krem - 19817 przepisów (strona:799/1322)

Torcik Cappuccino 97

Moja rodzinka stwierdziła, że to najlepszy z dotychczas wykonanych przeze mnie. Składniki: • biszkopty podłużne ok. 30 sztuk • 300 ml mocnego naparu kawy • 2 łyżki rumu lub amaretto Krem • 3 żółtka • 1 jajko • 3/4 szklanki cukru • 250 g masła • 3 serki waniliowe po 200 g • 2 szklanki mleka w proszku • 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody Polewa

To co kocham
Zupa bagienna 160

bulionie z dymką przez 10 minut. • Wrzucić mozzarellę pokrojoną na kawałki i zmiksować z groszkiem. • Przyprawić solą i pieprzem. • Podawać gęstą zupę krem z grzankami ziołowymi. Jeśli wolicie rzadszą zupę, to można dodać więcej bulionu. Inpiracja przepisem Nigelli Lawson

To co kocham
Babeczki Czarny Las 82

wykorzystaniem dostępnych i wskazanych produktów Gellwe objętych promocją. Wykorzystałam ciasto Czarny Las na znany wiedeński tort. • Z mieszanki na ciasto upiekłam babeczki. • Z kremu czekoladowego zrobiłam na babeczkach kopułki. • Z fixu na bitą śmietanę wycisnęłam ozdobne rozety. • Całość posypałam drobnymi cukiereczkami

To co kocham
Mazurek waflowy z kajmakiem 91

moim rodzinnym domu nie było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości

To co kocham
Babeczki z pianą 105

gęsta i gładka. • Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z końcówką ozdobną i wycisnąć na babeczki rozety. • Na koniec użyć palnika gazowego do kremu Brulee i opalić delikatnie pianę. Babeczki najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy kruchy spód stanie się wilgotny. Kruche spody można upiec kilka dni wcześniej. Swoje upiekłam tydzień temu

To co kocham
Szparagi w sosie szodonowym 89

Szaleństwa szparagowego ciąg dalszy… tym razem w sosie – kremie z żółtek i białego wina. Połączenie tego sosu i szparagów… cóż, trzeba spróbować, bo opisać smaku nie sposób. Zjadłyśmy we dwie z Moniką. Dobrze, że chłopaki nie przepadają za zieleniną! Składniki: • 2 pęczki zielonych szparagów • sól, cukier do gotowania

To co kocham
Sernik z brzoskwiniami 128

które gościło chyba w każdej rodzinie. Ja bardzo lubię ciasta, które po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu na stół, bez robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica

To co kocham
Truskawkowiec 120

napęcznieje wstawić do mikrofali na 30 sekund aby się rozpuściła (można też podgrzać w garnku). • W mikserze rozbić biały ser na gładki krem, wlać mus truskawkowy i zmiksować razem. • Wlać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę, bardzo szybko wymieszać całość i wylać na biszkopt. • Wstawić do lodówki na kilka godzin

To co kocham
Torcik arbuzowy 152

plastrach lub w sałatce owocowej. Jego wodnista, zimna i chrupiąca konsystencja świetnie zaspakaja pragnienie w upalny dzień. Ja zrobiłam torcik arbuzowy z biszkoptu, aksamitnego kremu serowego, masy z miąższu i świeżych kulek arbuza. Składniki: Biszkopt • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej Masa serowa • 250 g serka mascarpone lub innego śmietankowego

To co kocham
Deser z jagodami 165

cukier waniliowy • drobne beziki Wykonanie: • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. • Dodać umyte jagody, częściowo rozgniecione widelcem i dalej ubijać, aż krem zrobi się fioletowy. • Część jagód odłożyć do dekoracji deseru. • Gotowy deser przełożyć do pucharków. • Podawać z bezami, posypane jagodami

To co kocham
Pałki kurczakowe w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej 113

gotować przez 20 minut. • Po ugotowaniu obrać ze skóry i pokroić w plastry. • Ser feta, śmietanę, majonez, kurkumę i wodę zmiksować na gładki krem. • Do szklanego naczynia do zapiekania wlać 2 łyżki sosu serowego i ułożyć plastry ziemniaków. • Włożyć podudzia i obkładać je na przemian plastrami marchwi

To co kocham
Ciastka z masłem orzechowym 112

łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kropelek czekoladowych Wykonanie: • Zmiksować masło z masłem orzechowym. • Dodać oba cukry i utrzeć na gładki krem. • Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. • Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. • Ciasto ma konsystencję mokrego, tłustego piasku. • Nabierać łyżeczką ciasto

To co kocham