krem - 19817 przepisów (strona:805/1322)

Polski przewodnik Paleo - recenzja 128

koktajle dla odważnych a na końcu legalne desery :). Wszystkie potrawy są opatrzone takimi zdjęciami, że aż ślinka cieknie, ja nabrałam smaku na kilka z nich, a póki co przygotowałam krem z buraków na który przepis znajdziecie w kolejnym wpisie (klik). .   Podsumowując po lekturze jestem książką absolutnie zachwycona, zarówno częścią teoretyczną jak i smakowicie się zapowiadającymi przepisami, zwłaszcza, że autorki

Cynamonowe szczęście
Szlakiem WGL II 111

razem to nadrobimy. Hotel i Restauracja Stara Drukarnia – niestety najsłabszy punkt programu -placki ziemniaczane dobre, dobrze usmażone.  Pierogi ruskie tak pieprzne, że smaku już się nie czuło, zupa krem z dyni poprawna, ale nie zachwycała. Ciastka Sokołki – gościniec z podróży z Sokołowa – nie wiem, jak są pieczone i z czego, ale brak mi w nich smaku naturalnych składników. Przepis

królestwo garów
Mus cappuccino. 171

DEKORACJA: 75 ml śmietany 30% (zimnej) 2 łyżki masy kawowej ewentualnie kakao do oprószenia      Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżki masy kawowej i dokładnie miksujemy. Powstały krem przekładamy na mus kawowy i chłodzimy około 1 godziny. Przed podaniem mus cappuccino możemy oprószyć kakao. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pomidorówka po tuningu 166

taka pomidorówka zerwała skarpety to nie powiedziałbym. Dlatego spróbowałem zrobić ją trochę inaczej. Zainspirowałem się daniem zjedzonym kiedyś u Basi Ritz w moim rodzinnym mieście (Gdańsk). Przedstawiam Wam zatem krem pomidorowy z bazylią i curry. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka (całe udko z pałką) kilka marchewek 1 duża pietruszka (korzeń) 1 łyżeczka curry w proszku (ja użyłem żółtego) 1 łyżka

manslogblog
Cytrynowe babeczki z syropem cytrynowo-limonkowym 109

okazało się, że zdjęcia też zostały i mogę Wam dzięki temu przedstawić ten przepis. Babeczki są przyjemnie cytrynowe, ale świetnie nadają się również do tego, żeby ozdobić je jakimś kremem czy dekoracją. Dla kogo: dla lubiących orzeźwiające wypieki dla mających ochotę na pobawienie się w dekorację babeczek dla ciekawych syropu limonkowego Składniki na ciasto: 125g masła (miękkiego) 125g cukru

Mania Wypiekania
Ciastka makowe z buraczkowym lukrem czyli poWeekendowe Lakocie odc.138 175

tniemy wałek na plasterki lub też rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami pergaminu i wykrawamy kółeczka. Pieczemy ok 12-15 minut. W tym czasie buraka obieramy i blendujemy na gładki krem z 2-4 łyżkami wody. Odmierzamy 40 g tak przygotowanego puree. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka. Odstawiamy do zastygnięcia

Dzieje kuchennej Wiewióry
WITARIAŃSKI DESER. BRZOSKWINIE Z CZEKOLADOWYM MUSEM. 116

porcje: 2 brzoskwinie, 1/2 awokado, 2 łyżki karobu, 1 łyżeczka wegańskiego słodzidła: syrop z agawy, klonowy, daktylowy..., 1/4 łyżeczki wanilii w proszku, maliny. Wykonanie: Brzoskwinie pozbawiamy pestek i wypełniamy kremem z awokado (rozgniecione widelcem awokado + karob + wanilia + słodzik). Dekorujemy malinami. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
PANIEROWANE KOTLETY Z PATISONA (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 167

patisonów, na których wykorzystanie brakowało mi pomysłów. Długo spoczywały w kuchni zanim zdecydowałam, co z nich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami lub przyrządzić z nich zupę krem, ale na sam koniec zmieniłam opcję i posłużyły mi jako baza do kotletów. To było rozwiązanie smakujące każdemu. Delikatny smak i aromat tego warzywa "ubrałam" w nieco pikantną panierkę. Wystarczy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Orzeszki 164

sami wyczuć, za małe nie dadzą pełnego kształtu połówki od orzecha.Piec na rozgrzanej patelni do orzeszków do rumianego koloru, ok 2-3 min z każdej strony. Wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki 200 g masła 3 łyżki rumu lub likieru orzechowego pół szklanki zmielonych orzechów Wykonanie: Mleko zagotować z połową

Panda i jej świat
Ptysie z kremem cytrynowym ( lemon curd ) i bitą śmietaną 158

Składniki: Krem cytrynowy: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-150g cukru ( dosłodzić według własnego smaku ). Ciasto parzone: 250ml wody, szczypta soli, 100g masła niesolonego, 200g mąki pszennej tortowej,, 5 jaj. Bita śmietana: 250ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Ciasto "Snikers" (pieczony) 417

mąki pszennej 1/2 szklanki cukru  2 jajka 2 żółtka 200 g margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Krem budyniowy: 700ml mleka 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100g masła Warstwa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów włoskich 90 g margaryny 1 łyżka

Kuchnia w czekoladzie
Deser „coś z niczego??!” i jak moje maliny zapomniały, że idzie zima 195

powtórzyłam. Na końcu ułożyłam jeszcze raz warstwę suchą czyli herbatniki z chałwą. Deser schłodziłam w lodówce. Jedna porcja to 370 kcal. Resztkowy deser z chałwy i jogurtu greckiego Krem krówkowy na bazie jogurtu greckiego Maliny w listopadzie Smacznego!!! Zapisz Zapisz Zapisz

Relaxtime
Biała kiełbasa w sosie piwnym z miodem i musztardą 151

papryka słodka, chili (lub pieprz cayenne) Musztarda powinna być typu francuskiego, czyli z całymi ziarnami gorczycy, a najlepiej z dodatkiem czerwonego wina. Jednak ja pozostałem wierny swojemu ulubionemu, łagodnemu kremowi z gorczycy z miodem, zwłaszcza w perspektywie mieszania jej w tym przepisie z miodem właśnie. ...a firma Ankorp (Konik) i pasieka Szeligów, o browarze nie mówiąc, mają przy okazji darmową

Aromatyczne Podróże
OMLET BISZKOPTOWY ZE ŚMIETANĄ 109

szybkie w wykonaniu omlety biszkoptowe. U mnie były ze śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, ale Wy możecie je nadziać tym na co tylko macie ochotę... owoce, ulubiony krem, mascarpone.  Omlety te przypominają mi dzieciństwo i małe co nie co kupowane w cukierni :) Do posmarowania omletów wykorzystałam dżem z czarnej porzeczki od  Dagoma . Z podanych proporcji wyszło

Zrób to smacznie
Wanilia 120

zrobienia ekstraktu, cukru, pasty i wanilii mielonej. Cena – 2 zł za laskę. Można szaleć. Ja używam sporej ilości wanilii, bo lubię jej intensywność i ziarenka, które fajnie wyglądają w kremach i potrawach. Jeśli lubicie mniej intensywnie i ma być tylko lekko czuć, to zmniejszcie ilość lasek wanilii. Ekstrakt waniliowy: 10 lasek wanilii 0,5 wódki czystej min 40%. 6 lasek

ladykitchen