plastrach lub w sałatce owocowej. Jego wodnista, zimna i chrupiąca konsystencja świetnie zaspakaja pragnienie w upalny dzień. Ja zrobiłam torcik arbuzowy z biszkoptu, aksamitnego kremu serowego, masy z miąższu i świeżych kulek arbuza. Składniki: Biszkopt • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej Masa serowa • 250 g serka mascarpone lub innego śmietankowego
To co kochamcukier waniliowy • drobne beziki Wykonanie: • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. • Dodać umyte jagody, częściowo rozgniecione widelcem i dalej ubijać, aż krem zrobi się fioletowy. • Część jagód odłożyć do dekoracji deseru. • Gotowy deser przełożyć do pucharków. • Podawać z bezami, posypane jagodami
To co kochamgotować przez 20 minut. • Po ugotowaniu obrać ze skóry i pokroić w plastry. • Ser feta, śmietanę, majonez, kurkumę i wodę zmiksować na gładki krem. • Do szklanego naczynia do zapiekania wlać 2 łyżki sosu serowego i ułożyć plastry ziemniaków. • Włożyć podudzia i obkładać je na przemian plastrami marchwi
To co kochamłyżeczki sody • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kropelek czekoladowych Wykonanie: • Zmiksować masło z masłem orzechowym. • Dodać oba cukry i utrzeć na gładki krem. • Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. • Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. • Ciasto ma konsystencję mokrego, tłustego piasku. • Nabierać łyżeczką ciasto
To co kochamwodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy i grzyby. • Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki. • Zmiksować zupę na gładki krem. • Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym
To co kochamżółtka, mąkę i resztę składników. • Formę na babeczki posmarować masłem i wyłożyć spody i boki z ciasta. • Do środka włożyć po łyżce kremu budyniowego i po 2 jeżyny. Przykryć od góry resztą ciasta sklejając po brzegach. • Piec w 180 st.C 20-25 minut. • Posypać cukrem pudrem i udekorować
To co kochampokrojoną papryczkę bez pestek. • Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut aż warzywa będą miękkie. • Zdjąć garnek z ognia, dodać serek po czym zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem. • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę na talerzu
To co kochamZupa krem z selera jeszcze nie gościła ani w mojej kuchni, ani na blogu, jest to więc absolutna premiera. Inspiracją była kolacja u Dagmary i Roberta i ich pyszna zupa selerowa. Nie każdy pewnie wie, że seler jest niczym skład apteczny zamknięty w porowatej, guzowatej i niepozornej bulwie, której
To co kochamśrednicy) wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie. • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut. Masa serowa • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku, po czym dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. • Masę serową przełożyć do garnka i zagotować cały czas
To co kochamZupa krem tym razem ziemniaczano-serowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o smaku ziół prowansalskich, jest idealna na zimowy obiadek. Nam w zupełności wystarcza jako sycące danie obiadowe. Składniki: • 6 ziemniaków • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 200 g sera pleśniowego
To co kochamNiby zima, a w powietrzu czuć wiosnę, ogarnęła więc mnie tęsknota za nią i za wiosenną zielenią. Stąd też zielona, bardzo dietetyczna zupa krem. Zielona za sprawą brokuła, cukinii, rukoli i bazylii. Aby stała się bardziej treściwa, polecam dodatek łyżki otrąb owsianych na miseczkę zupy. Doskonale prezentuje się z dodatkiem plastra pomidora
To co kochamjednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Składniki: Biszkopt kakaowy
To co kochamproszku do pieczenia • 3/4 szklanki mleka Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% • kilka pianek marshmallows • cukierki kolorowe Wykonanie: • Masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodawać po jednym jajku. • Czekoladę rozpuścić na parze, wystudzić i delikatnie wymieszać z masą maślaną. • Mieszać z suchymi składnikami na przemian z mlekiem
To co kochamłyżek cukru • 5 łyżek octu 10% • 2 płaskie łyżeczki soli • koncentrat buraczany opcjonalnie Wykonanie: • Jajka ubić z cukrem na parze na gęsty krem. • Przełożyć do garnka, w którym dalej ubijać jajka ze śmietaną, octem i solą. • Dodać chrzan i zagotować. • Jeśli chcemy mieć sos różowy to należy dodać 1 -2 łyzki
To co kochamjagody, cynamon i gotować jeszcze ok. 5 minut. Odłożyć kawałek jabłka i kilka jagód do dekoracji. • Gotową zupę po lekkim ostygnięciu zmiksować na gładki krem. • Podawać zupę z kaszą jaglaną, posypaną pokrojonym kawałkiem jabłka
To co kocham