krem - 19817 przepisów (strona:593/1322)

Zupa - krem z dyni z cebulą i czosnkiem 165

Dzisiaj zapraszam na zupę, która kojarzy mi się z późnym latem i jesienią. Zupa - krem z dyni hokkaido z cebulą i czosnkiem. Dynię hokkaido lubię za smak i skórkę, której nie trzeba obierać.  Do zrobienia tej zupy zainspirowała mnie Agnieszka ze zdrowej vege kuchni , którą pozdrawiam. Składniki: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy mała dynia hokkaido ( moja(...)dorzucamy do cebuli. Dolewamy wywar warzywny (ja dolałam 2 szklanki) i gotujemy aż dynia zmięknie. Gdy dynia zmięknie, zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Jeśli chcecie, aby zupa - krem była rzadsza, wystarczy dolać w tym momencie jeszcze trochę gorącego wywaru warzywnego. Pestki dyni podpiekamy na suchej patelni. Posypujemy nimi zupę już nalaną do miseczek. Smacznego :) Danie dodaję do akcji

Smak mojego domu
krem z brokuła 117

zupa krem z brokuła Zupa krem z brokuła Składniki   Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo  paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem  około 15 minut

Miód i pieprz
Tort bezowy Dacquoise z orzechami i migdałami 140

Składniki:   Beza: 7 białek 300 g cukru 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 8 sztuk daktyli pokrojonych na małe kawałki kilka drobno posiekanych orzechów   Krem:   250 g mascarpone 0,5 l kremówki 30 -36 % 200 g kajmaku 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szklanki pokrojonych daktyli + opcjonalnie granat na wierzch(...)blachy wyłożone papierem. Najlepiej wcześniej narysować sobie dwa równe koła. Bezę suszymy w nagrzanym piekarniku w tem  140 stopni 90 min. Bezę studzimy i w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę, mascarpone i kajmak wlewamy do miski i miksujemy. Spokojnie możecie to zrobić kremówka się ubije bez problemu. Kiedyś mama kazała mi zawsze ubijać kremówkę oddzielnie i dopiero potem

Lili w kuchni
Malinowy curd 188

Proporcje do malinowego kremu zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . Najlepszy curd jaki do tej pory robiłam... Składniki na 1,5 szklanki: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 2 łyżki soku z cytryny 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła Do niedużego garnuszka przesypać maliny, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę(...)jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Dodać masło. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Zagotować do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni

Czerwień i błękit
Torcik brzoskwiniowy na 1 urodziny bloga :) 151

dałam więc jej wcale :D Zapraszam na urodzinowy torcik brzoskwiniowy Kolorowego Przepisownika ;) Smacznego :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 szkl. wody 2 galaretki brzoskwiniowe 2 budynie śmietankowe Sposób przygotowania: Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo(...)około 35-40 minut w 170 stopniach. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy z formy. Po całkowitym ostudzeniu kroimy na 2 blaty. Krem brzoskwiniowy:   Brzoskwinie odsączamy z soku na sicie. Sok wlewamy do garnka z 2 szklankami wody i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. W pozostałej szklance wody rozrabiamy proszek

Kolorowy Przepisownik
Czas na dynie 106

dynie Na słono: Dynia zapiekana z grzybami Pieczona dynia Sałatka z pieczonej dyni i fety Prażone pestki dyni Przyprawa do ciasta dyniowego   Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z płatkami kukurydzianymi 135

sobie. Wiadomo, że zdrowe odżywianie to podstawa, ale czasem najdzie nas ochota na coś słodkiego i wtedy z pomocą mogą przyjść nam tzw. "zwykłe" ciasta - bez mas i ciężkich kremów. Niezawodna okazuje się w tym wypadku szarlotka. Także w nowej odsłonie z chrupiącym wierzchem z płatków kukurydzianych.   Dla kogo: dla fanów szarlotek dla lubiących innowacje w znanych przepisach(...)łyżki soku z cytryny Wykonanie jabłek: Jabłka umyć, obrać i pokroić w słupki (grubość 1cm x 1cm). Skropić sokiem z cytryny. Wykonanie ciasta:  Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica 25-26cm)wykładamy papierem do pieczenia

