dziś nadeszła propozycja na rozgrzewającą zupę krem z kukurydzy, z dodatkiem 'palącej' papryczki chili i imbiru oraz mleczka kokosowego. Jeśli nie lubicie ostrego smaku papryczki i imbiru to można zmniejszyć ilość, bądź pominąć te składniki. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)gotujemy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy ok. 10 min, do momentu, aż kukurydza będzie miękka. Przestudzoną zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Po zmiksowaniu przecieramy zupę jeszcze przez sito, żeby zmniejszyć ilość pozostałych łusek. Zupę podajemy posypaną papryką w proszku
psgotujemykruchych spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę. Składniki: (na 14 szt) Ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej Pól szklanki cukru Jajko L 125g masło Krem: 250ml mleka 250ml śmietanki słodkiej 12% cukier do smaku laska wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: maliny listki mięty Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki(...)tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Krem: Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko ze śmietanką podgrzewamy, dodajemy cukru wg gustu oraz miąższ z laski wanilii. Gdy mleko będzie gorące
Pyry na GazSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki
Mała CukierenkaWarzywna zupa krem z mleczkiem kokosowym Chcesz przemycić swojemu maluchowi porcję niezbędnych witamin i minerałów ? Warzywna zupa krem to idealny sposób, ponieważ jest to pełnowartościowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu dnie, które zachwyci podniebienie każdego niejadka. Składniki: (6 porcji) - kalafior (400g) - 1/2 sztuki - marchew (100g) - 2 sztuki - ziemniaki (150g) - 2 sztuki - seler (150g) - 1/2 sztuki
Fit-aminaciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :) Ciasto: 180 g mąki pszennej 250 ml wody 80 g masła(...)mąkami i jajkiem. Wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Zimne masło zmiksować, po łyżce dodawać masę budyniową i miksować każdorazowo do uzyskania gładkiego kremu. Masę wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogodparowują sporo wody a ich smak się wyostrza. Nie bójcie się, ocet jest zupełnie nie wyczuwalny w końcowym produkcie ;) SKŁADNIKI: (na około 800ml) 450g truskawek 3 łyżki cukru łyżka kremu balsamicznego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru miąższ z ½ laski wanilii WYKONANIE: Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części. Mieszamy z trzema łyżkami cukru(...)łyżka kremu balsamicznego i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40 minut. Miksujemy na gładko. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru oraz miąższu z ½ laski wanilii do uzyskania puszystej, ale nie do końca sztywnej masy. Dodajemy zmiksowane i schłodzone truskawki i miksujemy do połączenia składników. Jeżeli lubimy lody
Pyry na Gazodstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia. Żelatyna nie może zawrzeć! Pozostawić do przestudzenia. Zimną mieszankę chałwową wyjąć z lodówki, ubić do momentu powstania puszystego kremu. W misce umieścić twaróg, likier czekoladowy, cukier i zmiksować. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę zahartowaną 2 łyżkami masy serowej, po troszeczku, ciągle
Cakes By Kejtrobiłam je dla rodziny okazało się, że zrobione z jednej porcji to o wiele za mało. Rozeszły się w mgnieniu oka! Tradycyjnie moim bliskim najbardziej smakowały te z kremem czekoladowym, a mnie z powidłami (podobnie jest w przypadku rogalików). Następnym razem zrobiłam z podwójnej porcji, też wytrzymały raptem kilka godzin. Pyszne! Kruchutkie, mało słodkie, idealnie komponują się z herbatką(...)popołudniową sjestę ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 1 kostka margaryny (ważne! nie masła!) 1 cukier waniliowy marmolada/ powidła/ krem czekoladowy Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować bardzo cieniutko. Uformować w prostokąt. Na koniec ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości
Cakes By Kejtpyszne to i udane w 100%. Wypróbowałam więc też Limonkowiec. A tu klops! Choć może powinnam powiedzieć maślak. Biszkopt, chyba pierwszy raz w życiu, mi się nie udał, a krem jest, jakby to ująć, bardzo maślany w smaku. Dla miłośników maślanych kremów, jak za dawnych lat, to deser idealny. Ogromnym plusem jest bardzo wyczuwalny smak limonek, które osobiście uwielbiam :) Przepis
Cakes By KejtZupa: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym Składniki: - 3 marchewki - pietruszka - mała cebula - mielony czarny pieprz - 1/3 łyżeczki imbiru mielonego - kostka rosołowa (u mnie warzywna) dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - śmietanka 30% - natka pietruszki (u mnie suszona) - groszki ptysiowe (u mnie Brześć) Przygotowanie: Cebulę drobno siekam. Podsmażam ją na rozgrzanym oleju. Marchewki i pietruszkę kroję w plastry(...)cebuli. Dolewam wody, dodaję pieprz i imbir. Duszę do miękkości. Pod koniec wrzucam kostkę rosołową rozpuszczoną uprzednio w gorącej wodzie. Zagotowuję wszystko razem. Następnie miksuję wszystko na gładki krem. Podaję z dodatkiem śmietanki i z groszkiem ptysiowym. Całość posypuję natka pietruszki
Kuchnia co dniasmaczne i udały się. Składniki na ciasto: 6 kopiastych łyżek mąki 500 ml wody 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego Składniki na krem do naleśników: 1 małe opakowanie serka mascarpone śmietanka 36 % do rozrobienia serka esencja waniliowa cukier puder truskawki dla mnie były z nadzieniem : gęsty grecki jogurt, truskawki(...)klonowego, listki melisy Przygotowanie: 1. Zmiksuj składniki na ciasto i piecz cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe. 2. Ze składników podanych na nadzienie zrób krem. 3. Dowolnie podawaj naleśniki. Ja ponieważ sezon truskawkowy sie już skończył, podałam duże truskawki, żeby mieć radość z ich gryzienia
AZgotuj!Krem z dyni a raczej sos do makaronu. Składniki: makaron razowy średnia lub pół dyni 3 łyżki oleju średniej wielkości por (biała część) natka pietruszki ser parmezan sól pieprz 1 łyżka octu winnego pół bakłażana 0,5 litra mleka Przygotowanie: 1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki(...)patelni rozgrzej resztę oleju i na gorący wrzuć kostki bakłażana, posól je i smaż żeby z każdej strony był zrumieniony. 4. Na dno talerza wyłóż krem połóż na nim makaron, posyp kostkami bakłażana i parmezanem. Na koniec posyp natką
AZgotuj!bardzo doceniam wiśnie. Teraz kiedy wszystkie chcemy być piękne i młode sięgnijmy po nie. Dlaczego mamy wcierać krem z ekstraktami z wiśni skoro możemy jest smacznie spożytkować. Kiedy dowiedziałam się ze działają przeciwzmarszczkowo pobiegłam po mrożone wiśnie i mam kilka woreczków w zamrażalce. Nie musimy się(...)martwic, że już po sezonie. Bo to nasz krajowy owoc i w każdym sklepie do nabycia. Wiśnie w kremie odżywiają, koją, regenerują i nawilżają naszą skórę, odblokowują pory i dobrze"robią włosom". Chronią również skórę przed promieniowaniem UVA i UVB, opóźniają procesy starzenia skóry, spowalniają powstawanie zmarszczek. No i są lekiem
AZgotuj!waniliowy z ziarenkami prawdziwej wanilii. Miksuj dalej. Teraz dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj starty imbir. Piecz w 180 stopniach około 30 minut. Krem duże opakowanie serka mascarpone i małe ricotty pół szklanki cukru pudru płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej pół łyżeczki przypraw korzennych ( jeśli lubicie(...)mocną herbatę ( zaparzyłam cynamanową Dilmah) i dodaj ulubiony alkohol (ja dałam 1 łyżkę amaretto ) Wystudź. Ciasto przekrój na 3 lub 4 blaty. Nasączaj ponczem i przekładaj warstwy kremem. Dekoruj. Wstaw do lodówki aby ciasto nabrało wilgoci od składników
AZgotuj!obiedzie nie miałam wściekłej ochoty na deser. 4 uda kacze szklanka czerwonego wytrawnego wina anyżek 3 goździki polenta woda sól tarty parmezan lub pecorino - garść krem z czerwonego octu balsamicznego brokuły z wody Oczyść mięso posyp solą i pieprzem. Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki się wytopi wlej wino, odparuj(...)wymieszaj. Wylej gorącą na płaski talerz rozsmaruj równomiernie i wycinaj krążki lub dowolne kształty Ja użyłam obręczy kucharskiej. Podawaj z kremem octu czerwonego balsamicznego i brokułami z wody
AZgotuj!