krem - 19817 przepisów (strona:789/1322)

Włoskie cantuccini 169

Dziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy

Garniec Magalie
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą 251

nutellowe, słodkie, że hej :) Nawet były głosy, że jest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana :) Jeśli jednak wolicie trochę mniej się „zasłodzić” dajcie kremu mniej, bardziej cieniutką warstwą i smarujcie mniej szczelnie. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/drozdzowe-ciasto-z-nutella-wieniec-z-nutella-yeast-nutella-cake-1170x874.jpg The post Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
ciasto z orzechową wkładką 154

wodą). Gdy masa będzie ubita odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie ucieramy masło z kawą. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się, na jednolity krem. wykonanie ciasta: Na jeden blat biszkoptu rozsmarowujemy ok. 3 łyżki powidła śliwkowego. Ciasto orzechowe smarujemy 1/2 cz. masy i kładziemy masą do powidła. Wierzch ciasta również smarujemy masą. Spód drugiego

Domowy Smak Jedzenia
Metrowiec 167

wymieszane ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Piec każde osobno w wąskich foremkach w temperaturze 170stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. Krem składniki: 4 szklanki mleka 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 ½ kostki masła lub margaryny do pieczenia typu Palma lub Kasia Przygotowanie

W garach u Gosi
Zupa brokułowa z cheddar 145

Zimno i mokro! Na taką pogodę pasuje zupa brokułowa z cheddar. Zazwyczaj przyrządzam brokułowy krem . Moje dzieci jednak miały ochotę na brokułową w całości. Bardzo smaczna zupa brokułowa! Naturalnie zielona….Dodaję brokuły pod koniec gotowania zupy tak aby zachowały swój soczysty zielony kolor. Brokuły podobnie jak i inne zielone warzywa szybko tracą swój naturalny kolor pod wpływem wysokiej temperatury

codojedzenia
Zupa z pieczonych boczniaków z puree z topinamburu, śmietana wędzona szyszką, pistacje 187

st.C na ok. 20 minut, aż grzyby się przypieką.  Wyjmij czosnek, upieczone boczniaki zalej połową gorącego bulionu, dodaj kilka upieczonych ząbków czosnku wyciśniętych z łupin, zmiksuj na krem.  W zależności od upodobań dodaj stopniowo więcej bulionu (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) oraz tyle pieczonego czosnku ile chcesz, ponownie zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.   Wędzona śmietana: Przygotuj

SzczyptaSmaQ
Jogurtowe Naleśniki z Gruszkami 90

względu na nadprogramowe ilości owoców w mojej kuchni postanowiłam je nafaszerować gruszkami. Oczywiście to z czym podacie naleśniki zależy w zupełności od Was. Może macie akurat ochotę na krem czekoladowy, jagody, truskawki, a może twaróg. Nie ważne z czym, bo te naleśniki smakować będą bajecznie z każdym dodatkiem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu

rabarbarowo
Domowy Baileys. 1442

wieczory pod kocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu w cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego likieru Baileys, na długi weekend będzie jak znalazł ;) Składniki na domowy Baileys:  na około 1 litr

Rozpustne gotowanie
Krem z marchwi na ostro z chipsami serowymi 165

angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser żółty trzemy na tarce warzywnej. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia, układamy na nim ser ( jak placki ). Smażymy. Po chwili

Smaki Ewy
Zupa czosnkowo porowa 140

gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy kremowy serek, gotujemy chwilę, zupę miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Podajemy z pierożkami tortellini ugotowanymi wg przepisu. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Waniliowa zupa krem z dyni na ostro 145

wanilia podkręca znakomicie jej smak i aromat. Polecam gorąco i uprzedzając komentarze dynia jest w sprzedaży, u mnie na ryneczku pan sprzedawał w Sylwestra piękne okazy. Waniliowa zupa krem z dyni na ostro. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe kluski leniwe na puree jabłkowym. 98

jaglane kluski leniwe z dodatkiem czekolady...a dodatkowo z musem jabłkowym. Dla mnie pycha... a dla Was? Zapraszam! Składniki; 1/3 szklanki  kaszy jaglanej  2 łyżki nutelli (kremu czekoladowego) 20 dag twarogu półtłustego lub tłustego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 cukier waniliowy   4 jabłka cukier do musu według upodobań   Przygotowanie; Kaszę

Radość kipiąca uśmiechem.
Rolada z jabłek – kuchnia podkarpacka 225

wystygnięcia. Gotową roladę można oprószyć cukrem pudrem. Ciasto w przekroju jest okrągłe, ale u mnie zostało pokrojone na ukos, stąd owalny kształt plasterków rolady. Pomimo braku żelatyny czy kremu rolada trzyma swój kształt i nie musi być przechowywana w lodówce. Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz
Ciasto bananowe - pyszne! 130

zalega na waszych półkach, a Wasza potrzeba skonsumowania czegoś słodkiego niebezpiecznie sięga zenitu. Moim zdaniem to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Warto nie rezygnować z wierzchniej warstwy kremu, jest przyjemnym jego dopełnieniem. Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne, w sam raz na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi lub do skonsumowania w węższym gronie...samemu? ;)  Składniki na tortownicę

Słodki Kompromis
Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów 102

całość solą i pieprzem, dodajemy gałązki oregano i skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 60 minut 4. Upieczone pomidory miksujemy z mascarpone na gładki krem, doprawiać nie będzie trzeba jeśli pomidory były słodkie 5. Zastygniętą polentę kroimy na kwadraty i smażymy z obydwu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor, podajemy z sosem pomidorowym

Słodki Kompromis