Mania Wypiekania
Deser na jeden 'chaps' 113

biszkopty (nie rozpadają się tak szybko jak podłużne) 3 żółtka 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego filiżanka dobrej, czarnej kawy kieliszek amaretto kakao Żółtka ubić na gładki, jasny krem z cukrem i cukrem waniliowym, po czym połączyć z serkiem mascarpone i na pół godziny wstawić do lodówki. W tym czasie zaparzyć kawę, najlepsza jest oczywiście z ekspresu(...)rozmiękły, ale też nie za krótko, żeby zdążyły łyknąć trochę kofeiny. Nasączone kawą biszkopty ułożyć na dnie każdej salaterki, po czym oprószyć je kakaem i na wierzch wyłożyć krem z serka mascarpone. Następnie powtórzyć zabieg: biszkopty, kakao i serek mascarpone, a na sam wierzch dla dekoracji kakao, bądź kwiatek z biszkoptów i kakao :]  Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Crème brûlée 128

wysokiej blaszki i napełnić ją gorącą wodą, mniej więcej do 3/4 wysokości ramekinów. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-35 minut, przy czym po 20 minutach sprawdzić konsystencję. Krem powinien lekko drżeć, jak ścinająca się galaretka. Crème brûlée zostawić do ostygnięcia i wstawić na przynajmniej 3 godziny do lodówki. Generalnie crème brûlée najlepiej smakuje, jeśli krem jest zimny. Przed

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Suflet waniliowy z mango 126

foremek Mleko zagotować z 1/4 cukru oraz ziarenkami wanilii, podgrzewać powoli, na małym ogniu aż do wrzenia. Żółtka oddzielić od białek i ubić razem z 1/4 cukru na gładki krem, pod koniec dodać mąkę. Do kremu wlać gorąco mleko, wciąż ubijając, przelać masę do rondelka i postawić na ogniu, należy ją cały czas mieszać, ponieważ pod wpływem ciepła zgęstnieje

Przepysznik - BLW i nie tylko
47 tygodni - Ciasto marchewkowe 190

dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175 C, przełożyć ciasto do formy (20cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Serowy krem 300 g tłustego twarogu 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii   Twaróg zmielić 2-3 razy, aż będzie zupełnie(...)gładki i jedwabisty, wlać syrop i miksować, aż się połączą. Na koniec wrzucić masło i zmiksować na  gładko. Połową kremu serowego przełożyć rozkrojone ciasto, drugą połowę wyłożyć na wierzch. Udekorować orzechami i posypać kakaem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pischinger kakaowo-daktylowy 204

kawy na mąkę, bądź jeśli ktoś lubi nagryźć od czasu do czasu kawałek orzecha, można zmielić nieco grubiej. Dorzucić orzechy do reszty składników i wszystko dokładnie zmieszać na krem, którym następnie można od razu przełożyć wafle, układając jeden na drugim. Po wyczerpaniu całego kremu pokroić Pischingera w prostokąty lub trójkąty dowolnej wielkości. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rabarbarowy pudding w cieście migdałowym. 99

zmielonych migdałów   Nadzienie rabarbarowe; 100 ml chłodnej wody 5 dag cukru łyłeczka cukru waniliowego  łyzka likieru kawowego 50 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (ze skóra)   Krem budyniowy; 250 ml mleka laska wanili 2 żółtka 5 dag cukru 2 łyzki mąki kukurydzianej     Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować około 2 godziny przed przygotowaniem.Ja zrobiłam je wieczorem wcześniejszego(...)momentu az będzie wyglądac jak gesty budyn.   Foremki ceramiczne smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno foremek. Nastepnie wykładamy nadzienie rabarbarowe a na nie krem budyniowy. Całosc przykrywamy płatem rozwałkowanego ciasta w którym należy zrobić kilka nakłuć widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C. i pieczemy około 35 min do czasu az ciasto się

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki bezglutenowe (bez jajek i mleka) 203

dość, że się udają, to są jeszcze elastyczne, puszyste i smaczne. To moja podstawowa wersja naleśników wegańskich i bezglutenowych. Pyszniutkie :) Zrobiłam  na śniadanie w dwóch wersjach - z kremem czekoladowo - morelowym i z malinowym serkiem z nerkowców . Mmmmmniam! :) Składniki: 400 g mąki gryczanej 600 ml mleka sojowego 500 ml wody (mineralnej lub gazowanej) 2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 6 łyżek(...)ciasto jest dość płynne Smażyć (najlepiej bez tłuszczu, na patelni do naleśników), przewracać dopiero, gdy naleśnik swobodnie odkleja się od patelni. Jeśli przewrócisz za wcześnie naleśnik się niestety rozpadnie Krem czekoladowo - morelowy Składniki: 150 g suszonych moreli 4 łyżki kakao 15 ml ciepłej wody 2 łyżki syropu z agawy Przygotowanie: Morele namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut i odsączyć

pyszne zdrowości
Rolada z jabłkami 95

Rolada z jabłkami, która nie wymaga żadnej dodatkowej masy, ani kremów. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada z jabłkami: 6 jabłek

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania