy, klonowy, daktylowy..., 1/4 łyżeczki wanilii w proszku, maliny. Wykonanie: Brzoskwinie pozbawiamy pestek i wypełniamy kremem z awokado (rozgniecione widelcem awokado + karob + wanilia + słodzik). Dekorujemy malinami. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiupatisonów, na których wykorzystanie brakowało mi pomysłów. Długo spoczywały w kuchni zanim zdecydowałam, co z nich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami lub przyrządzić z nich zupę krem, ale na sam koniec zmieniłam opcję i posłużyły mi jako baza do kotletów. To było rozwiązanie smakujące każdemu. Delikatny smak i aromat tego warzywa "ubrałam" w nieco pikantną panierkę. Wystarczy
Jeść, by żyć w zdrowiusami wyczuć, za małe nie dadzą pełnego kształtu połówki od orzecha.Piec na rozgrzanej patelni do orzeszków do rumianego koloru, ok 2-3 min z każdej strony. Wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki 200 g masła 3 łyżki rumu lub likieru orzechowego pół szklanki zmielonych orzechów Wykonanie: Mleko zagotować z połową
Panda i jej światSkładniki: Krem cytrynowy: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-150g cukru ( dosłodzić według własnego smaku ). Ciasto parzone: 250ml wody, szczypta soli, 100g masła niesolonego, 200g mąki pszennej tortowej,, 5 jaj. Bita śmietana: 250ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie
W kuchni u Monikimąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Krem budyniowy: 700ml mleka 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100g masła Warstwa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów włoskich 90 g margaryny 1 łyżka
Kuchnia w czekoladzie