będziemy gotować. Grupa w której miałam przyjemność być przygotowywała deser. Z białek wykonana została beza włoska a z żółtek (z których nie zawsze wiemy co zrobić krem patissiere z prażonymi jabłkami na maśle klarowanym). Przygotowaliśmy też migdały w karmelu. Polędwica wołowa w ziołach. Tatar z prażonym papierem ryżowym z trzema kolorowymi majonezami. To danie według mnie było najlepsze
AZgotuj!wrzucamy cebulę i czosnek, obsmażamy. Dodajemy ziemniaki i marchewkę, smażymy 3 minuty. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól i świeżo zmielony pieprz. Na suchej patelni smażymy pokrojonego w kostkę kindziuka. Powinien się ładnie zrumienić. Zupę posypujemy chrupiącymi, kawałkami kindziuka i świeżą natką
KuchcikoweLovegrosz), przekładany pokruszoną bezą i borówkami Tort sam w sobie nie jest za słodki, a wręcz panuje idealna równowaga między słodkimi dodatkami, a samym ciastem i kremem. Tort świetnie komponowałby się również z wiśniami w spirytusie, ale ponieważ był przygotowany dla dzieci, zamiast nich dodałam borówek, które wciąż w czeluściach mojej zamrażarki przypominają nam o lecie. Góra
gutfutzimowym często przygotowuję zupy. Są nie tylko skarbnicą witamin i fitoskładników (tak bardzo nam potrzebnych do wspomagania odporności w tym okresie) ale również cudownie rozgrzewają w chłodne dni. Zupy kremy robię praktycznie z wszystkich warzyw jakie wpadną mi w ręce. Żeby oszczędzić czas przygotowuję porcję od razu na dwa dni. Potem pakuję w lunchowy pojemnik i cieszę się jej smakiem
Milion Smakówtradycyjnych, często zapomnianych przepisów. Zawiera ona też wiele wskazówek i rad doświadczonej gospodyni. W książce znajdziemy przepisy na: Zupy - np. chłodnik z mięsem z kurczaka, zakwas buraczany, zupa krem szparagowa, luksusowa zupa z kabaczka czy staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna
kruche babeczkioknem zima i mróz, więc na obiad warto zjeść coś rozgrzewającego. Co sprawdzi się lepiej niż kremowa zupa? Tym razem krem z cukinii z serem i grzankami. Zapraszam! SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie 1 opakowanie mrożonki bukiet warzyw kwiatowy (ja używam Hortex) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
Kuchnia w bieguDelikatny krem z bakłażana z orzeźwiającą miętą. Składniki 700-800 g bakłażana 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 650 ml bulionu drobiowego 1 łyżka mięty 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na blaszce układamy bakłażany, zapiekamy 1,5 godziny w temperaturze 190°C. Następnie studzimy i obieramy
R'n'G KitchenSkładniki: 2 jaja 100 g cukru 200 g wiorkow kokosowych szczypta soli cukier wanilinowy 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i sola na krem. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Za pomoca dwóch lyzek formować ciastka. Piec w temp. 170 C na zloty kolor. Polac rozpuszczona czekolada w kapieli wodnej . Smacznego
Słodkości i nie tylkoUnii Europejskiej? Według ekspertów to przyczyna niewiedzy na temat produktów mrożonych. Pora to zmienić i docenić mrożone warzywa oraz owoce! Zachęcam do wypróbowania przepisu z użyciem mrożonek – zupy krem z mrożonego groszku . *wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce? pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiopcje Na tym się nie kończy, jeśli nie chcemy kalendarza czekoladowego. Możemy zrobić sobie wersję kosmetyczną, czyli do każdego woreczka schować jakiś drobiazg np. lakier do paznokci czy mały krem. Jeśli chcemy coś jeszcze prostszego, to możemy zrobić lub kupić tradycyjny wieniec adwentowy. To wieniec z 4 świecami. Każdą z nich zapalamy sobie w czasie 1 tygodnia z 4 tygodni
Ugotowane pozamiataneklasyczny facepalm) marchewka! No cóż, nie kupiłam. W lodówce, w pojemniku jarzynowym błąkała się ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów? No, to jesteśmy w domu Obieramy marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki. Czosnek drobniutko siekamy, grubiej siekamy cebulę. Wkładamy razem do jednej miski. Do drugiej wrzucamy pokrojoną w małą
Karo in the KitchenDziś zawędrowaliśmy do Australii. Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami. Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać, a pyszne placuszki / racuszki Pikelets – bardzo popularne w Australii. Małe, niezbyt sołdkie, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, owocami czy też cukru pudru. Ze względu
Ostra na Słodkopochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski. Wśród sprzedawanych przez Poltino produktów znajdziecie między innymi mrożone owoce, warzywa, mieszanki warzywne, zupy, warzywa na patelnie, dania gotowe i zupy krem. Waszym zadaniem konkursowym będzie podzielenie się ze mną przepisem na pyszną jesienną zupę z warzywami. Jej skład zależy od Waszej pomysłowości. Do przepisu dołączcie zdjęcie Waszej potrawy. Nie bójcie się
Kulinarne przygody Gatitysurowego marcepanu 80 g cukru pudru 250 g miękkiego masła dodatkowo: 30 g migdałów bez skórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, doprowadzić do zagotowania i wyłączyć zupę. – Podawać posypaną czarnym sezamem uprażonym na suchej patelni
To co kocham