Tort ten zrobiłam wczoraj na przyjęcie urodzinowe w rodzinie. Nie był to klasyczny tort przekładany kremem ale zwijany tort z warstwami malin w galaretce i kremu malinowego. Całość była lekko kwaskowata i niezbyt słodka. Po rozkrojeniu tort prezentuje się ciekawie, bo warstwy nie są ułożone poziomo ale pionowo i tworzą pasy w różnych odcieniach różowego koloru. Niestety
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKiedyś ktoś mnie zapytał: "Jakie ciasto podałabyś do pysznego Espresso?". Nie musiałam się długo zastanawiać nad odpowiedzią. Torcik bezowy z kremem czekoladowym o lekkim smaku alkoholu! Ale nie byle jaki tort. To musi być tort z domowej bezy, z takiej która tylko na zewnątrz jest chrupiąca a w środku białko pozostaje w formie lekko ciągnącej. Do tego pyszne ganache czekoladowe(...)połączenia. Na końcu wmiksować rum. Polewa: 50 g czekolady mlecznej łyżka masła łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku, mieszać do rozpuszczenia i połączenia. Wykonanie: Blaty bezowe przełożyć kremem, polać polewą i podawać schłodzone - do pysznej kawy! Po więcej zdjęć zapraszam na FB oraz Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnycukrem. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, gdy będą ubite na sztywną pianę łączymy delikatnie z powstałym kremem. Połowę jagód, po umyciu miksujemy i łączymy z jedną trzecią kremu. Biszkopty moczymy w naparze herbaty i układamy na dnie pucharków. Masę jagodową wykładamy na biszkopty. Na górę dajemy masę jasną
Kulinarne życieponad 20 lat, a ponad rok temu pojawiła się Kasia Ekstra Maślany Smak. Ma ona aż 79 % tłuszczu, dzięki czemu nadaje się nie tylko do pieczenia, ale również do kremów. Kremy są aksamitne i nie powstają grudki. Zawiera witaminy A, D, E. Nie zawiera izomerów trans, które wpływają na wzrost „ złego cholesterolu”. W każdym przepisie gdzie występuje olej można zamienić
Kulinarne życiePodsmażamy cebulę na maśle (na wolnym ogniu, żeby się nie przypaliła). 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy wywar, obrane ziemniaki i gotujemy ok. 25 min. 4. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku. Krem jest bogaty w: - siarkę, która korzystnie działa na włosy i skórę, - substancje przeciwbakteryjne. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 500 ml Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkostkę i szklimy na oleju rzepakowym. 5. Do cebuli dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone pomidory i dusimy ok. 10 min. 6. Łączymy pomidory z papryką i miksujemy na gładki krem. 7. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, słodką i ostrą. Krem paprykowo-pomidorowy jest bogaty w: - witaminę C, która przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwnowotworowo, - likopen, który również działa
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką. Składniki: biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła(...)wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy
Pyry na Gazzagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na trzy części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka 50 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 200 g masła W połowie szklanki mleka rozmieszać cukry z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować(...)cukrową . Dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje .Do gorącej masy wmiksować masło i rozsmarować połowę na pierwszym placku miodowym .Przykryć kolejnym i rozsmarować na nim drugą część masy budyniowej .Na krem położyć trzeci blat miodowego ciasta.Do pozostałej masy budyniowej dodać 4 łyżki masy kajmakowej .Dobrze wymieszać i rozsmarować na wierzchu ciasta. Dodatkowo: 150 g słonecznika Słonecznik prażymy na suchej patelni
Ladylaura.spód: 150g ciasteczek / czekoladowe herbatniki i ciasteczka owsiane 80g masła 2 łyżki miodu krem : 4 średnie cytryny otarta skórka z cytryny 6 żółtek 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% 200g masła 82% tłuszczu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Ciasteczka mielimy na pył. Dodajemy miód i roztopione wcześniej masło. Całość mieszamy. Wykładamy na formę do tarty. Ważne jest(...)zacznie delikatnie bulgotać dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Chwilkę gotujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ja krem od czasu do czasu mieszam aby szybciej ostygł. Wystudzoną masę wlewamy na spód tarty. Ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Możemy każdą porcję udekorować listkami mięty
KuchcikoweLoveZwyczajna zupa krem z brokuła, która jest gęsta i dzięki temu bardzo sycąca. Treści nadają również kluski na bazie kaszy jaglanej, dlatego zupa może stanowić samodzielne danie. Polecam, szczególnie osobom na diecie bezglutenowej. 1 1/2 l buliony drobiowego 2 ziemniaki 1 cebula dymka 1 brokuł sól pieprz czarny rzeżucha KLUSKI JAGLANE: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody wrzącej(...)trochę bulionu i zmyć pozostałości po smażonych warzywach. Przelać do garnka. Gotować ok 15min po czym dodać brokuła rozdrobnionego na różyczki. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić. Surową kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby nie przypalić. Kaszę zalać ostrożnie wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Przecedzić, przełożyć
https:KKuchniaMniamOstatnio uzbierało mi się trochę rosołu, uznałam więc, że czas go jakoś fajnie wykorzystać. A że jak już Wam kiedyś pisałam uwielbiam zupy kremy, znów padło na krem, tym razem z pomidorów :) Gdy jest sezon polecam wykorzystanie świeżych, poza sezonem lepiej jednak wziąć takie z puszki. Co do sera pleśniowego, używajcie ulubionego - ja na tapetę wzięłam błękitnego lazura i zwykły
Kulinarne zapędy Kokosauformuj kuleczki, ułóż na talerzu. Czekoladę gorzką umieść w kubeczku dodaj śmietanę i wstaw do mikrofali na 30 sekund aby czekolada się rozpuściła. Energicznie wymieszaj masę łyżką , na gładki krem. Gęstym czekoladowym kremem posmaruj obficie bajaderki, posyp ulubioną posypką. Wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIkażdej możliwej postaci. Na moim blogu pojawiły się już babeczki, sałatki, makarony i barszczyk z użyciem buraków (przepisy znajdziecie >TUTAJ< ), a tym razem przedstawiam Wam zupę krem z buraków z nutką pomarańczy. Choć pieczenie buraków trwa dość długo, ta zupka jest warta czekania! Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody + 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego(...)olej i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Do gotowego bulionu wrzucamy pokrojone buraki, zioła, skórkę i sok z pomarańczy oraz zawartość patelni. Gotujemy ok. 7 minut. Miksujemy na gładki krem. Smacznego
Be Fit Be Strongokoło 3,5 szklanki Mąki tradycyjnej lub tortowej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy : 500 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki zwykłej 120 g margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 żółtka 1 łyżka Cytrynek w rumie(...)gotować aż zgęstnieje. Budyń przestudzić dodać 1 łyżkę soku z cytrynek w rumie, ale jeśli nie lubicie to nie musicie i utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem. Warstwy ciasta : 1. Placek 2. Polowa masy krówkowej 3. Masa budyniowa 4. Placek 5. Reszta masy krówkowej 6. Wierzch posypać orzechami Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują
Sama słodycz i szczypta chilifirmy Becla . Jednym z nich były suszone aromatyczne malinki. Postanowiłam z nich zrobić naleweczkę z miodem do herbaty na przeziębienie. Wyszła pyszna. Nadaje się również jako dodatek do kremów lub deserów. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 4 łyżek suszonych malin ja użyłam od firmy Becla 2 łyżki miodu 300 ml rumu Wykonanie : Do słoiczka lub zamykanej butelki(...)wsypać maliny, następnie dodać miód i zalać rumem. Odstawić na parę dni do przegryzienia smaków. Dodawać do herbaty, jako dodatek do kremów lub deserów. Smacznego :) Wszystkich zainteresowanych ekologicznymi produktami firmy Becla zapraszam na stronę internetową http://becla.pl
Sama słodycz i szczypta chili