żelatynę i jeśli ktoś ma taką potrzebę to dosładzamy. By żelatyna ładnie się połączyła lepiej dodać po łyżce masy do żelatyny, dokładnie wymieszać, a dopiero potem przelać do reszty. Krem wykładamy na płatki owsiane i wstawiamy do lodówki. Frużelina: 2 szklanki czereśni (użyłam mrożonych) 1 szklanka truskawek (również mrożone) 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Owoce zagotowujemy(...)będą wrzeć dodajemy rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy frużelina lekko przestygnie wykładamy ją na krem. Całość chłodzimy przez kilka godzin (a najlepiej cała noc) w lodówce. Smacznego
Cynamonowe szczęścieMuszę przyznać, że musiałem użyć całej siły woli jaką mam, żeby powstrzymać się przed wyjedzeniem tego kremu ze słoiczka. Palcami ;) I to przed zrobieniem zdjęć (o zgrozo)! Jak widać - udało się jednak :) Jeszcze nie wiem do czego Marzena użyje swojego orange curdu ... (ale wiem, że będzie to coś pysznego). Mój krem cytrynowy ma już swoje przeznaczenie i przed końcem cytrusowego
zadanie-gotowaniepatelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę po świątecznych "przysmakach" :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonych orzechów włoskich Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować(...)gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem: 2 łyżki twarożku półtłustego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki erytrolu lub syropu z agawy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki zmiksować lub wymieszać widelcem. Wyłożyć na omleta. Podawać z dowolnymi owocami np. kiwi, banan, jabłko. Smacznego
Chocolate Muffin Blogczas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut. Można zastosować obciążenie z fasoli. W tym czasie możemy wykonać krem cytrynowy. Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić(...)miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez kilka minut. Pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Na kruchym spodzie wyłożyć krem, a następnie wyłożyć pianę z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. SMACZNEGO
KuukBuukPrzepis dostałam już jakiś czas temu od koleżanki z pracy i właśnie na święta gościło na naszym stole. Ciasto jest lekkie a krem nie za słodki więc szybko znikało z blaszki. Polecam Wam to ciasto na każdą okazję. Składniki : * jasny biszkopt * puszka brzoskwiń * 2 budynie śmietankowe * 2 galaretki brzoskwiniowe * kostka masła Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół(...)litra i ugotować 2 budynie według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego budyniu wsypać 2 galaretki i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać masło i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnego kremu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim i wstawić do lodówki. Ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladową polewą
Magiczne Życie Martybiałego 80 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Masa: 2 puszki mleka kokosowego 50 g cukru białego (rzadko go używam, ale brązowy niestety zmienia kolor kremu) 5 łyżek kakao Kawa do nasączenia 3 łyżki amaretto (opcjonalnie) Białka ubić na sztywna masę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, a na następnie(...)piec około 16 minut w temperaturze 190 C Mleko z puszki - tylko tą sztywną jednolitą masę) zmiksować z cukrem i schować do lodówki aż zgęstnieje. Biszkopt nasączyć. Pokryć kremem posypać kakao. Jeżeli ktoś nie lubi amaretto biszkopt można nasączyć także pozostałą z mleka wodo-mlekiem kokosowym. Część płynną z puszek można zużyć także do przygotowania egzotycznego koktajlu
Humanistka w kuchniKaszę gryczaną jadam przeważnie w formie wytrawnej, jako węglowodanowy dodatek do obiadu. Tym razem postanowiłam zrobić coś, co już dawno miałam zamiar zmiksować. Chodzi o surowy krem gryczany! Niegdyś tak często obecny na śniadaniowych blogach. I tak w ten sposób powstał ten o to mus - puszysty, delikatny, jakby mleczno-śmietankowy, idealnie słodki. Nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie(...)zachwycający! Surowy krem z kaszy gryczanej jest przepyszny! A do tego jaki zdrowy! Nie poddana obróbce termicznej kasza zachowuje więcej właściwości zdrowotnych, a posłodzona erytrolem jest lekka i niskokaloryczna! To kto się skusi? :) Składniki: 50 g kaszy gryczanej niepalonej (Vivio) 1 łyżka erytrolu (Vivio) kilka migdałów (Vivio) suszona morwa (Vivio) 1 łyżka mleka roślinnego mango Przygotowanie: Dzień
