suche składniki i wymieszać do połączenia. Formę (ok. 23 x 23 ) wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec do suchego patyczka ok. 50-60 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Krem: 250 g mascarpone 80 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Śmietankę ubić z cukrem, dodać mascarpone i wymieszać/krótko zmiksować. Wymieszać z wiórkami. Krem
Chocolate Muffin Blogskórkę. W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) i wymieszać z roztopionym masłem. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem(...)stopniowo) serek mascarpone a na końcu białą czekoladę. Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd
Di gotujekucharkę. Składniki na ciasto : 2 szklanki startej marchewki 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru brązowego po 2 łyżeczki sody i cynamonu Składniki na krem : 300 g śmietany kremówki 200 g serka mascarpone cukier puder do smaku Składniki na krem marchewkowy : 1/2 l soku marchewkowego 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie : Mąkę mieszamy
Proste Potrawychłodno, panuje dużo kolorów jesieni... Myślę, że ta kolorowa zupa poprawi wam humor i chodź trochę swym kolorem przypomni piękne lato. Bardzo zachęcam do przyrządzenia tego pożywnego i smacznego kremu. Brokuły , ze względu na swoją całoroczną dostępność w sklepach, powinny stanowić ważny składnik codziennego jadłospisu. Chronią bowiem przed wrzodami żołądka, anemią i rakiem. (więcej o witaminach i ich właściwościach(...)szklanki bulionu warzywnego -4 duże łyżki śmietany 16% -1 łyżka oleju rzepakowego - sól, pieprz Ugotować różyczki brokuły. Po wyjęciu z wody zalać bulionem i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać ze śmietaną, przez praskę przecisnąć ząbek czosnku dodać go do zupy wraz z łyżką oleju, doprawić solą i pieprzem. Podgrzać ale nie gotować
Fit & Healthy Lifezbędnych słów. Zapraszam na krem z kalafiora - w trochę innym wydaniu niż zwykle! źródło przepisu: książka Marty Dymek "Jadłonomia" Składniki: 1 kalafior 1/4 szklanki tahiny 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu garść prażonych orzechów 1-2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(...)wymieszaj. Wlej ciepły bulion (tyle by zakrył kalafior) i mleko 4. Gotuj 15 minut tak by kalafior był miękki, ale też by nie rozpadał się. 5. Zupę zblenderuj na krem b) sos 1. Weź dwie łyżki tahiny. 2. Dodaj do niej przepuszczone przez praskę 2 ząbki czosnku i dwie łyżki wrzątku 3. Wymieszaj. Podawaj z prażonymi liśćmi kalafiora, łyżką
Fiolka w kuchniDzień dobry w niedziele :) Już od wczoraj na fanpage'u zapowiadałam kolejną jesienną zupę krem. Pomiędzy tytułowymi białymi warzywami pojawiły się także bataty - nie mogłam sobie podarować ich dodania - ich smak jest niewiarygodnie uzależniający ...ale w związku zupa przybrała dominujący kolor batatów :) Co potrzebujemy; 4 duże pietruszki 2 średnie selery 1 dużego batata 1 litr bulionu(...)mieszając co 10 minut. Czosnek wyciskamy z łusek, wrzucamy do blendera wraz z batatami, pietruszką i selerem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy do bulionu, gotujemy kilka minut. Nasz krem nakładamy na talerze, następnie dodajemy łyżkę serka koziego, pietruszkę, świeży pieprz i sól. Lekko słodki smak zupy zmieszany z serkiem kozim... wyborny.... :) WSZYSTKIEGO SMACZNEGO
dlaSmaQKażdy z nas wie, że połączenie mięty i czekolady zawsze do siebie pasuje. Poszłam o krok dalej i dobiegłam od standardów robiąc miętowy biszkopt i czekoladowy krem. Całość wyszła zdumiewająco dobra. Składniki: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kropli miętowych 200 g czekolady mlecznej 65 ml letniej wody(...)lodówki, przekładamy do miski i ubijamy. Dodajemy ser mascarpone stałe miksując. Kiedy masa ładnie nam się połączy dodajemy posiekane pistacje. Rozwijamy nasza roladę, wyjmujemy ścierkę i smarujemy ciasto naszym kremem. Ponownie zwijamy roladę. Wstawiamy gotową do lodówki, przed podaniem możemy udekorować ją czekoladą i posiekanymi pistacjami. Osobiście podałam ja na porcelanie Bogucice Antonio
