jaglane kluski leniwe z dodatkiem czekolady...a dodatkowo z musem jabłkowym. Dla mnie pycha... a dla Was? Zapraszam! Składniki; 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki nutelli (kremu czekoladowego) 20 dag twarogu półtłustego lub tłustego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 cukier waniliowy 4 jabłka cukier do musu według upodobań Przygotowanie; Kaszę
Radość kipiąca uśmiechem.wystygnięcia. Gotową roladę można oprószyć cukrem pudrem. Ciasto w przekroju jest okrągłe, ale u mnie zostało pokrojone na ukos, stąd owalny kształt plasterków rolady. Pomimo braku żelatyny czy kremu rolada trzyma swój kształt i nie musi być przechowywana w lodówce. Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka
Trzeci talerzzalega na waszych półkach, a Wasza potrzeba skonsumowania czegoś słodkiego niebezpiecznie sięga zenitu. Moim zdaniem to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Warto nie rezygnować z wierzchniej warstwy kremu, jest przyjemnym jego dopełnieniem. Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne, w sam raz na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi lub do skonsumowania w węższym gronie...samemu? ;) Składniki na tortownicę
Słodki Kompromiscałość solą i pieprzem, dodajemy gałązki oregano i skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 60 minut 4. Upieczone pomidory miksujemy z mascarpone na gładki krem, doprawiać nie będzie trzeba jeśli pomidory były słodkie 5. Zastygniętą polentę kroimy na kwadraty i smażymy z obydwu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor, podajemy z sosem pomidorowym
Słodki Kompromiszdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana do wieczora. Rano w shakshuce (przepis ) budują z nich bliskowschodnie smaki, na obiad mój ulubiony krem z pieczonych pomidorów (przepis) , a na zakończenie dnia lekka caprese z pesto (przepis) . Pieczenie pomidorów to zdecydowanie moja ulubiona metoda ich obróbki, a ta sałatka z pewnością przypadnie
Słodki Kompromisktóry tym dłużej nas ogrzewa im staranniej zaplanujemy nasze poranne menu. Warto sięgnąć po sezonowe oraz lekkostrawne produkty. Ja uwielbiam na śniadanie wszelkiego rodzaju "mamałygi" , wszelkie puddingi, owsianki, kremy z kaszy - dyniowy ( przepis ) czy żurawinowy ( przepis ) od zawsze znajdowały w moim menu szczególne miejsce, wzbogacając je świeżymi owocami, orzechami, domową granolą ( przepis ) sprawiają, że nie czuje głodu aż do południa
Słodki Kompromiszastanawiam czego nie można zrobić z dyni - de facto ten złoty miąższ nadaje się do wszystkiego. Nie warto trzymać się sztampy i ograniczać te cudowne dynie jedynie do zupy krem, notabene bardzo smacznej, ale możliwości dyniowe są znacznie szersze. Dziś polecam Wam bardzo słoneczną pizzę w kolorach jesieni. Pomidorowy sos w połączeniu z upieczoną dynią, gorgonzolą w przyzwoitych ilościach
Słodki KompromisBulion odcedzamy, soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do bulionu i gotujemy pod przykryciem ok 15 min, soczewica powinna się rozgotować, dodajemy upieczoną i obraną paprykę, miksujemy całość na krem, dodajemy kozi ser, podgrzewamy do rozpuszczenia się, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką 5. Podajemy z chipsami z jarmużu, grzankami, pestkami dyni
Słodki Kompromismasłem i wykładamy papierem do pieczenia 2. Mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól, mieszamy w misce 3. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera 4. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy lub rdzeń laski wanilii oraz miód 5. Następnie do masy dodajemy mąkę
Słodki KompromisWilgotne ciasto z dodatkiem purée z dyni, delikatny krem z dużą dawką orzechów przykryte kołderką z kroplami złotej rosy. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Helio , marki S tovit. Składniki: na ciasto miodowe: 500 g mąki 200 g cukru 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu Stovit 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej na bezę
Podróż w kulinariazasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć cały
Pink Envelopewodę”). Śmietankę w miseczce nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. 2. Do wysokiego naczynia dodać banany, jagody, resztę mleczka kokosowego z puszki i dokładnie zmiksować blenderem. Gęsty krem owocowy przełożyć do dwóch szklaneczek. 3. Odłożoną śmietankę koksową ubić na sztywno mikserem ustawionym na najwyższe obroty i ozdobić nią wierzch deseru. Banana pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryn
Mała Cukierenkadoprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Odłożoną bulwę topinambura i kawałek marchewki pokroić w długie, cienkie słupki, pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, szczypior posiekać. Krem podawać z chrupiącymi, kolorowymi dodatkami
Kuchenne zapiski Edytydlatego wybieram te domowe, bo przynajmniej wiem co jem :) Moja pasta ma w sobie także dużo dobroci: Awokado - o jego właściwościach możecie poczytać w przepisie na zdrowy czekoladowy krem crunchy . Czosnek - to naturalny antybiotyk! Jego substancje (np. allicyna) wspomagają układ odpornościowy, utrzymują równowagę mikrobiologiczną jelit, oczyszczają krew z produktów przemiany materii, czy obniżają ciśnienie krwi i rozszerzają naczynia krwionośne
Ekocozy | Naturalnie na co dzień