Zdrowie na języku :Pciasto znane jest już chyba wszystkim. Jest delikatne, z pysznym kremem i kontrastem w postaci pestek granata. To będzie też piękna ozdoba stołu. Składniki : * 2 szklanki mąki krupczatki * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 1 szklanka oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 450 g szpinaku rozdrobnionego * 400ml śmietanki kremówki * 250 g serka mascarpone * 2 śmietan fixy * 4 łyżeczki cukru wanilinowego(...)minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone. Na połowę ciasta wyłożyć krem. Drugi blat pokruszyć i posypać ciasto. Pestkami granatu udekorować wierzch ciasta
Magiczne Życie Martyformę do tarty o wymiarach 34x9 cm) spód: 150 g mąki pszennej 20 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady skórka otarta z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka herbaty matcha dodatkowo: herbata matcha kilka bez Mąkę i cukier puder(...)minut w 180 st. C. Wystudzić. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mascarpone zmiksować z czekoladą, następnie dodać skórkę i sok z limonki oraz herbatę. Zmiksować. Krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć matchą i udekorować bezami. Smacznego! Poza sezonem możecie przygotować dokładnie takie samo ciasto, i nazwać je tartą . Sprytnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZebrałem tu najlepsze przepisy z blogu, myślę, że znajdziecie tu jakiś przepisik, który wkrótce zawita na Waszym stole Wielkanocnym :) Najlepsze przepisy na Wielkanoc: Ciasta: Babka na białkach Miodownik z kremem budyniowym Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe(...)kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki
Kuchnia ŁukaszaJedni nie wyobrażają sobie śniadania Wielkanocnego bez żurku, są tacy, którzy uwielbiają barszcz biały a pozostali są wierni zupie chrzanowej. Zupa krem z chrzanem, z dodatkiem chipsów z szynki parmeńskiej i jajka na pół-miękko to genialne połączenie, które zachwyci niejedną osobę. Polecam wykonać ją podczas tych Świąt. Składniki (na 2-4 porcje): 2 litry warzywnego bulionu 2 pietruszki kawałek(...)gotuję przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągam kiełbasę z zupy, dodaję chrzan, sól, pieprz, majeranek oraz śmietanę. Zupę ściągam z ognia i miksuję na gładki krem. Ponownie podgrzewam zupę, jeśli jest taka konieczność to doprawiam do smaku. Gotową zupę podaję z chipsami z szynki parmeńskiej, ugotowanymi jajkami, pokrojoną białą kiełbasą i rzeżuchą. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaPrzepis na ciasto biszkoptowe przełożone lekkim kremem jogurtowo-śmietanowym i bananami. Pyszne i efektowne! Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek szklanka mąki tortowej (250 g) 3/4 szklanki cukru łyżka octu 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu pół szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 300 g śmietany 30% Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny
e-PrzepisyKulinarneobłędna! Taka wilgotna i cytrynowa, a kokosu praktycznie nie czuć (co nawet potwierdza mój nie-lubiący kokosa luby, który się tą babką zajadał :D). Na wierzch lukier cytrynowy albo krem cytrynowy … po prostu bajka ;) Na pewno zrobię ją jeszcze raz – tym razem już na święta ;) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)wreszcie wkładamy do piekarnika ;) Pieczemy w 160°C przez 30-35 minut i sprawdzamy, czy patyczek wychodzi z babki suchy. Jeśli tak – gotowe! ;) Wystarczy polać cytrynowym lukrem albo kremem cytrynowym gdy już przestygnie :D Lukier cytrynowy: 1/4 szklanki słodzidła w proszku (u mnie pół na pół erytrol i cukier kokosowy – zmielone w młynku do kawy
Jak gotować i nie zwariowaćjajka z pewnością Wam w tym pomogą ;) Składniki: Na 12 sztuk: Ciasto: 200g mąki pszennej 80g cukru pudru 2 żółtka 120g masła lub margaryny szczypta soli Krem: 300g margaryny 50ml wody 250g cukru pudru 140g mleka w proszku Dodatkowo: 12 połówek brzoskwiń (mogą być odsączone z syropu) Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Do przesianej na blat mąki dodajemy posiekany tłuszcz(...)piekarniku 10 minut, po czym ściągamy papier z kulkami (lub fasolką) i pieczemy ponownie kolejne 10 minut (lub do lekkiego zrumienienia). Wyciągamy z foremek i studzimy. 3. Krem: Margarynę topimy na wolnym ogniu. Mleko w proszku przesiewamy przez sito wraz z cukrem pudrem. Do roztopionego masła dolewamy wodę i wsypujemy przesiane produkty mieszając od razu mikserem na wolnych obrotach
Kuchnia w czekoladziejajko ze środka. Należy to robić ostrożnie, żeby jajko nie pękło w połowie. W misce wymieszać jogurt grecki z serkiem*. Dodać małe kawałki brzoskwini oraz cukier waniliowy, Wymieszać. Napełnić kremem jajka na wierzch dać kółko z brzoskwini. Gotowe! * krem można usztywnić żelatyną. Wtedy trzeba będzie całość schłodzić. Przepis pochodzi z magazynu Pyszne
Moja Galeria Smaku