Malinowe Pocałunkisamej, tylko i wyłącznie w połączeniu z innymi mąkami. PS.: Dziewczyny, bardzo drobno zmielona mąka ryżowa idealnie posłuży jako puder matujący. Matuje naprawdę na długo, nawet twarz pokrytą kremem z filtrem przeciwsłonecznym. Można używać jej samej, albo dodać jej trochę do ulubionego sypkiego pudru. Sama mąka, wymieszana na pastę z dowolnym mlekiem, świetnie sprawdzi się jako maseczka wygładzająco-nawilżająca(...)Dodane do mieszanki tych mąk poprawiają zdecydowanie lepkość, ciągliwość ciasta i jego formowanie. MOJE PRZEPISY BEZ GLUTENU Ciasteczka owsiane- owies nie tylko dla konia Owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem Crumble migdałowo-owsiane Ciastka z dwóch składników Pyzy ziemniaczane Clafoutis na mące migdałowej i kukurydzianej
Karo in the KitchenBrzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące. SKŁADANIE: Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą z brzoskwiń, położyć na niego 2/3 kremu. Polać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie przykryć drugim plackiem, znów nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Całość schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtdelikatna, zielona zupa to doskonały pomysł na pierwsze danie, zwłaszcza podczas tak gorącego lata. Jej żywy, zielony kolor i aksamitny smak przyciągnie każdego miłośnika kremów. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest zdumiewający. Do jej wykonania będziecie potrzebować: 500g świeżego, zielonego groszku 1 łyżkę oliwy z oliwek 1łyżkę masła śmietana do przybrania sól pieprz Uwaga! Jeśli nie macie świeżego groszku(...)gotujemy od 7 do 10 minut, sprawdzając miękkość warzywa. Gdy już będzie odpowiednio ugotowane, zabieramy garnek z palnika, a całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy odpowiednią gęstość i gładkość kremu. Dopiero teraz doprawiamy solą i sporą ilością mielonego pieprzu. Dodajemy oliwę z oliwek i masło. Zupę podajemy z gęstą śmietaną. Jeśli lubicie możecie dodać grzanki oraz starty, żółty ser. Wersji podania
Kuchnia Pani Wiosnyprzez te warzywne przeciery jedynym moim miejscem zatrudnienia w przyszłości nie zostanie Dom Spokojnej Starości;) Cóż, nic nie poradzę, że tak bardzo je lubię;) Jako kontrast dla mojego kremu dorzucam garść prażonego słonecznika, żeby rozruszać trochę mięśnie żucia i wykorzystać zęby:) Cukinia nie będzie tak samo dobrze smakować bez czosnku, który wydobywa i podkreśla jej smak. Ponadto wiadomo, że czosnek(...)ząbków czosnku garść ziaren słonecznika tymianek czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie miksujemy na gładki krem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, czubrycę, sól i pieprz. Rozgrzewającą, intensywną i pyszną zupę podajemy z prażonym słonecznikiem. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyniego przekonać. Cel został osiągnięty i można powiedzieć, że "dorosłam" do tego smaku, w taki sam sposób jak pokochałam kiedyś znienawidzone oliwki. Razem z mamą znalazłyśmy przepis na krem z dyni, z dużą ilością mielonego kminku, domowym majerankiem i gęstą śmietaną. Coś pysznego! A przede wszystkim zdrowego i pożywnego. Składniki na 5 porcji: 650g dyni 750ml wody 4 ząbki czosnku(...)pokrojoną dynię, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, sól i pieprz. Dusimy przez około 15minut. Całość zalewamy wodą i gotujemy aż nadmiar odparuje. Zupę miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy suszony majeranek, śmietanę i dekorujemy prażonymi pestkami z dyni. Polecam ze względu na smak, ze względu na kolor i dlatego, że przez tą zupę dynia wkupiła się
Kuchnia Pani Wiosnyuzyskania złotego koloru W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu. Krem: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 łyżki mąki pszennej Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać
Moje domowe kucharzenieboku) wewnątrz formy. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek Piec w temperaturze 190-200 o C przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone(...)umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto ze śliwkami. Czekoladowa beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać
Czerwień i błękitnadaje, takie były moje odczucia, kiedy ujrzałam ją pierwszy raz w życiu, potem kojarzyła się z Halloween! Teraz kojarzy mi się z samym zdrowiem i rozgrzewającym z niej kremem :) W tym artykule dowiecie się o jej właściwościach leczniczych, kosmetycznych, czyli tym co w niej siedzi, co warto zjeść i oczywiście kilka ciekawostek, o których sama nie miałam pojęcia. Pestki(...)może tężeć. Do czego można wykorzystać dynie? Samą dynię, można podawać upieczoną, w occie, ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet
Pause Gotowanie!