cukru z prawdziwą wanilią pół łyżeczki soli 2 łyżki rumu 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych olej, do smażenia konfitura lub krem budyniowy, do nadziewania Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie(...)strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej. Gotowe pączki polukrować bądź posypać cukrem pudrem
Motylkowa KuchniaMama i Siostra. Mimo, że Ja nieprzepadam za dynią, to zjadłam dwa kawałki tego tortu i musze powiedzieć, że bardzo mi smakował. Ciasto dyniowe połączone ze śmietankowym kremem i polane kajmakiem jest pyyyyszne! I prawie w ogóle nie czuć dyni. Polecam ten tort każdemu, warto próbować nowych smaków, połączeń bo zawsze coś dobrego i ciekawego może z tego(...)Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej, 4 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju 5 szkl. dyni starej na małych oczkach krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa: 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie: Najpierw wymieszałyśmy jajka z z cukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki i wymieszałyśmy ze sobą. Duuużą
Motylkowa Kuchniatego brakować i Was czytelników również! Ale kiedyś trzeba się na chwilę pożegnać, by później móc wrócić z większą amunicją! :) Dzisiaj przepis na prosty i rewelacyjny w smaku krem z batatów. Osobiście zakochałam się w nim od pierwszego razu kiedy go przyrządziłam. Jest nietypowy, słodki jak marchewka z posmakiem typowego ziemniaka, przeplatany ostrością chilli. Kolor również przypomina marchewkę, co nadaje(...)jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut. Zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy i gotujemy do miękkości batatów. Następnie wraz z marchewką i pietruszką za pomocą blendera miksujemy na zupę-krem. Podajemy z kropką jogurtu naturalnego i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Be Fit Be StrongSezon na cukinię trwa, więc możemy w domu przy niewielkim wysiłku stworzyć wiele pysznych dań z tego właśnie warzywa. Proponuję dzisiaj aby cukinię zamienić w delikatny krem, który z pewnością szybko zniknie z Waszych talerzy. Skła dniki: 2 duże cukinie 3 ziemniaki 3 marchewki u dko z kurczaka ząbek czosnku 2-3 łyżki śmietany grzanki ziele angielskie ( 3 ziarnka(...)przykryciem z niewielką ilością wo dy do miękkości warzyw. Wyjąć kurczaka, obrać ze skórki i o dłączyć mięso o d kości. Kurczaka połączyć z warzywami i zblen dować. Krem doprawić przyprawami do smaku oraz wyciśniętym czosnkiem. Zupę połączyć ze śmietaną. Po dawać na gorąco z grzankami. Smacznego
ChilliJemyOtwieranie Garnka: Szybkie Etap II Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Zupa-krem Składniki 10 średnich pomidorów, pokrój na większe kawałki 4 młode cukinie (ok. 600 g), pokrój w kawałki 3 cm x 1 cm (ja użyłam do tego celu robota kuchennego) 1 duża cebula(...)szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap I dodaj cukinię, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap II całość przełóż do blendera, dodaj tymianek i zmiksuj krem przetrzyj przez sitko i ponownie wlej do blendera, w razie konieczności dopraw do smaku Jeżeli chcesz, aby zupa wyszła bardziej kremowa i puszysta, dodaj kawałek zimnego masła i zmiksuj ponownie
Szybko Szybkowarkokilek, tak by zakryły dno, resztę nasączonych biszkoptów odłożyć do następnych warstw. 4. Połączyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i 2 łyżeczki kawy z whisky. 5. Krem położyć na biszkoptach 6. Pokroić truskawki w plasterki i położyc na warstwę kremu. 7. Znów położyć warstwę nasączonych biszkoptów, Kłaść następne warstwy jak poprzednio na przemian. Zakończyć warstwą truskawek. 8. Schłodzić
KreatywnePinyłyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia. Przełożenie ciasta: 1 biszkopt ciemny smarujemy połową masy. W jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką (lub kieliszkiem). Kładziemy jasne ciasto z dziurkami na krem, a w dziurki wlewamy wcześniej przygotowaną czerwoną galaretkę. Odstawiamy ciasto do lodówki, by galaretka jeszcze trochę zastygła, a następnie smarujemy ciasto drugą warstwą kremu i przykrywamy ciemnym ciastem. Wierzch ciasta
psgotujemywłaśnie zebrało się na krótki powrót do nieco chłodniejszych dni - a to za sprawą miodu i przyprawy do piernika. Dzisiaj zapraszam Was na miodownik - mięciuteńkie ciasto przełożone kremem grysikowym niekoniecznie związane z otaczającą nas aurą, ale to wg mnie jeden z ostatnich momentów na korzenne aromaty płynące z tego ciasta, ponieważ już wkrótce przywita nas szaleństwo nowalijek i świeżutkich polskich(...)Ciasto: 1 szkl. cukru 4 jajka 3 szkl. mąki pszennej ¾ szkl. oleju 4 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. miodu 1 szkl. mocnej, ostudzonej herbaty Krem 1 szkl. cukru 9 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 250 g margaryny Do przełożenia: 200 g powideł Wykonanie: Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru
psgotujemydziś nadeszła propozycja na rozgrzewającą zupę krem z kukurydzy, z dodatkiem 'palącej' papryczki chili i imbiru oraz mleczka kokosowego. Jeśli nie lubicie ostrego smaku papryczki i imbiru to można zmniejszyć ilość, bądź pominąć te składniki. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)gotujemy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy ok. 10 min, do momentu, aż kukurydza będzie miękka. Przestudzoną zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Po zmiksowaniu przecieramy zupę jeszcze przez sito, żeby zmniejszyć ilość pozostałych łusek. Zupę podajemy posypaną papryką w proszku
psgotujemykruchych spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę. Składniki: (na 14 szt) Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej Pól szklanki cukru Jajko L 125g masło Krem: 250ml mleka 250ml śmietanki słodkiej 12% cukier do smaku laska wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: maliny listki mięty Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki(...)tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Krem: Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko ze śmietanką podgrzewamy, dodajemy cukru wg gustu oraz miąższ z laski wanilii. Gdy mleko będzie gorące
Pyry na GazSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki
Mała CukierenkaWarzywna zupa krem z mleczkiem kokosowym Chcesz przemycić swojemu maluchowi porcję niezbędnych witamin i minerałów ? Warzywna zupa krem to idealny sposób, ponieważ jest to pełnowartościowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu dnie, które zachwyci podniebienie każdego niejadka. Składniki: (6 porcji) - kalafior (400g) - 1/2 sztuki - marchew (100g) - 2 sztuki - ziemniaki (150g) - 2 sztuki - seler (150g) - 1/2 sztuki
Fit-aminaciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :) Ciasto: 180 g mąki pszennej 250 ml wody 80 g masła(...)mąkami i jajkiem. Wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Zimne masło zmiksować, po łyżce dodawać masę budyniową i miksować każdorazowo do uzyskania gładkiego kremu. Masę wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogodparowują sporo wody a ich smak się wyostrza. Nie bójcie się, ocet jest zupełnie nie wyczuwalny w końcowym produkcie ;) SKŁADNIKI: (na około 800ml) 450g truskawek 3 łyżki cukru łyżka kremu balsamicznego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru miąższ z ½ laski wanilii WYKONANIE: Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części. Mieszamy z trzema łyżkami cukru(...)łyżka kremu balsamicznego i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40 minut. Miksujemy na gładko. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru oraz miąższu z ½ laski wanilii do uzyskania puszystej, ale nie do końca sztywnej masy. Dodajemy zmiksowane i schłodzone truskawki i miksujemy do połączenia składników. Jeżeli lubimy lody
Pyry na Gaz