trącając). Usmażone wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar oleju. Banany obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy pozostałą łyżkę jogurtu naturalnego. Blendujemy na gładki krem. Przestudzone pączuszki za pomocą tylki do nadziewania i rękawa cukierniczego napełniamy kremem bananowym. Na talerzu posypujemy cukrem pudrem
Kolorowy PrzepisownikSKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku truskawkowym Polewa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany 12% Dodatkowo: wiórki truskawkowe , truskawki WYKONANIE BISZKOPT: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy(...)minut. Po upieczemy ściągamy papier. Formę z zaokrąglonym dołem (na comber) wykładamy folią spożywczą. Z biszkoptu odcinamy 10-cm szerokości pasek. Resztę ciasta układamy w zaokrąglonej formie. KREM: galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Przełożenie ciasta: Gdy masa zgęstnieje wylewamy
słodki bratekDziś na blogu zagościła pyszna indyjska zupa krem z kalafiora z dodatkiem batatów i aromatycznych przypraw. Zupa ma aksamitną konsystencję i delikatny smak. Przygotujecie ją bardzo szybko, a jej smak na pewno Was zachwyci. Serdecznie zachęcam ! Indyjska zupa krem z kalafiora Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kalafior 1 spory batat 1 cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego
Kulinarne przygody GatityMój pierwszy krem gryczany ( TUTAJ ) wyszedł tak smaczny, że postanowiłam nieco go zmodyfikować, aby był jeszcze bardziej odżywczy. A to wszystko za sprawą najnowszego białka roślinnego od Sunwarrior Polska . Krem wyszedł jeszcze bardziej gęstszy, kremowy, puszysty, o przepięknym waniliowym aromacie i cudownym smaku. Wierzch posypałam nasionkami chia oraz dodałam orzechy nerkowca i rodzynki - pycha :) Składniki: 50 g niepalonej kaszy gryczanej
Zdrowie na języku :Ppudrem, potem dołożyć serek mascarpone. Dodać truskawki i lekko stężoną galaretkę. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, na dolną część wyłożyć część masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć pozostałą część kremu. Schłodzić. Pozostałe galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Truskawki przekroić na pół i ułożyć na kremie. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Wypiekałam wspólnie z: Katarzyną , Angeliką , Joanną
Ewusiowe SmakiZupa pomidorowa, to klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna. A wy z czym najbardziej lubicie? 2 marchewki 1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów ziele angielskie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości. Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij ziele angielskie a zupę zmiksuj na gładki krem- jeśli lubisz. Całość dopraw do smaku, podawaj z ugotowaną kaszą pęczak. Smacznego
KukuleczkiWitajcie:) Zapraszam dzisiaj na pyszną zupkę krem z dyni z parmezanem i groszkiem ptysiowym Brześć które mam przyjemność testować, bardzo polecam bo są pyszne :) Składniki : 1,1/2 bulionu warzywnego 1/2 kg marchwi 1 cebula 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki masła 3 ziemniaki pieprz,szczypta chili, sól ewentualnie domowa vegeta 1 duży ząbek czosnku(...)razem dusić przez chwilę.Następnie wlać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie.Na końcu przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili, ja kremy lubię lekko ostrawe.Całą zupę zmiksować, następnie dodać śmietankę wymieszaną z łyżką mąki kukurydzianej i dobrze wymieszać z zupą, na końcu dodać parmezan.Podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliJedliście już połączenie żurku ze śląskim szałotem? Jeśli nie to polecam zrobić. Fajna kombinacja dwóch dań w jednym. Żurek a właściwie krem mocno wędzony w połączeniu ze kwaskowatością sałatki to idealne małżeństwo. Dla nas bomba. Inspiracją był krem żytni podawany z szałotem w restauracji UMAMI w Pyskowicach. Zresztą polecam odwiedzić te restauracje, nie będziecie zawiedzeni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis zmodyfikowany). Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 3 łyżki cukru 120g masła 1 żółtko 1 łyżka wody Krem czekoladowy: 500ml mleka 130g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej(...)Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Krem czekoladowy: 5. Około 350ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę z żółtkami (wymieszałam mikserem). Czekoladę połamać i dodać do gotującego się mleka, mieszać, aż się
Mała Cukierenkasicie. 200 g truskawek zmiksować na mus i przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurt grecki, mus truskawkowy i tężejącą galaretkę. Połowę kremu przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce przez kilka minut, tak aby stawiał lekki opór. Wyłożyć z lodówki i przy bokach pucharków ułożyć połówki truskawek. Następnie wyłożyć resztę kremu, na wierzchu
Zakątek rozkoszy kulinarnychDelikatna, puszysta i soczysta tarta z wiśniami. Krem wzbogaciłam o nasiona chia i kilka listków mięty. Idealne ciasto na cieplejsze dni. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 300g śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki nasion chia 200g wiśni listki mięty Białka ubijamy
Gotowanie i blogowaniePrzy piątku będzie bezmięsnie i delikatnie. Zupka krem poleca się na piątkowy obiad ;) Składniki: 1/3 selera 3 pietruszki 1 kalafior 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula sól,pieprz 6-7 szklanek bulionu warzywnego gałka muszkatałowa 2 garście grzanek czosnkowych Wykonanie: Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnuszka, dodajemy poobierane warzywa, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości dodając przyprawy(...)smaku. Miksujemy na gładki krem. Podajemy posypane grzaneczkami czosnkowymi
Z Majeczką w kuchniWreszcie dorobiłam się foremek do rurek i oczywiście od razu musiałam je wypróbować. Na pierwszy raz postanowiłam zrobić rureczki z gotowego ciasta francuskiego. Nadziałam je pysznym kremem truskawkowym. Napiekłam, naowijałam się a one migiem zniknęły :) składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 1 galaretka truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 200 g truskawek 1 jajko cukier waniliowy do posypania Ciasto(...)lekko stężała, dzięki temu nie będzie wypływać z rurek. Za pomocą szprycy napełnić masą wystudzone rurki. Gotowe rureczki można od razu zajadać lub wstawić jeszcze do lodówki aby krem całkowicie stężał. Z podanych składników wyszło mi ok 30 rureczek
Monia miesza i gotujeKolejny pomysł na śniadanie z małą ilością węglowodanów w wersji na słodko :) Omlet bez mąki, krem z dodatkiem odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym (LOVE!) i mnóstwem truskawek. Czy może być lepiej? Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + jogurt naturalny wymieszany z odżywką białkową o smaku czekoladowych ciasteczek, truskawki Rozgrzewamy patelnię. Miksujemy(...)składników. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z kremem i kawałkami truskawek. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie wyższy i mniejszy :) Krem czekoladowy i waniliowy: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem ( czyli garnek z wodą wstawiamy na gaz na to idzie miseczka ale tak aby nie dotykała wody i miksujemy(...)puch, dzielmy je na połowę, do jednej dodajemy czekoladę ciemną do drugiej jasną i zmiksowany cukier waniliowy nadal miksujemy. Masę jajeczną dzielimy na połowę i dodajemy do naszych kremów nadal miksując.Masy są po miksowaniu dosyć rzadkie więc wstawiamy ja na chwile do lodówki by nam zgęstniały. Zakończenie: Biszkopt przekładamy masą czekoladową biszkopt masa biszkopt masa biszkopt Górę
Różowa kuchnia