Jeśli zostało Wam coś pierników po świętach, to mam dla Was pomysł na ich wykorzystanie. Krem świetnie sprawdza się do naleśników, kanapek lub po prostu by powyjadać go łyżką ze słoika. Składniki: - 200 g pierniczków (ale bez lukru na wierzchu) - 25 g masła - 50 g mleka w proszku - 150 ml mleka - 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Pierniczki przekładamy(...)piernika. Mleko łączymy z mlekiem w proszku i masłem, podgrzewamy tak by się masło rozpuściło. Pierniczki zalewamy ciepłym mlekiem z masłem i całość blendujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce do tygodnia
Zainspirowana w kuchnispożywczy cukier waniliowy Delecta posypki Decorada Delecta Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy mleko i dalej miksujemy. Gdyby krem okazał się zbyt gęsty należy dodać odrobinę mleka, gdy za rzadki dosypać cukru pudru. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy, gotowy przekładamy do worka cukierniczego z tylką np M1./otwart(...)gwiazdką Gotowe babeczki smarujemy białym lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie z kremu maślanego wyciskamy na każdej babeczce choinki, które dekorujemy posypkami Delecta
Malinowe Pocałunkipokroić w małą kosteczkę dać do rondelka z innymi składnikami doprowadzić do wrzątku i gotować około 2 minut , następnie gorące wylać na rozwałkowane ciasto i piec według wcześniejszych wskazówek. krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe gotować według przepisu na opakowaniu dodając 1/3 mniej mleka.Gorący budyń wylać na wystudzone ciasto. dodatkowo: krem krówka - mleko zagęszczone gotowane czekolada rozpuszczona
na gaziewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Klasyczne, francuskie naleśniki , które są cieniutkie i delikatne w smaku. Poniżej przedstawiam przykładową propozycję z kremem cytrynowym , bananami i polewą czekoladową. Pycha! Naleśniki: 1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Dodatkowo: lemon curd 2 banany (wg uznania) polewa czekoladowa(...)mieszając powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć cienkie placki. Każdy naleśnik posmarować kremem cytrynowym, położyć plasterki banana i złożyć na cztery części. Polać płynną czekoladą
Di gotujeSkładniki: biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz(...)dodać kakao i również wymieszać powoli i delikatnie. Ciasto wylać na papier do pieczenia wyłożony na blaszce o wymiarach 24x36cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. krem miętowy: Wodę przelać do rondelka wsypać landrynki i na małym ogniu rozpuścić cukierki. W tym samym czasie 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, w reszcie mleka rozrobić budyń, wlać
Prosto i Smacznie z AnetąLemon curd jest dość znanym deserem nadającym się także jako dodatek do tortów, kremów, babeczek, ciast, wypełniania tart. Do przyrządzenia tego kremu na bazie jajek i masła nadają się również inne owoce. Ja wykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze. Składniki na 2 pucharki: Warstwa biała: 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej KUPIEC 300ml mleka 1 łyżeczka cukru
Wrzosowa Polanawędzonego tofu Kosteczki z sezamu i wiórków Orzechowe muffinki z otrębami Sałatka a'la Cezar Placki cukiniowe Hummus z pieczoną dynią Chipsy z jarmużu Masło czosnkowe z ziołami Krem awokado-banan Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą Sałatka z komosą i kalarepą "Nutella" z awokado Bezy i pianki z ksylitolem Placek z awokado i mango Jaglane placki z gruszką Jaglane(...)Raffaello" "Nutella" z daktyli Dyniowe muffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska z białej rzodkwi Parówki w cieście francuskim Banana Bites Przekąska a'la tacos Pischinger'y Dip serowy z ziemniaka
Be Fit Be Strongczas na ostatni w tym roku przepis. Cake pops to imprezowy przysmak dedykowany przede wszystkim najmłodszym. Ciasteczkowe lizaki w polewie czekoladowej przygotowuje się z pokruszonego, suchego ciasta połączonego z kremem. Z takiej masy formuje się kulki i umieszcza na patykach. Nic trudnego, każdy może je zrobić! Na blogu znajdziecie też przepis na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej(...)suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce. Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki
Smakowity Blog Kulinarnykakaowo-bananowy krem z tofu z domowym masłem orzechowym~ Zapomniałam o kremie z tofu...Po dłuższej przerwie smakował jeszcze lepiej ♥ Ostatnio mam straszną ochotę na masło orzechowe i znika ono w zastraszajacej prędkości :o :D Ale to domowe jest takie pyszne, ze... ♥ Dzisiaj Sylwester :) Nie nadaję się do pisania podsumowań, mogę napisać jedynie, że ten rok wniósł do mojego życia
breakfast of dreamsBardzo szybkie ciasto i zawsze się udaje Składniki na biszkopt jajka, 5szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na krem jogurt owocowy, 1000g żelatyna, 7 łyżeczek Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej formy(...)pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurt (u mnie kilka różnych: truskawkowy, brzoskwiniowy i wiśniowy z kawałkami owoców) miksujemy, nie przerywając dolewamy ciepła żelatynę. Wykładamy krem równomiernie na biszkopt, zwijamy w roladę. Chłodzimy. Dekorujemy cukrem pudrem lub płynną czekoladą
Gotowanie moimi oczamiDodać świeże listki kolendry, szczypior, chili, wycisnąć sok z lemonki, posolić do smaku (ok. ½ łyżeczki lub więcej wedle uznania) , wymieszać delikatnie widelcem, tak żeby awokado rozpłynęło się do konsystencji kremu i połączyło z sokiem z lemonki w gęsty sos. Krewetki dokładnie wymyć i wysuszyć, przekroić każdą na pół (lub wedle uznania) . W jednym naczyniu wymieszać krewetki z pokrojonymi ogórkami, pomidorami(...)kremem z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć łyżką krewetkową mieszankę do każdego z listków sałaty i udekorować pozostałymi z ostatniej ćwiartki kawałakami awokado oraz listkami kolendry. Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku
Jem więc Jestemzarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g masy kajamkowej z puszki ( dulce de leche ) pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych 10 daktyli, posiekanych(...)delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać. Dodatkowo: cukier puder plus kakao do oprószenia daktyle i orzechy do dekoracji Wykonanie Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami
Kubki smakusera śmietankowego- ja użyłam twarogu delikatnego śmietankowego President 2 garście szpinaku baby cebula dymka lub mała papryczka chili sól i pieprz przygotowanie: 1. Wszystko zmiksować na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem Dip z suszonych pomidorów 5-6 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka serka czosnkowego lub ziołowego typu Almette 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)został z dipu szpinakowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka tartego parmezanu lub innego 1 łyżka płatków migdałowych sól, pieprz przygotowanie: 1. Wszystko zmiksować na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga jeżeli zostanie wam dip można go wykorzystać jako baza do pizzy lub można go wykorzystać w sosie do spaghetti
Kubki smakuwyjąć i całkowicie schłodzić. Masa W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać
Kubki smakukremówki 36%, schłodzonej 250 g. serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżeczki cynamonu ja dałam płaskie W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Ubić do otrzymania kremu, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cynamon. Wykonanie: Blaty bezowe układać na paterze. Każdy blat (oprócz ostatniego, z wierzchu) smarować powidłami i przekładać kremem śmietankowo - cynamonowym. Schłodzić. Przechowywać
Kubki smaku