krem - 19817 przepisów (strona:576/1322)

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI 176

zupa będzie fajną propozycją nawet na zbliżające się Święta. Zazwyczaj przygotowuje się tradycyjną zupę grzybową z suszonych grzybów. Jest oczywiście pyszna. Ale zapewniam, że moja dzisiejsza    zupa krem ze świeżych grzybów    jest wyśmienita. Można ją podawać samą, z grzankami, łazankami lub jak ja polecam   z kluseczkami kładzionymi. Spróbujcie. Składniki: około 0,5 kg leśnych grzybów(...)włożyłam grzyby. Gotowałam około 15 minut. Zmiksowałam je na gładką masę. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Ugotowałam do nich kładzione kluski. Przepis na nie znajdziecie tutaj. Do kremu można dodać kleks śmietany i posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Polecam  RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

potrawyregionalne
Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem 241

swoją drogą ma bardzo podobny smak do batatów - mój partner Piotr w pierwszej chwili myślał, że właśnie je jemy :)) Ostatnia dynia trafiła na nasz stół w formie pikantnej zupy krem z zielonym groszkiem. Zupa dyniowa jest prosta w przygotowaniu oraz wyśmienicie rozgrzewa. Kremowa konsystencja sprawia, że po jej zjedzeniu jesteśmy syci i szczęśliwi :)  Moja pikantna zupa krem z dyni

VegUlka
Słodka kampania ciasteczek Dr Gerard - Więcej RAZEM 234

przejdźmy do meritum - tak wygląda paczka ambasadorki i jednocześnie moje zadanie (zjedz je wszystkie!): W środku znalazły się: - Mafijne śmietankowo-cytrynowe - KreMisie z nadzieniem śmietankowym - Rurki waflowe z kremem o smaku śmietankowym - Pasja. Czekoladki z kremem kokosowym na kruchym ciasteczku - PryncyTorcik - Wit'AM ze śliwkami - Wit'AM z czekoladą - PryncyPałki klasyczne - PryncyPałki kokos - Malti keks jogurt - Malti kesk czekolada mleczna

W poszukiwaniu inspiracji
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 192

układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, a przed podaniem oprószamy kakao. Ps. Moje tiramisu nie zastygło jeszcze całkiem gdy wzięłam się za robienie

Cynamonowe szczęście
Oreo guziczki wg Di 200

Pomysł na ciastka guziki jest mój, nadzienie również zrobiłam wg własnego pomysłu. Ciastka natomiast pochodzą z przepisu (odrobinę zmodyfikowałam) z bloga: I Love Bake. (20 sztuk - już podwójnych z kremem) Ciastka: 70 g masła/margaryny 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka cukru pudru 1 jajko(...)Piec około 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Przygotować nadzienie. Masło z cukrem zmiksować na gładką masę. Dodać mleko w proszku, cukier waniliowy i po wymieszaniu sok z cytryny. Krem (łyżeczką lub palcami formować kulki) nałożyć na połowę ciastek i resztą (guziczkami) przykryć (lekko dociskając

Di gotuje
Czekoladowe ciasto z chleba razowego wg Di 203

średnicy 18 cm) 450-500g chleba razowego (podsuszonego) 1 litr mleka 2 jajka 150g cukru 100g czekolady (używam gorzkiej) 1-2 łyżki kakao Dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego Posypka: 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka pestek z dyni Chleb pokruszyć, zalać mlekiem i odstawić do rozmoknięcia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie zmiksować(...)wyłożonej papierem do pieczenia. (Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka.) Piec 60 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta (jeszcze ciepły) posmarować kremem czekoladowym i posypać zmiksowanymi (nie na drobno) w malakserze składnikami posypki

Di gotuje
koreczki naleśnikowe z owocami 178

Składniki: na naleśniki: 3/4 szklanki mleka 1 jajko 75 g mąki szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego dodatkowo: 3 banany kilka winogron kawałek pomarańczy tłuszcz do smażenia 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Składniki ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować je kremem czekoladowym. Na każdym naleśniku z boku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort rocznicowy 197

masę cukrową z pianek  do powlekania tortu. Byłam pełna obaw, ale jak na pierwszy raz wyszło nawet całkiem nieźle. Tort składał się z trzech warstw biszkopta orzechowego, czekoladowego kremu ganache i dla przełamania słodyczy warstwy lekkiego kremu śmietanowego z dodatkiem lemon curdu. Najtrudniejsze w tym wszystkim było stopienie pianek na masę cukrową, trwało to dość długo, ale wreszcie się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
czekoladowy tort na chrzest 175

Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Nie chciałam żeby był za słodki więc krem zrobiłam pół na pół z deserowej i gorzkiej czekolady a czekoladowy smak przełamałam powidłami śliwkowymi. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru na przełożenie: 600 ml śmietanki 36% 2 tabliczki dobrej(...)gorzkiej czekolady 2 tabliczki dobrej czekolady deserowej 300 g powideł śliwkowych  do nasączenia: szklanka zaparzonej i wystudzonej słodkiej kawy na dekorację: krem maślany  masa cukrowa  Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy jajecznej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki potrójnie orzechowe 146

Składniki na 30 małych babeczek: na ciasto: 100 g mąki pszennej 2 łyżki startych orzechów włoskich 60 g masła duża łyżka cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 30 połówek orzechów masło do wysmarowania foremek Składniki(...)umieścić w szklanej misce. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Za pomocą pędzelka posmarować dno i boki babeczek, resztę czekolady przełożyć do woreczka. Do babeczek wycisnąć krem. W woreczku odciąć róg i wycisnąć paseczki czekolady na wierzch babeczek. Udekorować połówkami orzechów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
trufelki orzechowe 148

najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie.  Składniki na około 40 sztuk: 100 g masła 8 łyżek płatków owsianych 10 biszkoptów 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych 2 łyżki kremu typu nutella 1/3 szklanki rodzynek 70 g cukru pudru kieliszek rumu 1/2 szklanki zmielonych orzechów do obtoczenia Rodzynki zalać rumem i odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
warsztaty z Maggie's Cupcake w Bielsku-Białej 146

torty są prawdziwą pasją i sposobem na życie. Pani Małgosia przekazała nam wiedzę, którą zdobyła w szkołach cukierniczych w USA i dzięki której tworzy prawdziwe amerykańskie babeczki z kremem, jakich nie spotkałam nigdzie indziej. Zapewniono nam narzędzia i składniki niezbędne do przygotowania  cupcakes w trzech smakach: red velvet, migdałowe i orzechowo-czekoladowe. Nie sądziłam, że babeczki z kremem można

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort kawowo-kokosowy 172

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej na krem: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g drobnego kokosu 150 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny dekoracja: koronka z czekolady perełki i serduszko z czekolady(...)Odłożyć cztery łyżki masy do dekoracji a do reszty dodać kokos i na końcu żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Na paterze umieścić dolny blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy. Krem podzielić na trzy części i przełożyć ciasto. Kiedy całość zastygnie, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować wierzch i boki tortu. przepis na ciasto zaczerpnięty z tej strony

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
torcik makowy z brzoskwiniami 149

słabość do ciast z makiem i kokosem. Ostatnio naszło mnie właśnie na takie, więc połączyłam je z brzoskwiniami, kremem budyniowym i biszkopcikami z wyraźną nutą alkoholu. Zrobiłam je w formie tortu, było przepyszne ale miałam problemy ze zrobieniem mu zdjęć, bo bardzo nie chciało zapozować. Pomimo iż nie prezentuje się okazale to smak jest godny polecenia.  *tortownica(...)ciasto: 4 białka 100 g cukru 100 g kokosu 100 g maku szczypta soli na krem: 500 ml mleka 35 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła dodatkowo: puszka brzoskwiń 1/3 szklanki wódki 100 g deserowej czekolady 3 łyżki mleka 240 g małych biszkopcików Białka z solą ubić. Kiedy piana będzie sztywna

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki z kremem malinowym 197

tylko w ogródku pojawiły się maliny, wykorzystałam je do babeczek, które u nas ostatnio są bardzo "chodliwe". Tym razem nie jako dodatek do ciasta ale jako składnik kremu serowego. Prosty, podstawowy przepis na babeczki można modyfikować na wiele sposobów, na pewno pojawi się tu mnóstwo nowych wariantów babeczkowych, bo te zniknęły w mgnieniu oka.  *na 12 sztuk Składniki(...)mąki 140 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml kefiru 100 g roztopionego masła 2 jajka na krem: 300 g gęstego serka owocowego (użyłam Almette)  szklanka malin łyżeczka cukru dodatkowo: szklanka posłodzonej herbaty malinowej (wystudzonej) Przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. W osobnej misce wymieszać jajka, kefir i masło. Zawartość obu misek połączyć rózgą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia