mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy schabu . Farsz wychodzi aromatyczny , delikatny , doskonale smakują podane z każdą zupą krem lub sosem jogurtowym . Mogą stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity Składniki 6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać(...)złoty kolor – procedura jak przy kotlecie schabowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Podajemy z zupami krem lub jako samodzielne danie z dipem czosnkowym . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Krokiety z farszem
Ogrodnik w podróżydzisiaj dla Was przepis na rozgrzewającą zupę, którą w słoiczku lub (nawet lepiej) w termosie można zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły. Jako bazę smakową wykorzystałam Zupę Krem z pomidorów firmy Marwit. Pierwszy raz używałam gotowej zupy, więc dokładnie sprawdziłam skład. Nie było to wcale trudne, bo to tylko 7 składników : pulpa pomidorowa, marchew, woda, czosnek, bazylia, cukier(...)pieprz kajeński 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki szczypta kurkumy 1 opakowanie zupy Marwit Krem z pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1-1 1/2 szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek
Pełny talerznastępnie rozwałkować,pociąć w paski i nawinąć na foremki w kształcie rurek.Posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem lub cukrem waniliowym.Piec w temp. ok.180st.C przez 15-20min. Mój krem 1/2 śmietany kremówki 3-4 łyżki mascarpone 3-4 łyżki nutelli Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,dodać mascarpone,delikatnie wymieszać,na końcu nutellę.Szprycą z długą końcówką nabijać(...)puste rurki.Krem wyszedł niesamowicie delikatny. Mam nadzieję,ze przepis kiedyś wypróbujecie bo wart tego.W połączeniu z tym kremem te rurki to rozkosz dla naszych ust.Mężuś był zachwycony a to mój największy krytyk. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarnebrzoskwiniowe (ew pomarańczowe) 3/4 szkl wody Sok z owoców odlać,dodać wodę, rozpuścić galaretki wg przepisu.Owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Masa z nutellą: 40 dag kremu Nutella 1 listek wafla Krem rozgrzać na parze wodnej,dodać pokruszony wafel.Wymieszać Masa z bitej śmietany: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny
Niespełnione zdolności kulinarnekaszy przekładamy do misy blendera. Dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki brzoskwinię oraz 10 łyżek smoothy "OWOCU DO Greeny" od Marwit. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Tak przygotowaną warstwę owocową przekładamy na dno pucharków (lub słoiczków). Drugą część ugotowanej kaszy również przekładamy do misy blendera. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę miodu (dla słodkości) oraz 3 łyżki(...)pasty sezamowej tahini. Następnie wlewamy mleko. Całość miksujemy do usyskania gładkiej konsystencji. Chałwowy krem jaglany przekładamy do pucharków (na warstwę owocową). Przed podaniem na wierzch deseru można dołożyć po 2-3 paski brzoskwini. Smacznego
Słodkie okruszkipapierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie na blat, wystudzić. Krem: 750 ml śmietanki 36% 750 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali i przestudzonej 6 łyżek cukru pudru wiśnie z zalewy, odsączone Wszystkie składniki(...)Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć 1/3 masy. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą alkoholu. Boki i wierzch tortu wysmarować masą do dekoracji. Schłodzić. Oblać polewą i wyrównać. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogBlueberry Corner by "jagodzianka" Główny przepis dostałam od Kasi – mojej przyjaciółki, ale dodatki to już moja sprawka. Zupa krem z pomidorów okazał się … Przeczytaj cały artykuł Post Najlepsza zupa krem z pomidorów pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornercieście, powstaną jakby grzywacze na wodzie. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". Mi zajęło to prawie godzinę w temp. 180 stopni. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Krem 1,5 szklanki mleka cukier waniliowy 6 łyżek cukru budyń śmietankowy kostka masła Szklankę mleka zagotować z cukrami. Mieszać od czasu czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Budyń rozpuścić w reszcie(...)cały czas mieszać do zgęstnienia budyniu i do momentu bąbelkowania (budyń zacznie się gotować). Odstawić budyń do ostygnięcia. Masło zmiksować. Do masła dodawać stopniowo budyń. Zmiksować na gładką masę. Krem rozsmarować równo na cieście. Ciasto oprószyć startą gorzką czekoladą.Użyłam 25 g czekolady 100%. Ciasto Fale Dunaju A gdy przyrządzałam wczoraj masę na ciasto, za oknem pojawiła się piękna tęcza
Weekendy w domu i ogrodziepojawić ale musiałam go zrobić ponownie by odtworzyć przepis. Na szczęście już jest i to jest pysznie, zakochałam się w karmelizowanym słoneczniku, a w połączeniu z kruchym ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne okazje. Koniecznie musicie spróbować. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao(...)jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy masę słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min. Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy. Krem budyniowo-karmelowy: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 3 żółtka 200 g masła puszka masy krówkowej o smaku kawowym rum, spirytus 1 szklankę
Cynamonowe szczęściemąki pszennej (7 łyżek) 3 łyżki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia *łyżka śmietany wegańskiej 100 g zimnego masła kokosowego lub innego roślinnego (nie zastępować olejem) „Krem” 400 g puree z pieczonej dyni 150 g brązowego cukru 1 banan *100 śmietany wegańskiej po pół łyżeczki: zielonego pieprzu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej „Śmietana wegańska”- ilość potrzebna(...)szybko posiekać dużym nożem po czym zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 15 minut. W międzyczasie zblendować wszystkie składniki kremu na gładką masę. Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepić nim formę wysmarowaną olejem, wylać na to masę dyniową i piec około 45 minut w temp. 180 C. Smacznego
greenscarfszkl.soku wyciśniętego z cytryn(3-4 ) łyżeczka startej skórki z cytryny 2 jajka +jedno żółtko PRZYGOTOWANIE: Najpierw stawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą,bo ten krem robimy na parze. zaczynamy od masła,jak się rozpuści to dajemy cukier(cały czas mieszając,)dodajemy sok ze skórką,następnie roztrzepane robotem jajka,i mieszamy cały czas na małym ogniu(...)zacznie gęstnieć,(w zależności od wielkości ognia-ok 20 min ) jak już zgęstnieje,dajemy do słoiczków,zakręcamy dopiero jak wystygnie,krem trzymamy w lodówce do 2 tygodni smacznego
Swojskie jedzonkopyszna tarta z lekkim budyniowym kremem,galareką i owocami,można użyć dowolnych,ja wybrałam truskawki i jagody-pyszna!!! SKŁADNIKI: 200 g mąki, 60 g cukru pudru 250 g masła, 1 jajko+2 żółtka 300 ml mleka 100 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 cytryny 30 g wiórków kokosowych 250 g owoców 1 opakowanie galaretki PRZYGOTOWANIE: z mąki ,cukru(...)mleka,cukru i budyniu ugotować gęsta masę,którą jeszcze na ciepło połączyć z 2 żółtkami. masę ostudzić i dołożyć skórkę i sok z 1/2 cytryny,następnie zmiksować krem i dodać do niego 100 g masła,utrzeć na gładką masę,następnie rozsmarować na upieczonym i ostudzonym spodzie,wierzch masy posypać wiórkami kokosowymi,wyłożyć owoce i zalać wierzch tężejącą galaretką,schłodzić
Swojskie jedzonkoDzisiaj zapraszam na zupę, która kojarzy mi się z późnym latem i jesienią. Zupa - krem z dyni hokkaido z cebulą i czosnkiem. Dynię hokkaido lubię za smak i skórkę, której nie trzeba obierać. Do zrobienia tej zupy zainspirowała mnie Agnieszka ze zdrowej vege kuchni , którą pozdrawiam. Składniki: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy mała dynia hokkaido ( moja(...)dorzucamy do cebuli. Dolewamy wywar warzywny (ja dolałam 2 szklanki) i gotujemy aż dynia zmięknie. Gdy dynia zmięknie, zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Jeśli chcecie, aby zupa - krem była rzadsza, wystarczy dolać w tym momencie jeszcze trochę gorącego wywaru warzywnego. Pestki dyni podpiekamy na suchej patelni. Posypujemy nimi zupę już nalaną do miseczek. Smacznego :) Danie dodaję do akcji
Smak mojego domuzupa krem z brokuła Zupa krem z brokuła Składniki Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem około 15 minut
Miód i pieprzSkładniki: Beza: 7 białek 300 g cukru 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 8 sztuk daktyli pokrojonych na małe kawałki kilka drobno posiekanych orzechów Krem: 250 g mascarpone 0,5 l kremówki 30 -36 % 200 g kajmaku 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szklanki pokrojonych daktyli + opcjonalnie granat na wierzch(...)blachy wyłożone papierem. Najlepiej wcześniej narysować sobie dwa równe koła. Bezę suszymy w nagrzanym piekarniku w tem 140 stopni 90 min. Bezę studzimy i w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę, mascarpone i kajmak wlewamy do miski i miksujemy. Spokojnie możecie to zrobić kremówka się ubije bez problemu. Kiedyś mama kazała mi zawsze ubijać kremówkę oddzielnie i dopiero potem
Lili w kuchni